Brownie z cukini

Już dawno nie przygotowałem dla Was żadnego ciasta. Kilka dni temu wpadłem na pomysł na Brownie z Cukini

Mega wilgotne, mocno kakaowe z pyszną posypką czekoladową na wierzchu. Cukinia nie jest wyczuwalna, a poza walorami odżywczymi sprawia, że ciasto jest niesamowicie wilgotne i długo zachowuje świeżość. Jeśli szukasz przepisu prostego i szybkiego w przygotowaniu to moje brownie z cukinii jest doskonałe dla CIEBIE. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi, upiec i gotowe.

Drukuj

Brownie z Cukini

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 50 minutes
Czas całkowity 1 hour 10 minutes
Porcje 12
Kalorie 92 kcal
Autor RG

Składniki

  • 300 g cukinia 1 sztuka
  • 3 jaja
  • 15 g kakao
  • 1 lyzeczka cynamon
  • 20 g 2 łyżki stołowe olej kokosowy
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • do smaku erythrol/stevia
  • POLEWA
  • 100 g czekolada gorzka
  • 20 g masło

Instrukcje

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw do puszczenia soków
  2. Odcedź
  3. Do blendera Wbij jajka, Olej i Blenduj do jednolitej konsystencji.

  4. Następnie wrzuć produkty sypkie i wszystko razem wymieszaj
  5. Wylej do keksówki z papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem
  6. Piecz 40-50 min 180 stopni do momentu kiedy ciasto lekko wyrośnie.
  7. Wyjmij i odczekaj do wystudzenia
  8. Proponuje polać polewć czekoladowćą przygotowaną samodzielnie z 1 tabliczki gorzkiej czekolady roztopionej z łyżką masła:)
  9. Brownie najlepsze jest następnego dnia jak wystygnie i poleży w lodowce.
  10. SMACZNEGO

Notatki

MAKRO DLA 1 porcji:

B:/ W:/ T:/ kcal

29 komentarzy Dodaj własny

  1. Kamila pisze:

    Na pewno tylko 10g kakao? To jest niecała łyżka. Trochę mało mi się wydaje, tym bardziej, że do tradycyjnego brownie idzie jeszcze minimum 200g czekolady.

    1. RG pisze:

      10 g kakao gorzkiego dekomoreno to ok 3-4 lyzki 🙂 kakao jest bardzo lekkie i naprawde sporo trzeba go nasypać 🙂

  2. Żelka pisze:

    W prżepisie jest 15 G kakao, nie 10.

    1. RG pisze:

      Dokładnie – 15g. Na „oko” to ok 4 łyżki czubate kakao. Jak wspomniałem jest bardzo lekkie więc jest to spora ilość.
      Najlepiej organoleptycznie sprawdzić czy jest wystarczająco dużo:
      1. skosztować czy w smaku ciasto jest moooocno czekoladowe
      2. będzie dość kiedy masa nie będzie całkowicie płynna 🙂 = gorzkie kakao bardzo dobrze zagęszcza desery

  3. piernik pisze:

    Wypróbowałam, wyszło pyszne. Za drugim razem dodałam korzennych przypraw i wyszedł super piernik. Dzięki za przepis 🙂

    1. RG pisze:

      Świetny pomysł na święta 🙂 Napewno zaktualizuję przepis i dodam jako nowy ! dzięki za pomysł i czytanie bloga 🙂

      JEŚLI LUBISZ moje przepisy to Proszę o UDOSTĘPNIENIE 🙂

  4. Paulina pisze:

    Jakie są sypkie składniki poza proszkiem do pieczenia i słodzikiem? Nie ma żadnego zamiennika mąki w tym przepisie?

    1. RG pisze:

      cynamon, kako, slodzil i proszek do pieczenia – to sa sypkie produkty z przepisu.

      Jesli chodzi o brownie z cukini nie ma zadnej maki w nim wiec nie trzeba niczego zamieniac 🙂

      pozdrawiam

  5. klaudyna pisze:

    cukini juz nie blendujemy razem z jajkami?

    1. RG pisze:

      Wystarczy wymieszać razem:)
      Nie trzeba blendować – wiórki cukini pod wpływem temperatury zrobią się miekkie i nie będzie czuć smaku ani konsystencji cukinii

  6. Ania pisze:

    Pyszne! Smakuje bardzo czekoladowo. Jako słodziwo użyłam łyżki miodu.
    Miałam w domu tylko jedną małą cukinię, więc użyłam połowy składników i zrobiłam muffinki
    Polecam!

    1. RG pisze:

      Super!! cieszę się, że smakowało 🙂

      ps. Unikamy miodu i cukru stąd na blogu jedynie stewia i/lub erytrol 🙂 ale jeśli nie jestes na diecie Keto to nie widzę problemu!!:)

      SMACZNEGO

  7. Julia pisze:

    Czy zwykły olej zamiast kokosowego tez sie dobrze sprawdzi? Np rzepakowy? 😀

    1. RG pisze:

      Czesc Julia,

      pomijajac aspekty zdrowotne i przewage w tym zakresie kokosowego nad rzepakiem to mozna 🙂 moznesz odrobine mniej go uzyc

      daj znac jak wyszlo

      powodzenia!

  8. Anna pisze:

    Ksylitol może być?

    1. RG pisze:

      Jest kilka szkół – ja należę do tej która Twierdzi że jedynie stevia i erythrol nie powodują wyrzutów insuliny….

  9. Joanna pisze:

    Wyglada na smakowite:) Jestem na keto od 6 m-cy o dlatego pytam ile tu jest weglowodanow/ tluszczy/ bialka? Dziekuje bardzo

    1. RG pisze:

      Czesc Jolu,

      ponizej sa wartosci odzywcze per kawałek:
      kcal: 92
      B:2g
      W:1,5g
      T:3,2g
      Błonnik: 0,9g

  10. d90 pisze:

    Na jakie wymiary foremki jest taka ilosc skladnikow?

    1. RG pisze:

      czesc, klasyczna prostokatna forma. moja ma ok 15cmx35cm

      pozdrawiam

  11. Kasia pisze:

    A jakby dodać te 100 g czekolady do masy cukiniowej? Kurcze sprawdziłabym, ale boję się że coś nie wyjdzie 🙂

    1. RG pisze:

      bardzo dobry pomysł 🙂 trzeba by rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać tuszczu ( np olej kokosowy) i następnie dodać do masy cukiniowej)

      myślę że powinno się udać i będzie smakować wyśmienicie 🙂 Daj znać jaki efekt!

  12. ktosia pisze:

    Nie wierzyłam a… wyszło.
    Zaakceptował je mój 5 letni synek a nie jest to proste zadanie…
    Na razie uczę się diety keto z uwagi na synka który ma autyzm, ale i mi się przyda 🙂
    Nie wiem tylko czy nie za dużo erytrytolu dodałam ??? Czy do smaku dwie łyżki to ok?
    i zastanawia mnie ilość porcji – 70 ? kalorie całości to 70 x 93???
    pozdrawiam i dziękuję

    1. RG pisze:

      Przpeis jest bardzo prosty i bardzo smaczny i cieszę się że się udał i co najważniejsze smakuje :):)

      Przy przenoszeniu bloga na nowy layout wpadlo kilka błędów – m.in. ilść porcji w potrawie 🙂 Już poprawione – prawidłowa ilość 12 porcji 🙂

      Smacznego!

  13. Baśka pisze:

    Witam serdecznie,

    mogę prosić o makro , gdyż nie wyświetla mnie się.

    Z góry dzięki 😀

    1. Baśka pisze:

      Makro już widzę w odpowiedzi dla Pani Joli 🙂

  14. Baśka pisze:

    Witam serdecznie,

    czy podane makro tyczy się z polewą czy bez ? 🙂

    z góry dzięki za odpowiedź.

  15. Anna pisze:

    zrobilam wszystko jak w podanym przepisie. Ciasto w ogole nic nie wyroslo -jest za mokre ,zakalcowate i za grube wstazki cukinii sa wyczuwalne.
    W smaku niezbyt przyjemne.

    1. RG pisze:

      Czy cukinia mocno puscila sok? trzeba ja bardzo odcisnac tak zeby cala woda z niej odplynela. ogolnie brownie ma konsystencje zakalcowata i nie jest zbyt wyrosniete. ma byc mokre niskie i mocno czekoladowe 🙂

      sproboj z mocno odcisnieta cukinia i moze ew podwyzszyc tem piekarnika zeby bardziej wypieklo sie. gwarantuje nie bedzie czuc smaku cukinii

Pozostaw odpowiedź RG Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.