Co to tak właściwie jest ten indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny, w skrócie IG, jest wskaźnikiem, który określa tempo wzrostu poziomu glukozy, cukru prostego, we krwi po spożyciu danego produktu. Zjedzenie posiłku lub produktu o wysokim indeksie glikemicznym prowadzi do nagłego skoku glukozy we krwi prowadzącego do gwałtownego wyrzutu insuliny przez trzustkę. Nie jest to zdrowe dla naszego organizmu, dlatego powinniśmy tego unikać. Po takim procesie czujemy się ospali oraz pozbawieni energii i mamy niesamowitą ochotę na kolejną wysokoenergetyczną przekąskę, w takim przypadku najlepiej byłoby postawić na przekąski o niskim indeksie glikemicznym.
Na czym polega i kto powinien stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym?
Przekąski o niskim indeksie glikemicznym i ogólnie taka dieta polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów, które powodują gwałtowne skoki glukozy we krwi. Plan żywieniowy w takiej diecie przeważnie nie zawiera węglowodanów prostych, nasyconych kwasów tłuszczowych, rafinowanego cukru, a także wysoko przetworzonych produktów. Dieta o niskim indeksie glikemicznym sprawdzi się u osób, które dość często odczuwają gwałtowne spadki energii, a w ciągu dnia czują się senne i apatyczne. Polecana jest także u osób z otyłością i insulinoopornością, a także przy chorobach serca i układu krwionośnego.
Jakie produkty mogą znaleźć się w diecie o niskim indeksie glikemicznym?
Dieta o niskim indeksie glikemicznym zawiera niemal wszystkie warzywa, ponieważ są one źródłem witamin, minerałów, a także błonnika pokarmowego, który pomaga obniżyć ładunek glikemiczny posiłku. Warzywa, które powinno się unikać to: dynia, ziemniaki, gotowany bób czy zielony groszek konserwowy. Owoce również powinny być ograniczone, jednak istnieje kilka o niskim indeksie glikemicznym, np. maliny, wiśnie, czereśnie, agrest lub czarne porzeczki. Dodatek produktu zawierającego białko czy tłuszcz może korzystnie wpłynąć na obniżenie IG całej potrawy.