KETO Michalki

Jeśli szukacie zdrowych zamienników dla ulubionych, tradycyjnych słodyczy ten przepis na pewno się Wam spodoba.

[fruitful_dbox] Keto Michałki [/fruitful_dbox]

Moja wiariacja na temat tych klasycznych cukierków nie zawiera cukru, jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, a przede wszystkim jest pyszna!

Przepis na wersję  Keto został przetestowany przez rodzinę i znajomych którzy uwielbiają oryginalne Michałki:):) Byli szczerze zaskoczeni smakiem, konsystencją oraz faktem że są bez dodatku cukru!

Cukierki muszą być przechowowywane w lodówce, aby zachować zwartą konsystencję. Przygotowanie zajmuje chwilę, najdłużej przysmak leży w zamrażarce, dlatego warto zrobić go wieczorem, na noc,  a przed podaniem wyjąć pół godziny wcześniej i wstawić do lodówki.

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 20 minutes
Porcje 140
Kalorie 94 kcal
Autor RG

Składniki

  • 40 g olej kokosowy
  • 100 g masło orzechowe
  • 25 g orzechy laskowe
  • 30 g odżywka białkowa WPC
  • 100 g mąka kokosowa
  • do smaku stewia
  • 100 g czekolada gorzka
  • 25 g masło

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki
  2. Masło orzechowe
  3. Mąka kokosowa
  4. Olej kokosowy
  5. słodzik
  6. Odżywka białkowa
  7. Umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Najwygodniej i najszybciej będzie użyć dłoni, ale jeśli nie chcesz się ubródzić to możesz użyć łyżki.
  8. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia - będzie nam później lepiej i łatwiej całą masę michałkową wyjąć i pociąć.
  9. Użyłem ceramicznej foremki do lasagne o wymiarach: 19x12cm.  Tylko dlatego, że ma niski rant i jest wygodniejsza w użyciu niż keksówka
  10. Masę wlewamy do foremki, wyrównujemy i obsypujemy drobno posiekanymi orzechami.
  11. Wkładamy na 2 godziny do lodówki lub na 30 minut do zamrażarki.
  12. Czekoladę z masłem roztapiamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
  13. Wyjmujemy zastygnięty michałkowy blok i kroimy go. U mnie na 24 kawałki (3x8)
  14. Oblewamy cukierki czekoladą. Tu mamy 2 opcje do wyboru
  15. łatwiejszą - oblewamy cały blok Michałkowy i wsadzamy do lodówki do wystygnięcia po czym kroimy na kawałki
  16. trudniejszą - opisaną w przpisie na BOUNTY - każdego cukierka osobno oblewamy i stroimy czekoladą
  17. SMACZNEGO

5 komentarzy Dodaj własny

  1. Agnieszka pisze:

    A bez odżywki da się? Nietolerancja w rodzinie…

    1. RG pisze:

      Ocyzwiście można, proszę uzupełnić tą ilość mąką z przepisu oraz dla wzmocnienia smaku użyć olejku waniliowego (kilka kropel). Pozdrawiam

  2. Adam pisze:

    Aha… usuwanie niewygodnych komentarzy o plagiatach widzę tutaj to norma 🙂 Pozdrawiam, długo Pan tak nie zajedzie.

    1. RG pisze:

      Pozdrawiam również.
      Zapraszam do nieczytania tego bloga:) nikt Pana nie zmusza – na pewno nie ja.

    2. RG pisze:

      Ps. Rozmowy o plagiacie nie było ponieważ nie pokazał Pan z którego niby bloga rzekomo użyłem przepisu.

      Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceny