Złociste filety z Karpia

dnia

Jeśli dokładnie śliedzicie mojego bloga to pewnie widzieliście już przepis na Kotleciki z kurczaka w chrupiącej panierce.

Przepis na karpia opiera się właśnie na panierce z tego przepisu i daję wam słowo że jest tak dobra, że osoby które nie są na diecie keto/low carb nawet się nie połapią, że nie jedzą węgli pod postacią bułki tartej 🙂

A więc do dzieła. Przed Wami król naszych wigilijnych stołów – jego jegomość

 

KARP

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 50 minutes
Czas całkowity 1 hour 10 minutes
Porcje 70
Autor RG

Składniki

  • 1 szt Karp - filet
  • 100 g mąka migdałowa
  • smalec do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 2 szt jaja

Instrukcje

  1. PAMIĘTAJ: Jeśli kupujesz żywą rybę musisz ją wyczyścić z całego mułu i szlamu w którym pływa - Nasi rodzice i dziadkowie robili to trzymając ją w wannie;)
  2. Gotowe filety z karpia skrop cytryną i odstaw na parę chwil
  3. Na patelni rozgrzej smalec
  4. W misce zatrzep 2 jaja
  5. Na talerzu wymieszaj mąkę migdałową z solą, pieprzem i ew przyprawami (Kucharek itp)
  6. Filety z Karpia pokrój na kawałki wielkości która Ci będzie odpowiadać (mi z średniej wielkości ryby wychodzi od 6-8kawałków)
  7. Obtocz filet w jajku a następnie w mące
  8. Smaż do zarumienienia na średnim ogniu z obu stron - u mnie około 4-5minut
  9. Po tym czasie wyłóż kawałki ryby na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 165stopni przez ok 40 minut ( oczywiście po tym czasie zerknij czy ryba jest już gotowa
  10. Podawaj z klasycznymi dodatkami takimi jak
  11. Kapusta z Grzybami
  12. Puree z kalafiora - które w zupełności zastępuje puree z ziemniaków
  13. Smacznego
  14.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.