Krewetki w tempurze

dnia
Drukuj

Krewetki w tempurze

Posiłek Przystawki, Ryby
Typ kuchni Chinese, fit, Japanese, Keto, LCHF
Słowa kluczowe bezchemii, bezcukru, bezwegli, krewetki, lowcarb, przystawka, shrimps, tempura
Przygotowanie 5 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Czas całkowity 10 minutes
Porcje 2
Kalorie 286 kcal
Autor RG

Składniki

  • 20 szt krewetki surowe
  • 50 g 3-4 łyżki mąka migdałowa
  • 1 szt jajo
  • 5 g mała łyżeczka łupina babki jajowatej
  • sól
  • pieprz

Instrukcje

  1. Krewetki czyścimy i nabijamy na wykałaczki/patyczki do szaszłyków – zależy jak duże są Twoje krewetki
  2. W miseczce przygotowujemy panierkę:

    °łączymy mąkę migdałową

    °łupinę babki jajowatej

    °sól

    °pieprz

  3. Roztrzepujemy jedno jajko
  4. Każdą krewetkę obtaczamy dokładnie w jajku a następnie w przygotowanej panierce z mąki migdałowej
  5. Wrzucamy na rozgrzany głęboki olej – Dla dodania orientalnego smaku polecamy stosowanie OLEJU
  6. Smażymy do zarumienienia
  7. wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym
  8. Gotowe krewetki możesz podawać jako zakąskę z dipem czosnkowym lub też jako składnik naszych bezwęglowych SUSHI

Notatki

makro per porcja (10 sztuk krewetek)

B: 26,3g/ W:4,3g/ T: 17g/ kcal 286

3 komentarze Dodaj własny

  1. Sanczia pisze:

    Witam serdecznie,
    a czy można się dowiedzieć chociaż w przybliżeniu wartości odżywcze ?
    B, T, W
    Z góry dziękuje za odp. 🙂

    1. RG pisze:

      Witam,
      Już poprawione wszystko 🙂
      makro per porcja (10 sztuk krewetek)

      B: 26,3g/ W:4,3g/ T: 17g/ kcal 286

  2. Sanczia pisze:

    Bardzo dziękuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.