Placuszki z cukinii i kapusty kiszonej

A co gdybym powiedział Wam, że możecie jeść placki? Placki z kwaśną śmietaną, placki po węgiersku, placki na słodko??

Myślicie sobie pewnie, że oszalałem i będę wam ściemniał jak niektórzy blogerzy? Otórz NIE – przed Wami już dziś

PLACUSZKI Z CUKINI I KAPUSTY KISZONEJ

Doskonałe jako dodatek do mięs ale i pyszne same z sobą. W moim domu od momentu kiedy pierwszy raz je przygotowałem zapanowało szaleństwo 🙂 Wszyscy chcą jeść placki. Gwarantuję, że jeśli tęskniłeś za ich smakiem to nie zawiedziesz się i już na zawsze zagoszczą na Twoim talerzu….

Drukuj

Placuszki z cukini i kapusty kiszonej

Przygotowanie 15 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas całkowity 25 minutes
Porcje 5
Autor RG

Składniki

  • 1 szt Cukinia
  • 100 g kapusta kiszona
  • 2 szt jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1 lyżka stolowa łupina babki jajowatej
  • smalec do smażenia
  • 50 g ser żółty

Instrukcje

  1. Do dużej miski zetrzyj na tarce cukinię
  2. Dodaj sól i odstaw aż cukinia puści sok

  3. Odcedź na cedzaku/sitku
  4. Dodaj kiszoną kapustę, jaja, starty żółty ser, sól i pieprz do smaku

  5. Na patelni rozgrzej smalec
  6. Łyżką nałóż na patelnię masę z cukinii i uformuj placuszki
  7. Smaż ok 5 minut z każdej strony do zarumienienia
  8. Podawaj z kwaśną śmietaną lub sosem, na przykład grzybowym z przepisu.

6 komentarzy Dodaj własny

  1. Nina pisze:

    A można czymś zastąpić te łupiny babki?

    1. RG pisze:

      Niestety musi być jakas substancja która połączy całość

  2. Aneta pisze:

    Można zastąpić serem starym . Robiłam 5ak placki z cukini

    1. RG pisze:

      W przpiesie jest już starty ser ale warto spróbować z większą ilością 🙂 Ew z startą mozarellą którą można kupić w Biedronce/lidl 🙂

      Smacznego

  3. Sylwia pisze:

    Ile wyjdzie porcji z tej ilości składników?

    1. RG pisze:

      tego przepisu wychodzi ok 5 porcji. Makro jednego placka to B6,5g/ W 2,5g / T 4,9g/ 78 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceny