Zielona przekąska – SELER

dnia

Przepis ten podpatrzyłem w pewnej Amerykanskiej restauracji. Podczas jednej z moich podróży do zamówionych Buffalo Wings (skrzydełek z kurczaka w sosie BBQ) jako dodatek otrzymałem SELER oraz miseczkę z sosem serowym.

Sos bardzo mi zasmakował – uwielbiam wszelkiego gatunku sery ( pamiętajcie, że im ser twardszy tym ma mniej laktozy i tym mniejsze ryzyko na różnego rodzaju nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe) i lubię eksperymentować z nimi w kuchni dodając do różnych dań.

Dodatkowo warto wspomnieć, że Seler:

  • Dostarcza witamin
    • dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach
    • naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP
  • Ułatwia odchudzanie,
  • Przyspiesza metabolizm

źródło: www.poradnikzdrowie.pl

Drukuj

Przygotowanie 10 minutes
Czas całkowity 10 minutes
Porcje 10
Autor RG

Składniki

  • 100 g ser gorgonzola
  • 2 łyżki majonez
  • 3 łyżki śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie seler

Instrukcje

  1. Selera umyj i pokrój w słupki
  2. Do blendera wrzuć
  3. kwałki sera gorgonzola
  4. majonez
  5. śmietanę
  6. sól
  7. pieprz
  8. Zmiksuj całość na gładką masę (30-45sek)
  9. Podawaj schłodzone w miseczce jako dodatek do selera bądź mięs

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.