Donaty

dnia

To jedne z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych bezglutenowych i ketonowych pączków jakie kiedykolwiek stworzyłem i jakie kiedykolwiek jadłem. Mówimy o naprawdę miękkich, pieczonych pączkach, a nie o ciastowatych i gęstych pączkopodobnych tworach 😉😉
Przepis pomimo tego że początkowo może wydawać się skomplikowany jest naprawdę prosty w wykonaniu i zawsze się udaje!!

Okazuje się, że tajemnica tkwi w parzonym cieście no i domowej polewie czekoladowej !

Co ważniejsze – ciasto z tego przepisu można wykorzystać do innych wypieków takich jak eklerki czy ptysie!!

Warto wspomnieć o kluczowych składnikach które wpływają na puszystość i delikatność ciasta czyli o lupinie babki jajowatej i gumie ksantanowej.
Łupina babki jajowatej pomaga zatrzymywać wilgoć, tworzyć strukturę a przy okazji tak się składa, że jest to genialne źródło błonnika tka potrzebnego w naszej diecie.
Idąc dalej – Guma ksantanowa – przez niektórych bardzo negowana tak naprawdę została pożyczona z kuchni molekularnej i dzięki tej kuchni zyskała swoją sławę. Guma ksantanowa jest środkiem wiążącym, jest to również najczęściej stosowany zamiennik glutenu w bezglutenowych wypiekach.
Szczerze mówiąc, nic jej tu nie zastępuje. Naprawdę potrzebujesz do tego przepisu każdego z wspomnianych składników tak żeby uzyskać ten zaskakujący i pyszny efekt.
Ps. Jeśli nie masz foremek do pieczenia donatów nic straconego 😊😊
Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i narysuj kółka o średnicy ok 7 cm. Twoje pączki wyjdą troszkę płaskie od spodu ale smak pozostanie ten sam 😊

SMACZNEGO

Drukuj

Donaty

Przygotowanie 15 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 40 minutes
Porcje 20
Kalorie 94 kcal
Autor RG

Składniki

CIASTO na DONATY

  • 65 g mąka migdałowa
  • 3 szt jaja
  • 60 g masło
  • 30 g mąka kokosowa
  • 10 g łupina babki jajowatej
  • 5 g guma xanthan / guar
  • 5 g proszek do pieczenia
  • sól 2 szczypty
  • stevia do smaku
  • olejek waniliowy do smaku
  • 240 ml woda

POLEWA

  • 75 g czekolada gorzka min 70%
  • 40 g masło

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni

  2. W misce połącz suche składniki: Mąki kokosową, migdałową , proszek do pieczenia, guma xanthan, łupinę babki jajowatej. Odstaw

  3. W rondelku lub błębokiej patelni zagotuj 240ml wody z 60g masła, słodzikiem i solą aż zacznie się gotować. wtedy zmniejsz temperaturę i dodawaj stopniowo suche składniki ciągle mieszając aż do połączenia w jedną ciągnącą masę

  4. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu mieszając do momentu aż masa zacznie odklejać się od ścianek. W tym momencie przenieś masę do miski i odstaw do wystygnięcia ok 5 min

  5. Po tym czasie zacznij dodawać jaja jedno po drugim mieszając – najlepiej mikserem elektrycznym

  6. Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego a jeśli takiego nie masz to użyj woreczka foliowego jednorazowego w którym przetniesz jeden z rogów

  7. Nałóż masę do wysmarowanej olejem kokosowym lub basłem formy na donaty (można ją znależć na Allegro za klilka zł), jeśli jednak nie posiadasz to na papierze do pieczenia wyciśnij rękawem cukierniczym ciasto w formie okręgów i zwilżonym wodą palcem połącz brzegi

  8. Piecz w piekarniku (góra dół) przez ok 25 minut

  9. Wyłącz piekarnik i poczekaj do wystudzenia z donatami w środku

  10. W międzyczasie przygotuj w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Wymieszaj dokładnie

  11. Każdego Donata obtocz w polewie i odstaw do wystygnięcia

  12. Smacznego

Notatki

MAKRO dla 1 Donata wliczając polewę czekoladową

B: 2,6g/ W: 2,3g/ T: 8,3g/ kcal 94

3 komentarze Dodaj własny

  1. Ewa pisze:

    Co za masakra . Chyba moja keto dieta umarła !!! Mam dość jem do 40gr węgli 78gr białka mam problem zawsze wychodzi mi więcej powyżej 100gr i do tego 149g tłuszczu i 1800kcl
    i co i brak ketozy wręcz z 0,5 spadam na 02 , wogóle nie spadam na wadze wręcz przeciwnie w skoczyłam 2 kg ja pytam co jest!!!
    Dodatkowo mam problem ze słonecznikiem nie mogę się opanaować żeby go nie jeść jest nisko węglowodanowy bo na 100gr ma 5g węgli czasami trafiam na 3gr. jem jajka bekon do 100ml mleka bez laktozy 1,5 . karkówkę kiełbasę warzywa według keto i to z umiarem . mierze ketoze paskami z krwi więc wynik jest wiarygodny . co mam zrtobić bo przechodzę kryzys . pije wof=de niegazowaną i czasami napoje 0 . Po kawie kuloodpornej po 10 min jestem strasznie głodana kawa 15 gr masła i 15 gr MCT razem zmiksowane . używam mąki migdałowejj odtłuszczonei i nie odtłuszczonej kokosowej i błonnika. coś jest nie tak a ja nie wiem co od stycznia jestem na diecie i schudłam tylko 4 kg co jest . nawet gdyby to było low carb to powinnam więcej schudnąć

    1. RG pisze:

      Polecam kontakt z https://www.facebook.com/FitDrapieznik/

      powolaj sie na BezWegli.pl i mysle ze kolega bedzie w stanie pomoc

  2. KetoD pisze:

    Słonecznik ma więcej węglowodanów. Na 100 gramów jest ich aż 19. Prawdopodobnie jesz za dużo węgli niż szacujesz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.