Właściwości miodu rzepakowego – kiedy go stosować?

Właściwości miodu rzepakowego – kiedy go stosować?

Rzepak to popularna roślina, którą uprawia się w każdym zakątku Polski. Jest również miododajny, a pszczoły chętnie zbierają z niego pożytek i tworzą z niego miód. Głównymi plusami miodu rzepakowego jest właśnie dostępność rzepaku, delikatny smak i kremowa, jakby maślana, konsystencja. Jakie jest działanie oraz właściwości miodu rzepakowego? Jeżeli chodzi o cukrzyków to nie powinni oni spożywać zbyt dużo tego rodzaju miodu. Wiąże się to z jego wysokim indeksem glikemicznym. Najlepiej skonsultować z lekarzem dawkowanie tego typu miodu. Ma on natomiast bardzo dobre działanie na układ gastryczny naszego organizmu. Redukuje stany zapalne wywołane wrzodami żołądka, reguluje pracę układu gastrycznego, może wspierać organizm przy wzdęciach, zgadze i podobnych problemach. Miód rzepakowy zawiera dość duże stężenie potasu, dzięki czemu potrafi regulować pracę mięśnia sercowego, poszerza naczynia wieńcowe. Warto stosować go w sytuacji, gdy jesteś po zawale serca lub może ci on zagrażać. Ze względu na dużą zawartość glukozy i fruktozy miód rzepakowy będzie pomocny przy schorzeniach wątroby. Przyspiesza pracę woreczka żółciowego, a także wspomaga przemianę tłuszczów.

Wyjątkowe cechy miodu zrobionego z rzepaku

Ten miód charakteryzuje się dość dużą kalorycznością oraz wysokim indeksem glikemicznym. Wartości odżywcze w 100 g miodu rzepakowego:

  • wartość energetyczna – 340 kcal,
  • w tym węglowodany – 80 g,
  • białko – 0,5 g,
  • tłuszcz – 0 g,
  • indeks glikemiczny – 64 IG.

Co jeszcze warto wiedzieć właśnie o tym miodzie? Bardzo rzadko może powodować alergie. Może obniżać cholesterol w organizmie. Jest pomocny przy zapaleniu nerek oraz pęcherza moczowego. Pomaga również w sytuacji zmęczenia fizycznego czy psychicznego, a także przy stresie. Poza tym miód zawiera wiele witamin i makroelementów takich jak flawonoidy, cholina, kumaryna, bor (tak potrzebny do budowy tkanki kostnej, nie wspominając o wpływie na działanie śledziony oraz tarczycy). Są w nim też związki gorczycowe, witaminy B, C i K, biopierwiastki oraz żelazo.