Go Back
Drukuj

Babka piaskowa - cynamonowa

Przygotowanie 15 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Czas całkowity 55 minutes
Porcje 10
Kalorie 141 kcal
Autor RG

Składniki

  • 100 g mąka migdałowa
  • 50 g mąka kokosowa
  • 60 g masło
  • 50 g ok 3 łyżek olej kokosowy
  • pół łyżeczki sól
  • 15 g 3 łyżeczki cynamon
  • stewia
  • 5 g ok1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 6 jaja
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  • 30 g ok 2 łyżek stołowych gorzkie kakao

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni celciusza
  2. Formę do pieczenia ( ja użyłem klasycznej okrągłej ale możesz użyć dowolnej ) wysmaruj masłem i oprósz mąką kokosową lub wiórkami kokosowymi
  3. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki
  4. mąkę migdałową
  5. mąkę kokosową
  6. sól
  7. słodzik
  8. proszek do pieczenia
  9. W osobnej misce wymieszaj na puszystą i gładką masę
  10. Miękkie masło
  11. Jaja
  12. Olej kokosowy
  13. ekstrakt waniliowy
  14. W celu ułatwienia przygotowania możesz delikatnie rozpuścić masło i olej w kuchence mikrofalowej
  15. Dodaj powoli wszystkie suche składniki ciągle mieszając do momentu, aż wszystko połączy się w puszystą masę
  16. Z powstałej masy odlej około pół szklanki.
  17. Dodaj do szklanki ok 15g cynamonu oraz ok 30g gorzkiego kakao
  18. Dokładnie wymieszaj
  19. powstała ciemna masa przyda się do przygotowania babki marmurkowej
  20. Połowę ciasta wlej do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia
  21. Wlej masę cynamonowo-kakakowa
  22. Przykryj resztą ciasta
  23. Piecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni
  24. Jeśli wierzch babki zbyt szybko zacznie się przypiekać przykryj formę folią aluminiową
  25. Po 40 minutach sprawdź wykałaczką czy środek nie jest wilgotny. Jeśli na wykałaczce jest wilgoć/lepkie ciasto to wyłącz piekarnik i pozostaw babkę w środku przy uchylonych drzwiczkach na 5-1o minut i po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika
  26. Smacznego :)