Zapiekana Cukinia

dnia

Nie masz pomysłu na obiad lub lekką przekąskę? Znudziły Ci się kotlety mielone? Zainspiruj się cukinią! Polecamy faszerowaną cukinię – nadziewaną farszem z mielonego mięsa z aromatycznymi ziołami i tartym żółtym serem.

Można ją dowolnie modyfikować dodając paprykę bądź pieczarki. Przepis który wam zaprezentuję to najprostsza i najbardziej podstawowa wersja ale i tak jest wyśmienita i chętnie po nią sięgam.

Zapiekana Cukinia

SMACZNEGO

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 45 minutes
Porcje 45
Kalorie 731 kcal
Autor RG

Składniki

  • 2 szt ok 600g cukinia
  • 400 g mięso mielone
  • 125 g ser gouda
  • 100 g przecier pomidorowy
  • 1/2 cebula
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka
  • maggi
  • oregano

Instrukcje

  1. na patelni rozgrzej łyżkę smalcu
  2. wrzuć na patelnię mięso mielone i podsmaż mieszając ( tak żeby było "sypkie")
  3. dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę
  4. dodaj 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  5. dodaj przyprawy i zioła
  6. całość smaż przez ok 10 minut od czasu do czasu mieszając
  7. piekarnik rozgrzej do 180 stopni
  8. Cukinie przekrój na połówki, a środki/gniazda nasienne wydrąż łyżką lub małym nożykiem
  9. połóż na blasze do pieczenia i oprósz świerzop zmieloną solą i pieprzem
  10. do wydrążonych cukinii nałóż usmażone mięso
  11. wstaw do piekarnika na ok 15 minut
  12. po tym czasie zetrzyj ser żółty na grubej tarce i oprósz cukinie
  13. włącz termoobieg i piecz przez kolejne 10 minut od momentu kiedy ser będzie stopiony
  14. podawaj bezpośrednio po pryzgotowaniu
  15. SMACZNEGO

9 komentarzy Dodaj własny

  1. Aneta napisał(a):

    Ile to jest porcja? Dwie całe cukinię czy jedna połówka?

    1. RG napisał(a):

      Czesc Aneta,

      w moim przypadku porcja to 2 połówki czyli jedna cała cukinia

      1. Makieła napisał(a):

        Szanuję, w końcu przepisy z solidną porcją.

        1. RG napisał(a):

          Dzięki!!

          SAm uwielbiam jeść a ta dieta pozwala mi jeść to co lubię i się najeść 🙂
          Przy tworzeniu bloga najważniejsze dla mnie było żeby porcje były ” ludzkie” i żeby sztucznie nie obniżać ilośći węglowowanów dzieląc 1 keto bułkę na 4 porcje ;);) lub blachę sernika na 60 kawałków 😉

  2. Ola napisał(a):

    Czy podane wartości kcal, tłuszczy itd. obowiązują do jednej połówki cukinii czy do dwóch połówek?

    1. RG napisał(a):

      Olu, wartości sa na porcję czyli na 2połówki:)
      Smacznego

      1. Ola napisał(a):

        Dziękuję serdecznie! 😉

  3. Iwa napisał(a):

    Jestem dzis pierwszy raz na tej stronie.
    Przepsiy i dania wygladaja fajnie, ale nazwa strony wprowadza w bład…
    Nie jestem specjalistka keto, ale wydawało mi się, z tego co czytałam, że dieta keto opiera się na ilosci wegli do max 50 g dziennie… no chyba, że ktos ostro trenuje… ja osobiscie nie mogę przekroczyc 25 g dziennie. Czyli te przepisy nie sa dla mnie…
    cukinia 600 g ma 13,20 g węgli, pół cebuli ma 2,5 g węgli, 100 g przecieru to 4,5 g węgli… czyli już dobiłam do granicy… a gdzie reszta posiłków?

    To nie sa według mnie przepisy keto, „bez węgli”, tylko to sa przepisy diety niskoweglowodanowej… gdzie mozna zjesc dużo więcej wegli niż na diecie keto…
    Szkoda, bo już liczyłam, że skończę wymyslac sama i liczyc ciagle makro…

    1. RG napisał(a):

      Czesc Iwa,

      dzieki za oponie – mozesz powiedziec co wprowadza w blad?

      pozdrawiam
      Rafal

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.