Go Back
Drukuj

Przygotowanie 35 minutes
Czas całkowity 35 minutes
Porcje 35
Autor RG

Składniki

  • 50 g łosoś wędzony
  • 100 g krewetki surowe
  • 2 szt liście nori
  • 20 g 1,5 łyżki majonez
  • 10 g 2 łyżeczki sezam
  • 1/3 ogórek zielony
  • 1/2 avocado
  • wasabi

Instrukcje

  1. Na blacie rozłóż matkę do rolowania sushi (bambusowa matka dostępna w każdym zestawie startowym dla domorosłych sushimasterów :). Oczywiście można obyć się bez niej ale uwierzcie mi - z matką zrobienie rolki trwa kilkanaście sekund i jest czystą przyjemnością :)
  2. Na matce układamy liść nori (ja osobiście każdy liść nori dzielę na 2 części dzięki czemu gotowe Maki nie są zbyt grube a na nim pozostałe składniki
  3. najpierw bazę czyli schłodzony serek śmietankowy (Delicate lub Philadelphia). Serek nakładamy na ok 1/3 powierzchni liścia
  4. na serku układamy odpowiednio
  5. kawałki wędzonego łososia lub innej ryby
  6. pokrojony w słupki ogórek zielony (bez miąższu)
  7. Avocado
  8. Jeśli lubisz ostre smaki to sugeruje posmarować delikatnie całość pastą wasabi
  9. Następnie przechodzimy do części najtrudniejszej czyli rollowania
  10. łapiemy matkę z liściem nori i mocno zwijamy pamiętając o dociskaniu całości - nasza rolka sushi musi być zbita inaczej rozpadnie się w trakcje jedzenia.
  11. całość zwijamy i uciskamy
  12. Kroimy każdą rolkę na 6 kawałków
  13. Podajemy z odrobiną sosu sojowego i wasabi
  14.  
  15. Możemy również przygotować Maki i zastąpić rybę moimi ulubionymi krewetkami w Tempurze. Przepis na krewetki w tempurze znajdziesz TU, a cała reszta przepisu będzie wyglądać tak samo.
  16. SMACZNEGO