TORT RAFAELLO

dnia

Pewnie zauważyliście, że uwielbiam wszystko co słodkie – nie jest to idealne przy redukcji wagi oraz w pierwszej fazie diety keto ale po adaptacji można sobie pozwolić na małe co nieco 🙂

Jednym z niewielu smaków których do tej pory w diecie niskowęglowodanowej mi brakowało był smak pralin „Rafaello”. Delikatny słodki krem, chrupiący wafelek i migdał. Mmmm… Pycha! Kto lubi kokos i słodycze, ten wie o czym mówię.

Część z Was pamięta zapewne przepis na KETO RAFAELLO z wiśniowym nadzieniem . Dlatego pomyślałem, czemu by nie przygotować w domu tortu nawiązującego smakiem i wyglądem do takich kulek?

Jak zwykle postanowiłem posiłkować się blogami i przepisami zza oceanu – wiecie doskonale, że uważam iż blogerzy z USA są guru w dziedzinie kuchni KEto. Udało mi się dotrzeć tylko do jednego przepisu w języki angielskim. Jako że wydawał mi się zbyt ciężki postanowiłem go uprościć. Przedewszystkim sam Przepis na biszkopt.

Bazą do mojego przepisu został mój sprawdzony przepis na biszkopt keto. Skoro coś jest dobre to po co to zmieniać :):) – tą zasadą kierowałem się nie raz i tym razem postanowiłem też jej użyć:)

Z oryginalnego przepisu pozostała jedynie czekolada biała – niestety pomimo tego, że lubię eksperymentować to nie znalazłem jeszcze odpowiedniego zamiennika który nadałby choćby zbliżony smak.

Na szczęście cała reszta składników robi dobrą robotę i całość MAKRO składników tortu wygląda bardzo dobrze. Zaznaczam jednak, że nie polecam przepisu osobom które dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą keto- Dobra rada – poczekajcie do końca adaptacji 🙂

SMACZNEGO

Drukuj

Tort Rafaello

Przygotowanie 40 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 40 minutes
Porcje 12
Kalorie 383 kcal
Autor RG

Składniki

BISZKOPT

  • 300 g mąka migdałowa
  • 100 g izolat białka
  • 4 jaja
  • 3 łyżki śmietana 36% piątnica gęsta
  • 100 g masło
  • 20 g proszek do pieczenia
  • szczypta sól
  • do smaku stevia

KREM

  • 130 g czekolada biała
  • 170 g mascarpone
  • 220 ml śmietana 30%
  • 40 g wiórki kokosowe
  • ok 30g wiórki kokosowe do ozdoby
  • 150 ml mleko kokosowe

Instrukcje

BISZKOPT

  1. Podstawą naszego tortu jest biszkopt. Możesz go przygotować korzystając z naszego PRZEPISU
  2. Masę na biszkopt można podzielić na formy ( wtedy nie będziesz musiał kroić gotowego biszkopta w pół. Możesz też pójść w moje ślady i użyć mniejszej formy – dzięki czemu nasz biszkopt będzie wysoki i wyrośnięty (minusem tej opcji jest fakt, że musisz przekroić upieczone ciasto na kilka części)
  3. Mając przygotowany biszkopt (pokrojony na 3-4 równe części) możemy przejść do przygotowania naszego kremu rafaello

KREM

  1. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę
  2. Do roztopionej czekolady dodaj

    mleko kokosowe

    mascarpone

  3. Całość dokładnie wymieszaj
  4. Do masy czekoladowej dodaj

    Ubitą bitą śmietanę

    Stewię lub inny

    Aromat wanioliowy

    Wiórki kokosowe

GRANDE FINALE

  1. Przekrojone biszkopty układamy na paterze obrotowej
  2. Na każdą warstwę nakłądamy 3-4 łyżki mleka kokosowego i czekamy aż „wpije ” w biszkopt
  3. Nakładamy masę czekoladowo – serową
  4. Przekładamy biszkoptem i powtarzamy smarowanie mlekiem kokosowym i kremem
  5. Większość pracy w tym momencie jest już za nami – pozostało przystrojenie tortu.
  6. W tym momencie docenisz fakt, że tort ustawiliśmy na obrotowej podstawie – Ułatwi nam to zdobienie tortu
  7. Cały tort okładamy białym wanilliowym kremem i przy pomocy długiego noża rozsmarowujemy krem równomiernie zaczynając od warstwy wierzchniej, a później po bokach.
  8. Najłatwiej będzie ci nałożyć krem w kilku miejscach i jedną ręką obracając podstawę tortu drugą formuj krem.
  9. Całość ozdabiamy wiórkami kokosowymi (górę i boki)
  10. Tort wstawiamy do lodówki
  11. SMACZNEGO

9 komentarzy Dodaj własny

  1. Ewa pisze:

    cześć. co to znaczy mniejszej formy np jaki wymiar

  2. Anonim pisze:

    mam pytanko czy mogę twoje przepisy udostępniać w aplikacji do liczenia makro z której korzystam

    1. RG pisze:

      Czesc,

      Bede wdzieczny za odnosnik/zrodlo przepisu podane w aplikacji tak zeby bylo wiadomo skad sie wzial 🙂

      pozdrawiam
      RAfal

    2. Klaudia pisze:

      Czy mogę dodać mąki Kokosowe zamiast migdałowej?

  3. Jolanta pisze:

    Czym można zastąpić izolat białka?

    1. RG pisze:

      Można dodać więcej mąki migdałowej i jaj żeby ilościowo nadal było tyle samo ciasta do pieczenia

      pozdrawiam
      RAfal

  4. mnq pisze:

    Cześć, możesz podać średnicę tortownicy w której biszkopt został upieczony?

    1. RG pisze:

      Forma ok 18 cm dzięki czemu biszkopt będzie wyższy i uda nam się z „jednego pieczenia” uzyskać 3 poziomy :):)

      SMACZNEGO

  5. Marzena pisze:

    Cześć mam pytanie czy biszkopt jest lekki czy raczej ciężki ? na zdjęciu wygląda na mokry i ciężki, chodzi mi czy jest zbliżony lekkością do biszkoptu choćby na białkach czy też tradycyjnego 😉 mam nadzieję że zrozumiesz o co mi chodzi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.