Zapiekana Cukinia

dnia

Nie masz pomysłu na obiad lub lekką przekąskę? Znudziły Ci się kotlety mielone? Zainspiruj się cukinią! Polecamy faszerowaną cukinię – nadziewaną farszem z mielonego mięsa z aromatycznymi ziołami i tartym żółtym serem.

Można ją dowolnie modyfikować dodając paprykę bądź pieczarki. Przepis który wam zaprezentuję to najprostsza i najbardziej podstawowa wersja ale i tak jest wyśmienita i chętnie po nią sięgam.

SMACZNEGO

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 45 minutes
Porcje 45
Kalorie 731 kcal
Autor RG

Składniki

  • 2 szt ok 600g cukinia
  • 400 g mięso mielone
  • 125 g ser gouda
  • 100 g przecier pomidorowy
  • 1/2 cebula
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka
  • maggi
  • oregano

Instrukcje

  1. na patelni rozgrzej łyżkę smalcu
  2. wrzuć na patelnię mięso mielone i podsmaż mieszając ( tak żeby było "sypkie")
  3. dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę
  4. dodaj 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  5. dodaj przyprawy i zioła
  6. całość smaż przez ok 10 minut od czasu do czasu mieszając
  7. piekarnik rozgrzej do 180 stopni
  8. Cukinie przekrój na połówki, a środki/gniazda nasienne wydrąż łyżką lub małym nożykiem
  9. połóż na blasze do pieczenia i oprósz świerzop zmieloną solą i pieprzem
  10. do wydrążonych cukinii nałóż usmażone mięso
  11. wstaw do piekarnika na ok 15 minut
  12. po tym czasie zetrzyj ser żółty na grubej tarce i oprósz cukinie
  13. włącz termoobieg i piecz przez kolejne 10 minut od momentu kiedy ser będzie stopiony
  14. podawaj bezpośrednio po pryzgotowaniu
  15. SMACZNEGO

7 komentarzy Dodaj własny

  1. Aneta napisał(a):

    Ile to jest porcja? Dwie całe cukinię czy jedna połówka?

    1. RG napisał(a):

      Czesc Aneta,

      w moim przypadku porcja to 2 połówki czyli jedna cała cukinia

      1. Makieła napisał(a):

        Szanuję, w końcu przepisy z solidną porcją.

        1. RG napisał(a):

          Dzięki!!

          SAm uwielbiam jeść a ta dieta pozwala mi jeść to co lubię i się najeść 🙂
          Przy tworzeniu bloga najważniejsze dla mnie było żeby porcje były ” ludzkie” i żeby sztucznie nie obniżać ilośći węglowowanów dzieląc 1 keto bułkę na 4 porcje ;);) lub blachę sernika na 60 kawałków 😉

  2. Ola napisał(a):

    Czy podane wartości kcal, tłuszczy itd. obowiązują do jednej połówki cukinii czy do dwóch połówek?

    1. RG napisał(a):

      Olu, wartości sa na porcję czyli na 2połówki:)
      Smacznego

      1. Ola napisał(a):

        Dziękuję serdecznie! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.