Pizza

dnia

Bardzo długo szukałem odpowiedniej receptury, która była by odpowiednia na przygotowanie ciasta na pizzę. W naszych książkach kucharskich widzieliśmy już przepisy na pizzę bazującą na naszym przepisie na tortillę albo naleśniki. Widzieliśmy przepisy na ciasto z kalafiora albo na mini pizzerinki zapiekane na samym salami, ale od początku wiedzieliśmy, że szukamy tylko jednego – chrupiącego ciasta które będzie przypominać oryginalną włoską pizzę na cienkim i delikatnym cieście.

Z pomocą przyszedł nam jeden z naszych czytelników – Marcin – który znalazł przepis idealny.

W ten weekend postanowiliśmy go przetestować w naszej kuchni i podzielić się z Wami naszymi wnioskami i opiniami.

Sam przepis wydawał się dziwny i szczerze mówiąc nie do końca wierzyłem, że się uda. Nie wierzyłem ale w momencie kiedy wyjąłem tę pizzę z piekarnika mój pesymizm minął. Przede mną leżała idealna włoska pizza na cienkim cieście. Naturalnie chrupiąca na brzegach a miękka w środku. Wygląda i co najważniejsze smakuje jak prawdziwa pizza.

Z radością przedstawiam Wam

Drukuj

Pizza Bezwegli

Posiłek Przystawki
Typ kuchni Italian
Słowa kluczowe keto, lchf, pizza
Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 30 minutes
Porcje 8
Kalorie 277 kcal
Autor RG

Składniki

  • 300 g ser mozarella
  • 100 g 1/4 szklanki mąka migdałowa
  • 10 g 1 łyżka łupina babki jajowatej
  • 100 g serek kremowy
  • 100 ml przecier pomidorowy
  • 1 jajko
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 75 g salami

Instrukcje

Do przyrządzenia spodu pizzy:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  2. Do miski wsyp 2 szklanki potartego sera mozzarella i rozpuść go w kuchence mikrofalowej – mi zajęło to ok 90 sekund z przerwami na mieszanie
  3. pamiętaj żeby nie używać metalowej miski
  4. potarta mozzarella pod wpływem temperatury bardzo szybko się rozpuści jednak po wyjęciu z kuchenki mikrofalowej równie szybko zetnie się w jednolitą masę.
  5. Do stopionego sera dodaj
  6. 1 jajko
  7. 3 łyżki serka kremowego (może być philadelphia ale odpowiednie też  są serki typu Delicate)
  8. Wymieszaj wszystko razem
  9. jeśli pod wpływem wychłodzenia ser zetnie się i masa nie będzie chciała się wymieszać wstaw całość do kuchenki mikrofalowej i podgrzej przez ok 30 sec. wymieszaj energicznie – całość powinna połączyć się w jednolitą masę.
  10. Przełóż masę do większego naczynia – czas dodać suche składniki

    wsypujemy 3/4 szklanki mąki migdałowej (ok 100g)

    1 łyżkę stołową łupiny babki jajowatej

    przyprawy włoskie( oregano, bazylie, zioła prowansalskie lub inne – wszystko zależy od Twoich upodobań

    dodaj sól i pieprz

  11. Podczas dodawania wszystkich składników masa powinna się wychłodzić do tego stopnia że będziesz w stanie ugniatać ją rękami. całość wyrabiamy jak ciasto i formujemy kulę.

  12. Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i polej go odrobiną oliwy – zapobiegnie to lepieniu się ciasta do papieru
  13. Z ugniecionej wcześniej kuli ciasta przy pomocy palców uformuj cienki placek na pizze
  14. Placek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Wyjmij go i obróć na drugą stronę – w tym momencie przyda się pomoc któregoś z domowników
  15. Ja nakryłem upieczony spód pizzy arkuszem papieru do pieczenia i łapiąc za rogi obróciłem całość spodem do góry.
  16. Odwrócony placek wstawiamy do piekarnika na dodatkowe 5 minut

Wyjmij pizzę z piekarnika i nałóż dowolne dodatki. Ja użyłem:

  1. Przecier pomidorowy w kartoniku ( ma najmniej węglowodanów)
  2. Ser mozarella – to co zostało z 300g po przygotowaniu ciasta – ok 50g
  3. Salami, ale można też użyć szynki, boczku – w zależności od Twoich upodobań
  4. pamiętaj, że zmieniając składniki zmienia się MAKRO dla całej potrawy

  5. Po ułożeniu dodatków wstaw pizzę do pieca na dodatkowe 5 minut

  6. Po tym czasie wyjmij i podziel na 8 kawałków
  7. SMACZNEGO

Notatki

MAKRO dla 1 porcji:

B: 16g/ W: 2,7g/ T: 22g/ kcal: 277

29 komentarzy Dodaj własny

  1. madziar pisze:

    Pizza rewelacja :)) wypróbowałem zaraz po opublikowaniu.
    U mnie część była z salami a część z cienkimi plastrami boczku i ser gorgonzola punktowo.
    Dzięki za pomysłowy sposób na ciasto ! Doskonałą robotę robicie !

    Pozdrawiam

  2. Rafal Greupner pisze:

    Cieszymy się, że nasz przepis tak wstrzelił się w Twój gust kulinarny. Pizza z boczkiem i serem gorgonzola zapewne była wyśmienita – zapraszamy do podzielenia się z nami zdjęciem Swojej pizzy ( zdjęcie można wysłać na maila bądź na naszym fanpage na FB).

    Pozdrawiamy
    Zespół BezWegli.pl

  3. Nesca pisze:

    Pizza jest FANTASTYCZNA!

    Zastapilam make migdalowa mielonym siemieniem lnianym i jest naprawde rewelacyjna. Bede ja robic czesciej i jak zwieksze zasoby maki migdalowej to zrobie ja w wersji orginalnej. Mozarelle probowalam rozpuscic au bain ale albo zabraklo mi cierpliwosci albo au bain „nie dziala” na mozarelle jak mikrofalowka :P. Ostatecznie i tak wyladowala w mikrofalowce.

    Dziekuje za wspanialy przepis 🙂

    ps. zdjecia wysle mailem

  4. Ewelina pisze:

    a czy zamiast mąki migdałowej można używać mąki z orzechów ziemnych? nie pytam tylko o ten przepis ale wszystkie które podajecie z zastosowaniem migdałowej, pozdrawiam:)

    1. RG pisze:

      Cześć,

      Oczywiście można zastąpić – trzeba pamiętać, że orzechy ziemne mają 50% więcej węglowodanów więc jeśli jest się na (ultra) niskowęglowodanowej wersji diety to trzeba uważać…
      Poza tym mąka z orzechów będzie miała podobne właściwości jak mąka migdałowa.

      pozdrawiamy i czekamy na zdjęcia 🙂

  5. Balbina pisze:

    Kurcze co to takiego ta lupina babki jajowatej ? 🙂

    1. RG pisze:

      Cześć,

      Łupina babki jajowatej to naturalny błonnik. Pozyskiwany z rośliny rosnącej w Azji. Jest ogólnie dostępny w sklepach zielarskich i na allegro 🙂 Od czasu do czasu pojawia się też w Biedronce.
      Napisz do nas maila badz na prv na profilu na FB a podeslemu linka gdzie można kupić babkę w dobrej jakości

  6. julka pisze:

    Cześć,

    Czym mozna zastapic łupina babki jajowatej ?
    Dzieki 🙂

  7. Marta pisze:

    Po raz kolejny zrobilam pizze i wlasnie sie nią objedlišmy- bez wyrzutow sumienia! 🙂 uwielbiam Wasza strone, wyslalam Wam sama moj pomysl na frytki z kalarepy, opublikowaliscie tez moje zdjecie waszego brownie zajadanego przez moja kochana mame, ale ten przepis jest zdecydowanie moim ulubionym!
    Pozdrawiam!

    1. RG pisze:

      dzięki za dobre słowo 🙂

      twoje fryty z kalarepy s pyszne !! także czekam na więcej propozycji 🙂 chętnie opublikuje oczywicie z Twoim Podpisem 😀

  8. majk pisze:

    dzieki czlowieku, pizza PETARDA. pieczywo i pizza to dwie rzeczy za ktorymi tesknie, a ta pizza to pierwszy substytut (keto bulki sa powiedzmy srednie i b. drogie) ktory smakuje na tyle dobrze ze smialo moge wyeliminowac weglowa pizze bez straty na smaku. polecam!

    1. RG pisze:

      no najwazniejsze ze wmiare latwo mozna ja przygotowac i oczywiscie tanio 🙂
      Keto Bulki i Keto Chleb robie na szczegolne „okazje” wlasnie z racji ceny :):)

      Jesli jeszcze czegos brakuje na blogu pisz! postaram się to wrzucic/wymyslec jak zrobic wersje bez wegli 🙂

      Raf

  9. Klaudyna pisze:

    Błagam, czym mozna zastapic babke jajowata? Chce tej pizzy teraz a niestety nie mam babki;/

    1. RG pisze:

      można zastąpić siemieniem lnianym – błonnik który zwiąże wodę 🙂

  10. Magda pisze:

    pizza petarda !!!

    1. RG pisze:

      Ciesze się:) Niedługo będą nowe przepisy na pizzę 🙂 a tymczasem polecam
      http://bezwegli.pl/pizzerinki/

  11. Anonim pisze:

    ja narazie adaptacja ale juz nie moge sie doczekac

  12. Grzegorz L pisze:

    Ja tez czekam na keto pizze póki co narazie adaptacja☺

  13. Borówka pisze:

    A gdzie ten przepis znajdę??? :-/

    1. RG pisze:

      Już się pojawił. Po aktualizacji strony zniknął. Daj znać czy wszystko działa – smacznego

  14. Ewa pisze:

    Kurcze . Jak zwykle nie doczytałam i od razu dałam dodatki . ale u mnie wyszło więcej jak ponad 200 klc sama mąka migdałowa ma w 100 gr ponad 600 kcl dotego mozzarela jest też bardzo kaloryczna. mi naturalnie ciasto nie wyszło spróbuje jeszcze raz

  15. TYSKA pisze:

    30 porcji z przepisu?

    Dziś będę robić. Nie mogę się doczekać. Jak będzie ideolo to wkoncu będę mogła bez wyrzutów jesc pizze! Idę tylko odebrać paczkę z mąką migdalowa

    1. RG pisze:

      hehe dzięki za zwrócenie uwagi :):) Ciągle wychodzą nowe krzaczki po przeniesieniu do nowego layout bloga i przepisów:)

      oczywiście kawałków jest mniej . Całą pizzę dzielę zazwyczaj na 8 kawałków i dla takich proporcji makro wygląda następująco:
      MAKRO dla 1 porcji:

      B: 16g/ W: 2,7g/ T: 22g/ kcal: 277

      1. TYSKA pisze:

        1 kawałek =1 porcja?

        1. RG pisze:

          Tak jest:) jeden kawałek to porcja

          Smacznego

          1. Anonim pisze:

            Jest naprawdę spoko! Trochę proporcje sknocilam ale wyszła naprawdę super. Jak zwykła pizza

          2. RG pisze:

            Smacznego:)

  16. Gosza pisze:

    A moglaby być mąka kokosowa zamiast migdałowej?

    1. RG pisze:

      Jak najbardziej:):)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.