Zupa grzybowa z suszonych borowików

dnia

Przepis ten w mojej rodzinie jest od bardzo dawna. Zazwyczaj przygotowywany był na Święta Bożego Narodzenia , z suszonych grzybów które samodzielnie zbieraliśmy jesienią,  ale jeśli nie masz takowych, możesz spokojnie przygotować go z kupnych bądź też mrożonych grzybów.

Zapewniam Cię, że po przygotowaniu tej zupy aromat leśnych grzybów będzie unosił się w Twoim domu przez wiele godzin.

Smacznego!

Drukuj


Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 20 minutes
Porcje 14
Autor RG

Składniki

  • 200 g suszone grzyby
  • porcja rosołowa marchew/seler/pietruszka/por
  • 150 ml śmietana 18%
  • łyżka stołowa Vegeta
  • 3 łyżki stołowe Masło

Instrukcje

  1. Do przyrządzenia tej zupy używam samodzielnie zbieranych grzybów (Tutaj podziękowania dla mojej siostry która co roku dostarcza mi odpowiednią ilość suszonych grzybów na święta :))
  2. Na dzień przed przystąpieniem do gotowania naszej zupy namaczamy suszone grzyby w wodzie (ok 4 litrów ). Przykrywamy garnek i zostawiamy na noc
  3. Następnego dnia z uzyskanego "ekstraktu" odcedzamy wszystkie grzyby i odkładamy je do miski (będą nam jeszcze potrzebne).
  4. Do naszego "grzybowego ekstraktu" dodajemy składniki bulionu warzywnego czyli
  5. marchew
  6. seler
  7. por
  8. pietruszkę
  9. Odrobinę Vegety (lub innej przyprawy do bulionu)
  10. Gotujemy bulion przez około 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzamy jarzyny - nie będą nam już potrzebne.
  11. Zdejmujemy nasz bulion z "ognia" i czekamy aż lekko się wystudzi - to bardzo ważny etap - dzięki temu podczas dodawania śmietany nie zważy się ona w kontakcie z wrzącym wywarem.
  12. W małej miseczce mieszamy śmietanę 18% z kilkoma łyżkami bulionu. Bulion odlewamy do śmietany stopniowo energicznie mieszając, tak żeby śmietana się nie zważyła i nie powstały grudki.
  13. Po połączeniu w gładką jednolitą mieszankę całość przelewamy do garnka z wywarem z grzybów i jarzyn energicznie mieszając.
  14. Dokładamy wszystkie grzyby i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
  15. Doprawiamy solą i pieprzem
  16. SMACZNEGO

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Madi napisał(a):

    A po co masło??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.