Zapiekane Awokado z jajkiem i bekonem

dnia

Jestem prostym człowiekem, uwielbiam proste jedzenie, które jednakowoż musi ładnie i smacznie wyglądać 🙂 Pomimo tego, że nie jem śniadań w „śniadaniowej porze” pierwsze co przychodzi mi na myśl to jajka, a jeśli jajka to bekon i masło:) Idealne śniadanie dla osoby będącej na diecie wysokotłuszczowej.

Jeśli dodamy do tego jeszcze awokado jako superfood – nie widzę lepszej formy na rozpoczęcie dnia…

 

Zapiekane Awokado z jajkiem i bekonem

Drukuj

Przygotowanie 5 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas całkowity 15 minutes
Porcje 15
Kalorie 454 kcal
Autor RG

Składniki

  • 1 szt awokado
  • 2 jaja
  • 2 plastry bekon
  • sól
  • pieprz

Instrukcje

  1. Awokado przekrój na pół
  2. Każdą połókę wydrąż łyżką tak żeby zrobić miejsce na jajo
  3. Do wydrążonych połówek wbij po 1 jaju
  4. Obsyp solą i pieprzem
  5. Piekarnik rozgrzej do 180stopni
  6. Awokado ułóż na blasze do pieczenia
  7. żeby było łatwiej możesz pryzgotować "gniazdka" z folii aluminiowej żeby awokado było stabilne i jaja się nie wylały
  8. Piecz aż białka jaj się zetną
  9. W międzyczasie na patelni podsmaż plastry boczku parzonego (aż będą chrupiące)
  10. podsmażony boczke pokrój w drobną kostkę,
  11. Wyjmij awokado z piekarnika ( po ok 10 minutach) i obsyp boczkiem
  12. Podawaj na ciepło
  13.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.