Rumiane Bułeczki

dnia

Świeżo upieczony chleb i bułeczki – kto z nas (osób które są na diecie niskowęglowodanowej) o nich nie marzy i za nimi nie tęskni? Smak bułek z masełkiem – wiemy jakie to pyszne – wiemy jakie to niezdrowe!! Pełne węglowodanów siały spustoszenie w naszych organizmach…

Przyznam się, że były to jedne z tych produktów z którymi najciężej było mi się pożegnać. Będąc na diecie długo szukałem idealnego przepisu. W internecie można znaleźć wiele przepisów na pieczywo low carb. Niestety efekt większości z nich jest tylko Chlebo-podobny.

Większość z nich jest też tylko niskowęglowa z samej nazwy – blogerzy używają składników niedozwolonych w diecie bądź ukrywają węglowodany podając ilość NETTO (odejmując błonnik od ogólnej ich ilości).

Po wypróbowaniu wielu przepisów trafiłem na TEN. Po pierwszym pieczeniu, kiedy poczułem ich aromat, kiedy zobaczyłem jak się zarumieniły i wyrosły naprawdę się ucieszyłem. W końcu znalazłem przepis na prawdziwe pieczywo!! Możecie go użyć z masełkiem, możecie go użyć jako bazę do burgerów lub zapiekanek – Ograniczeniem jest tylko Wasza wyobraźnia:)

Przed Wami mój pomysł na Bułeczki

SMACZNEGO

Drukuj

Rumiane Bułeczki

Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 30 minutes
Porcje 8
Kalorie 88 kcal
Autor RG

Składniki

  • 200 g twaróg tłusty
  • 2 jaja
  • 70 g 7 łyżki mąka migdałowa
  • 40 g 6 lyżek mielony len
  • 30 g 4 łyżki łupina babki jajowatej
  • łyżeczka sól
  • 15 g proszek do pieczenia

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni

W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki:

  1. twaróg
  2. jajka
  3. sól
  4. proszek do pieczenia
  5. Mąkę migdałową – jeśli nie masz pamiętaj, że możesz zmielić płatki migdałowe
  6. Zmielony len
  7. łupinę babki jajowatej
  8. Wszystkie składniki zagnieść i zostawić w misce na ok 20 minut.
  9. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, podziel na 8 równych części  i uformowałem 8 bułeczek
  10. Piecz przez 20 minut aż do zarumienienia
  11. Podawać po wystudzeniu z masłem (najlepiej 82%-83%) .
  12. Smacznego

Notatki

MAKRO dla 1 BUŁECZKI:

B: 9,4g/ W: 2g/ T: 8,4g/ kcal: 127

82 komentarze Dodaj własny

  1. Zz pisze:

    Ciasto jest mocno kleiste i trudno uformować bułeczki, co można poradzić?

    1. Iza pisze:

      Jak wygladaja bułeczki na przekroju? widac tylko masło

      1. RG pisze:

        Wyglądają jak pełnoziarniste pieczywo, lekko ciemne z sezamem.
        Postaram się następnym razem wrzucić więcej zdjęć 🙂

  2. Zz pisze:

    Posmarowałam rece oliwą i udało mi się uformować bułki. Niestety nie wyrosły, zrobił się placek. Mimo to w smaku sa pyszne, cieszę się że wreszcie mam substytut chleba.

    1. RG pisze:

      Jeśli ciasto pomimo tego nadal jest kleiste można
      1) wsadzić je do lodówki na 20 min
      2) dodać więcej łupiny babki i mąki migdałowej – to powinno pomóc

      pozdrawiamy

    2. Renata pisze:

      Moje bułki również nie wyrosły, a dałam wszystkościśle według przepisu

      1. RG pisze:

        Zauwazylismy ze problem czesto stanowi tlusty twarog. W zaleznosci od producenta i temperatury buleczki raz wyrastaja a raz sa bardziej plaskie…. nam zdaza sie to notorycznie rowniez:) co nie zmienia walorow smakowych i zapachowych:)

  3. Gabi pisze:

    W jakiej temp piec?

    1. RG pisze:

      20 minut 200 stopni

  4. Szymon pisze:

    Czy mielony len można czyms zastapic?

    1. Monika Moskal pisze:

      łupina babki jajowatej albo nasionami Chia 🙂

  5. Soul pisze:

    Zrobiłem zgodnie z przepisem, lekko wyrosły… Niemniej mało się nie zesik*** ja je jadłem ze szczęscia.. 1,5mc na ketiozie… 🙂

  6. Antonina pisze:

    To prawda!!! bułeczki niebo w gębie. Jednak ta maka migdałowa :/ można ja jakos zastapic? np. kokosowa?
    btw mi wyrosły użyłam twaróg półtłusty bo tylko ten mialam w domu

    1. Monika Moskal pisze:

      Można spróbować zastąpić, ale zmieni to smak bułek. 🙂

    2. Magda pisze:

      Wątpię czy mąka kokosowa byłaby dobra, ona ma okropny posmak w wypiekach

      1. RG pisze:

        W tym przepisie jak i w podobnych na wypieki mąka kokosowa się nie sprawdzi – i przez wzgląd na smak jak już zauważyłaś ale też przez jej konsystencję.

        Zdecydowanie polecam mąkę kokosową do wszelkiego rodzaju naleśników/ pankejków.

        pozdrawiam

  7. Sol83 pisze:

    Można też ufomowac chlebek 🙂 troszkę dłużej trzeba piec (ok 10min) ale wychodzi przepyszny 🙂 pozdrawiam

  8. Aga pisze:

    A czy bez jajek wyjdzie? :(((((((

    1. RG pisze:

      Ten konkretny przepis moze nie wyjść ale polecamy

      http://bezwegli.pl/wiejski-chlebek/

      bez jaj 🙂 Smacznego

  9. Domi pisze:

    Można tez zrobić twaróg jajko i otręby mi zawsze wychodziły pyszne 😉

    1. RG pisze:

      Niestety stosowanie otrębów jest wykluczone w diecie nisko węglowodanowej i ketonowej także osobiście nie polecamy 🙂

  10. Bartek pisze:

    Jak długo można przechowywać takie bułki?
    Nadają się do zamrażania?

    I jeszcze jedno pytanie, czy mąkę migdałową można zastąpić tartymi migdałami?

    Pozdrawiam,
    Bartek

    1. RG pisze:

      Czesc Bartek,

      Oczywiscie mozna zastapic make migdalowa tartymi migdalami – mozna poprostu platki migdalowe zmielic w mlynku do kawy (polecam probowalem ) i wyjdzie podobny efekt.
      Jesli nie masz jeszcze maki migdalowej to polecamy:

      http://www.sklep.bezwegli.pl/kategoria/orzechy-i-nasiona/

      Co do samych bulek:. Przechowuje je przykryte materialem przez kilka dni (2-3dni). Nigdy nie mrozilem takze ciezko ocenic jak sie zachowuja – podejrzewam ze straca puszystosc i zrobia sie bardziej „gniotowate”
      pozdrawiam

  11. Asia pisze:

    Zastosowałam „sztukę” mojej babci do formowania w rękach kotletów mielonych:) Aby się nie „kleiły do rak formuje bułeczki (lub mielone) wilgotnymi- cały czas! przy kranie- rękoma. Lub ,jeśli mam niewykorzystane białko ,to maczam dłonie w białku i formuje kulki .Nic się nie klei i nawet 1 gram niezmarnowany:) pozdrawiam ciepło !

    1. RG pisze:

      Super pomysl!! Dzięki za pomoc. Napewno skorzystam ja i inni czytelnicy 🙂

  12. Asia pisze:

    Witam, w przepisie maka migdałowa i len mielony…Spotkałam się z opinia, że one NIE MOGA byc poddawane wysokim temperaturom …Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, bo zarówno migdały jaki i len mielony albo lniana maka występuje w większosci przepisów keto??? I jeszcze pytanie o możliwosc używania innych mak niskowęglowodanowych: lniana, sojowa, konopna, dyniowa, co sadzicie na ich temat…

    1. RG pisze:

      Witamy,

      jesli chodzi o poddawanie obrobce cieplnej maki migdalowej/migdalow itp to jest to powszechna opinia. Jednakze ilosci jakie stosujemy w naszych przepisach oraz czestotliwosc spozywania tych produktow jest tak niska ze mozecie byc spokojni ze nie zaszkodza 🙂

      pozdrawiamy

  13. Agata pisze:

    Zrobiłam bułeczki 🙂 pyszne! dzięki za przepis! 😀

  14. Oliwia pisze:

    Cudowne!
    Wyrosły pięknie, smakują cudownie.. jak zwykle bułki razowe.

  15. Anna Dydynska pisze:

    Gdzie mieszkam nie moge znalezc lupin babki jajowatej czym moge je zastapic?

    1. RG pisze:

      Można kupić online (allegro oraz sklepy internetowe). Łupię babki jajowatej można ewentualnie zastąpić zmielonymi nasionami Chia.

      smacznego

      1. Agnieszka pisze:

        W stosunku 1 do 1?

        1. RG pisze:

          tak w stosunku 1:1 🙂

  16. Magdalena pisze:

    A bez nabiału ? Podobno przy insulinoopornosci nie można 🙁

    1. Ewa pisze:

      Magda – przy insulinoopornosci można nabiał pod warunkiem, ze nie masz nietolerancji 🙂

  17. iik pisze:

    Miękkie i puszyste, co jest niespotykane przy wypiekach bez glutenu, zwłaszcza na mace migdałowej. Naprawdę dobre.

    1. RG pisze:

      Ciesze się, że tak smakują 🙂
      Na tej bazie przygotowałem dla Was również przepis na bagietki i inne pieczywo – już wkrótce na blogu 🙂

  18. agnieszka pisze:

    Co można zrobic, czym zastapic twaróg przy nietolerancji kazeiny i laktozy???

    1. Magda pisze:

      Jest przepis na bułki na innym blogu ola ła lchf na bułki z wykorzystaniem śmietanki kokosowej, też pyszne . Proszę sprawdzić

  19. Tnjf pisze:

    Dzień dobry,
    Pieczemy na termoobiegu czy na gora dół?

    Pozdrawiam 🙂

    1. RG pisze:

      Pieczemy klasycznie góra/ dół :):)

  20. Karina pisze:

    Witam:) Wasze bułeczki są takie błyszczące na zdjęciach,czy mam je posmarować czymś?

  21. Karina pisze:

    Witam:) Wasze bułeczki są takie błyszczące na zdjęciach,czy mam je posmarować czymś żeby były takie apetyczne jak Wasze?

    1. RG pisze:

      Wychodzą takie błyszczące 🙂

  22. Michal pisze:

    W przepisie len mielony, a na zdjeciach len w calosci. Daliscie taki i taki czy to blad w przepisie?

    1. RG pisze:

      Czesc Michal,

      Len mielony jest skladnikiem ciasta – natomiast ten widoczny na zdjeciach to dodatek ktory mozna ale nie trzeba zastnosowac – dzieki niemu buleczki wygladaja jak te „pelnoziarniste” z piekarni:).

      takze trzymac sie skladnikow podanych w rozpisce a jesli chcesz urozmaicic wyglad to mozna dosypac odrobinke niezmielonych

      pozdrawiam

  23. Anonim pisze:

    Ile takich bułek dziennie można zjeść?

    1. RG pisze:

      Jedna bułeczka z przepisu ma ok 2,5g Węglowodanów.
      Przy założeniu że na diecie Keto limitem dziennym jst 20 g węglowodanów / dzień ok 8 sztuk.

      Ale pamiętaj, że jesz jeszcze węglowodany w jarzynach zawarte itp. także to wszystko zależy od Twoich innych posiłków.

      Rafal

  24. Anna pisze:

    Hej. Ja wpisałam sobie wszystkie składniki w fitatu i wyszło mi całkiem inne makro na 1 sztukę. Kcal 144, bialko 8,73 tluszcze 10,38 węgle 3,64 błonnik 6,27. Bardzo duża rozbieżność. Twaróg tłusty taki klinek z Piątnicy, ale chyba każdy ma podobnie, reszta jak w przepisie.

    1. RG pisze:

      Czesc,

      Nie uzywam aplikacji fitatu wiec nie wiem skad bierze wartosci odzywcze produktow. osobiscie korzystam albo z etykiet na produktach:) albo z stron tabele-kalorii.pl

      wtedy wiem ze licze makro dla konkretnych produktow. Jesli chodzi o twarog to uzylem tego dostepnego w biedronce. Ale z doswiadczenia wiem ze sa spore rozpietosci w MAKRO nie tylko w twarogach ale i w mace migdalowej.
      podejrzewam ze jesli uzylabys innej aplikacji to wyszly by zupelnie inne wartosci 🙂
      pozdrawiam

  25. Anonim pisze:

    Łupinę babki jajowatej można zastapic mielonym lnem?

    1. RG pisze:

      Ma inne właściwości i inne proporcje trzeba będzie zastosować.

  26. Waćpanna pisze:

    Zrobiłam, ble, glut.

    1. RG pisze:

      Może sera było za dużo albo w piekarniku były za krótko. Zawsze polecam przed zakończeniem pieczenia nakłóć bułeczkę/ babeczkę wykałaczką żeby sprawdzić czy w środku jest puszysta. U mnie w 90% przypadków wychodzą dobrze. Pozostałe 10% to właśnie zbyt wilgotne bułeczki które się nie dopiekły ( powodów może być wiele – zmiana sera/ piekarnik nieszczelny itp itd)

      chętnie pomogę rozwiązać problem 🙂 ew. zapraszam w katowicach na degustację świerzo upieczonych 🙂

  27. Nika pisze:

    Bułeczki wyszły rewelacja, jutro robię podwójną porcję

    1. RG pisze:

      Super 🙂 Smacznego!!

  28. Dorota pisze:

    Czy lupine babki można zmielic? Wolałabym nie mieć wszędzie tych ziaren 🙂

  29. Dorota pisze:

    Dobra zepsułam. Miałam nasiona a nie łupine 🙁 lupina jest mielona. A można sam len zamiast tej lupiny?

    1. RG pisze:

      Czesc,

      Nasiona raczej sie nie uzywa w przepisach – maja zupelnie inne dzialanie niz lupina :/:/ mozna uzyc mielonego LNU – ja do mielenia uzywam mlynka do kawy i sie sprawdza:)

  30. Anna pisze:

    nie wyświetla mi się przepis… na keto reese tyż nie i parę innych tyż 🙁 opis górny do przepisu jest a pod spodem biel aż do komentarzy. Wiecie gdzie może być problem? tak samo mam na telefonie jak i na kompie. smuteczek. pragnę bułek…

    1. RG pisze:

      juz poprawione , przy zmianie szablonu strony czesc przepisow zostala wrzucona do szkicow zamiast zostac opublikowana calkowicie. Dzieki za zloszenie!

  31. Joanna S pisze:

    Dzień dobry
    Przeszłam na dietę ketogeniczną i byłam bardzo zestresowana z powodu braku pieczywa. Znalazłam Waszą stronę i przepis na cudowne, bajeczne bułki ( to zachwyt osoby na głodzie chlebowym). Wspaniały przepis. Dodaje do ciasta odrobinę oleju rzepakowego i bułeczki robię ręcznie zwilżając ręce zimną wodą i nic się nie klei. Dziękuje bardzo pozdrawiam

    1. RG pisze:

      Asiu,

      bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się że znalazłaś przepis który zaspokoi Twój „chlebowy głód” 🙂

      SMACZNEGO

  32. Kuba pisze:

    Świetny przepis! Bułeczki wyrosły na twarogu półtlustym 😉 trochę wody na dłoniach pomaga.
    https://ibb.co/9HNb28T – tak się prezentują

  33. Ola pisze:

    Pyszne! Dodałam chia zamiast lnu. O niebo lepsze od tych z przepisu olala lchf.

    1. RG pisze:

      Czesc Ola !!

      Dziękuję za dobre słowo 🙂 Nawet nie wiesz jak taki komenarz potrafi podbudować :):) szczególnie facet kóry gotuje 😀 i nie jest internetowym celebrytą 😉

      Cieszę się że smakują. Polecam przepis na chleb z nasion chia – można z niego bułeczki i bagietki robić – genialnie smakują!! 🙂

      pozdrawiam

  34. Ania pisze:

    Ktos moze mogl by mi te produkty wypisac w jezyku angielskim? Nie mam pojecia gdzie mogla bym te produkty kupic w usa. A bardzo bym chciala tych bułeczek

    1. RG pisze:

      Czesc Aniu. w USA wszystkie produkty znajdziesz bez problemu 🙂 maja lepsze zaopatrzenie niz w PL:) szukaj ponizszych:

      mąka migdałowa – almond flour
      łupina babki jajowatej – psylium husk
      len – flax seed

      jesli nie masz pierwszego i ostatniego mozesz kupic cale orzechy i ziarna i zmielic w mlynku do kawy 🙂

      pozdrawiam

  35. Ania pisze:

    To znow ja. Zrobilam buleczki i niestety mi nie wyrosły. Nie jestem asem w pieczeniu 🙁
    Moje pytanie jest otóż pisze 70g mąki migdalowej. I gdy na wagę wsypałam make to na 70g weszlo mi 3 łyżki. Stwierdzilam ze to troche mało i pomyslalam a zaryzykuje i bede dodawac wszystkiego łyżkami tak jak w przepisie. Czy bylo tego za dużo jednak? I powinnam spróbować upiec je z dokladnymi gramami? Moje bułeczki wyszly bardzo mokre jak zakalce

  36. Dagi pisze:

    Witam!
    Wyszly mi male kuleczki zamiast bulek (takie wielkosci piesci dziecka trzyletniego. Ale tak czy siak sa po prostu boskie! Zezarlam od razu dwie, jeszcze gorace, z samym maslem ❤❤❤

    1. RG pisze:

      Cieszy mnie to niezmiernie !! smacznego 🙂

      ps. można zrobić większe ( wtedy wyjdize mniej sztuk ale nadają sie np do burgerów lub bułek mocy z mojego innego przepisu

      Smacznego 🙂

  37. Mp.80 pisze:

    DZIEKI Z CALEGO ŻOŁĄDKA!
    Dzis cala rodzina zajadala sie zapiekankami na razowych bulkach…i mialam ja swoja…zapiekanke ! Z Twojego przepisu wyszlo mi 7 malych buleczek.
    Za Twoim posrednictwem…
    Ludzie…bez paniki! Trzeba kombinowac!!!!
    3 wizyty po calym miescie…brak maki migdalowej , brak babki. I co? I kwestia „zamiany „skladnikow ..
    W domu mialam ok. 30 g platkow migdalowych…troche slonecznika i dyni(pestek). Mozna.zblendowac lub w.mlynku zmielic. Pozostala czesc jakiej mi brakowalo- dodalam blonnik witalny. Niegdys zakupiony zwyklych delikatesach „z ” centrum 😉 . W.skladzie:upiny b. Jajowatej 20% i 80% b.plesznik. Nawet ich nie mielilam! A reszte z ubytku maki migfalowej-dalam jaka mialam…sojowa akurat. Wyszly!pyszne i rumiane. Od listopada na ketozie…i pierwszy raz zapiekanka na nich…obledna!LUDZIE ZJADLAM BULKE!
    kolejny raz zrobie dokladnie wg przepisu i gramatury-BO SIE UDAJA. jedynie twarog dalam poltlusty.
    Jezeli nie lubicie ziarenek zmielcie wszystko na proszek i otzrymacie piekne pieczywo.Gladkie…niczym razowe. Mozna dac make sojowa, migdalowa lub z cieciorki . Mozna pol na pol. Na prawde czasem w sklepie dostaniecie zamienniki , ktore wg naszej diety sa super.
    Dzieki jeszcze raz za przepis.!!!
    W koncu…wiem,ze ta dieta skonczyla byc wyzeczeniem. Nie jest absolutnie zadnym…skoro 3 moich dzieci podkradlo mi buleczki do maselka orzechowego. Czyli…musza byc dobre. Bardzo dziekuje!
    M.P.80

  38. Gosia pisze:

    Gdybym sama ich nie robiła, nie uwierzyłabym, że te bułki są z twarogu, jajka i orzechów! Moje wyszły bardziej zbite, ale smakują zupełnie jak owsiane bułeczki z miodem. Pachną jednak ciastem, a nie pieczywem 😉
    Zmieniłam len na chia i dałam pół na pół makę kokosową i migdałową. Z pleśniowym serem kozim i awokado… pyszności!

    1. RG pisze:

      Super!!!

      Jeśli zamieniłaś na nasiona CHIA i smkuje Ci to polecam

      https://bezwegli.pl/wiejski-chlebek/

  39. Zuzi pisze:

    Bardzo dziekuje za ten przepis! Chcialam kupic od Was make migdałową, ale chyba juz nie prowadzicie sklepu 🙁 jesli prowadzicie prosze o podlinkowanie, a jesli nie, czy mozecie zdradzic jakiej firmy kupujecie mąki?
    Pozdrawiam, Zuzia

    1. RG pisze:

      czesc Zuzi,

      sklepu juz nie prowadze ale serdecznie i szczerze moge polecic ten w ktorym sam kupuje wszytkie produkty:)
      http://www.cosdlazdrowia.pl

      pozdrawiam i smacznego

      1. zuzia pisze:

        Dziekuje bardzo za szybką odpowiedz 🙂 milego dnia 🙂

  40. Edka pisze:

    Powiem jedno: rewelacja!!

    1. RG pisze:

      Ciesze sie 🙂
      SMACZNEGO!!

  41. jimmy pisze:

    Ciasto zagniecione, zobaczymy jak wyjdą. Pozwoliłem sobie zmodyfikować o odrobinę mocno gazowanej wody „Ż” (wiadomo o jaką chodzi). Wszystkie składniki odważone lecz zastanawia mnie dlaczego ciasto nie wyszło jasne jak u Ciebie, tylko – ciemne?

    1. RG pisze:

      Cześć Jimmy, wiadomo o jaką wodę chodzi 😉 ;). kolor ciasta bardzo zależy od użytej mąki. U mnie raz jaśniej a raz ciemniej wygląda. Dużo też mogło zmienić zdjęcie 🙂 co prawda nie robię żadnej obróbki w Photoshop ale telefon/aparat ma swoje AI które czasem” szaleje”. PSM genialny pomysł z wodą gazowaną. Daj znać jak wyszło

  42. Magda pisze:

    Twoje ciasto na zdjęciu takie jasne jakieś, moje ciemne, powiedziałabym nawet, że brązowe. Mąka migdałowa piękna jaśniutka, ale mąka z siemienia ciemna i to dało taki – dość brzydki kolor. Cze mu Twoje jest jasne?
    Jeszcze pytanie o twaróg. Czy chodzi o taki zwykły? U mnie widać w cieście takie grudki twarogowe, czy tak ma być? Chociaż w Twoim też coś jakby takie grudki widać……
    Jakie ziarno dodatkowo dodałeś do bułek?

Pozostaw odpowiedź Asia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.