Drukuj

Czas gotowania 4 minutes
Czas całkowity 4 minutes
Porcje 4
Autor RG

Składniki

  • 1 szt jajo
  • 15 ml ocet
  • szczypta sól

Instrukcje

  1. W rondelku zagotuj wodę z dodatkiem soli i odrobiny octu
  2. Ocet jest kluczowy , ponieważ spowoduje szybkie ścięcie się białka dzięki czemu nie rozpłynie się ono po całym rondelku
  3. Wrzucaj jajko bezpośrednio po rozbiciu skorupki.
  4. Gotuj nie dłużej niż 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie zamieszaj wodę. Powstały "wir" spowoduje „zawinięcia” białka na żółtko.
  5. Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Można podawać z domowej roboty majonezem którego przepis znajdziesz TU
  7.  
  8.  
  9.  
  10.