Zapiekanka z Kalafiorem

dnia

Znudziły Ci się piersi z kurczaka czy też kalafior jako dodatek? Chcesz pokazać rodzinie, że potrafić zrobić coś więcej w kuchni niż tylko zagotować wodę?

Poniżej znajdziesz mój pomysł na

Zapiekankę z Kalafiorem

Nie dość, że wykarzesz się kulinarnie to jeszcze wzbogacisz swój posiłek o źródło wielu minerałów i witamin.

Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na  wartości smakowe i odżywcze. Warzywo to zawiera w dużych ilościach składniki mineralne: potas, magnez, mangan oraz witaminy: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1. Warzywo to jest również źródłem błonnika pokarmowego i roślinnych konkurentów cholesteroli – fitosteroli.

źródło: http://www.odzywianie.info.pl

Drukuj

Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Czas całkowity 50 minutes
Porcje 50
Autor RG

Składniki

  • 300 g pierś z kurczaka
  • 1 główka kalafior
  • 200 g pieczarki
  • 60 g cebula
  • 100 g ser żółty
  • 200 ml śmietana 30%
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • do przyprawienia kurczaka zioła
  • 1 jaja
  • do smażenia smalec
  • 1/2 pomidor

Instrukcje

  1. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie al' dente (ok 5-7minut)

W międzyczasie przygotuj pierś z kurczaka:

  1. umyj i wysusz papierowym ręcznikiem
  2. pokrój w kostkę
  3. posyp solą,  pieprzem, słodką papryką i ziołami
  4. Pieczarki pokrój w kostkę (ja kroję każdą na 4 części + ogonek)
  5. Cebulę pokrój w wiórki
  6. Na patelni rozgrzej tłuszcz (może być smalec) i podsmaż cebulę z pieczarkami. W trakcie smażenia dopraw solą i pieprzem.
  7. Kiedy pieczarki puszczą wodę a cebulka się zarumieni dodaj kurczaka.
  8. Smaż wszystko jeszcze 5 minut po czym przełóż do żaroodpornego naczynia na wcześniej wyłożony kalafior i pomidor pokrojony w plastry badz kostkę (jak lubisz :))
  9. Całość posyp startym żółtym serem (może być gołda ale ja polecam cheddar lub parmezan)

Pora żebyś przygotował sos którym oblejemy naszą zapiekankę:

  1. Do rondelka wlej śmietanę i zacznij podgrzewać.
  2. Dodaj przyprawy (sól, pieprz)
  3. Na koniec dodaj jajko i cały czas mieszaj aż do zagotowania.
  4. Kiedy sos zgęstnieje (po ok 5 minutach od zagotowania) polej nim zapiekankę
  5. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.
  6. Po ty czasie wyjmij  zapiekankę i jeśli chcesz dodaj jeszcze tartego sera.
  7. Zapiekaj do rozpuszczenia sera około 5-10 minut
  8. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu
  9. SMACZNEGO

5 komentarzy Dodaj własny

  1. Gosia napisał(a):

    dziś zrobiłam ta zapiekanke, choć w nieco innym zestawie warzyw (zamiast pieczarek dalam paprykę), i mam problem. po pierwsze puscila strasznie dużo wody. po drugie sos się zcial w cos na kształt serka albo smietankowej jajecznicy. zresztą już w garnku zaczal mi się zcinac. to tak ma być??? masz może patent żeby sos był gladki jak np. beszamel?

    1. Gosia napisał(a):

      jeszcze jedno, bo zapomniałam… masz może pomysł na sos w typie beszamelu? cos co można również uzyc jako baza do roznych sosow smakowych i żeby się nadawało do zapiekania? myslalam, żeby smietanke zaciagnac samymi zoltkami, a nie calymi jajkami jak w powyższym przepisie, ale obawiam się, że przy dluzszej obrobce cieplnej tez się zwazy więc do zapiekanki nie bardzo, chyba ze polac pod sam koniec. a może cos z pektyna pokombinować??? tylko ze w Wikipedii pisza, że pektyny wiaza w srodowisku kwasmyn, a nabial jest zasadowy o ile się dobrze orientuje… maka kokosowa?? siemię lniane mielone??

      1. RG napisał(a):

        Gosiu,

        oczywoiście że mam zamiennik klasycznego sosu beszamelowego. znajdziesz go w tym przepisie na lasagne :):)
        http://bezwegli.pl/lasagne-czyli-bezwegli-pl-tez-lubi-wloskie-dania/

        Do przygotwania naszego nisko-węglowodanowego odpowiednika sosu beszamelowego będziemy potrzebować
        jajka
        ser ricotta
        starty ser żółty
        przyprawy (sól i pieprz)
        można dodać łyżeczkę łupiny babki jajowatej w celu zagęszczenia całości
        Wszystkie powyższe składniki łączymy w dużej misce energicznie mieszając do uzyskania jednolitej zwartej masy.

        Co do śmietany to bardzo dbrze kombinujesz – same żółtka powinny zrobić robotę 🙂 jeśli chodzi o zagęszczacze : ŁUPINA BABKI JAJOWATEJ lub GUMA GUAR 🙂 obiecuję że idealnie wszystko ładnie zgęstnieje:) GUMY GUAR używam nawet w bezach 😀
        pozdrawiam!!

    2. RG napisał(a):

      Cześć Gosia,

      Sos Ci się zwarzył – najlepiej będzie jeśli użyjesz śmietany jak najbardzije płynnej – ok 30% ( zazwyczaj są w kubeczkach 200ml). u mnie zawsze jest tak że wlewam śmietanę do garnka i podgrzewam na wolnym ogniu. postaraj się ciągle mieszać i nie doprowadzić do wrzenia. Dodaję jeszcze żółtka żeby zagęścić sos i można ewentualnie dodać troszkę żółtego sera.
      Z sosem śmietanowym wszystko zależy od rodzaju śmietany.

  2. Gosia napisał(a):

    dziękuję za podpowiedzi. chyba rzeczywiscie ta smietana zawiniła, chociaż cały czas mieszałam. zwarzyło się zanim się jeszcze sos zagotował (wg przepisu mialam go jeszcze 5 minut pogotowac…). do tej pory zazwyczaj 18-tke używalam, ale chyba czas przestawic sie na kremowke do takich rzeczy, a 18-tke zarezerwowac do zup albo kawy.
    gumę guar można gotowac/zapiekac itp?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.