Pszczele produkty i ich właściwości – pierzga w miodzie
Pszczoły dały ludziom niezwykłe dobrodziejstwo w postaci miodu. Występuje w wielu odmianach, w zależności od tego z jakiego pyłku roślinnego pochodzi. Dzięki miodowi możemy w sposób naturalny wzmacniać i wspierać nasz organizm w jego codziennych działaniach. Ma duże znaczenie w zapewnieniu organizmowi odporności, dlatego jest zalecany szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań na grypę lub przeziębienie. Można go dodawać do herbaty i powstanie wówczas wyjątkowo rozgrzewający napar. Można także zjadać go na śniadanie z pieczywem. Prawdziwy miód po podgrzaniu zyska lejącą formę. Jednak po kilku dniach znów wróci do stałej postaci. Miód jako składnik diety jest nieoceniony. Może zastąpić cukier i być stosowany jako produkt słodzący do owoców, jogurtów, herbaty i innych napojów. Poza miodem pszczołom zawdzięczamy także inne produkty bogate w witaminy i składniki mineralne. Jednym z takich produktów jest pierzga w miodzie. Pierzgą nazywamy substancję, która powstaje z pyłków przenoszonych przez pszczoły na plastry miodu i jest wynikiem fermentacji zachodzącego wewnątrz ula. Zawiera właściwości zdrowotne, podobnie jak pyłki kwiatowe lub propolis. Miód konserwuje pierzgę, którą można spożywać w postaci naparów, aby wzmocnić swój organizm. Warto pamiętać, aby kupować jedynie prawdziwe i naturalne miody i produkty pochodzące od pszczół, bo tylko takie mają właściwości lecznicze. Sztuczne miody wyglądem i smakiem tylko przypominają oryginał. Nie zapewnią nic więcej, dlatego też ich cena jest niższa, niż bogatych w witaminy miodów naturalnych.
Co zyskujemy dzięki pierzdze w miodzie?
Pierzga w miodzie jest produktem, który swoim składem może wspomagać pracę wielu układów. Przed stosowaniem warto skonsultować się z lekarzem, czy nie ma żadnych przeciwwskazań, co do jej zażywania. Dotyczy to też alergików, ponieważ może ona wywoływać reakcje alergiczne. Uznaje się, że pierzga działa przeciwzapalnie, dlatego warto stosować ją w stanach infekcji organizmu.