Wytrawne naleśniki ze szpinakiem

dnia

Kto powiedział, że naleśniki muszą być przygotowane tylko na słodko:)? Wiem, że przyzwyczaiłem Was do deserów i potraw na słodko ale nie samymi słodyczami człowiek żyje 🙂 Nawet taki łasuch jak ja od czasu do czasu ma dość i chce zjeśc coś bardziej wytrawnego 🙂

Sycące i pożywne

naleśniki ze szpinakiem

to przepis na smaczny obiad. Nadzienie ze szpinakiem wymieszanym z czosnkiem nadaje naleśnikom ostrego smaku. Jeśli lubisz więc potrawy „z charakterem” przypadną ci do gustu moje naleśniki ze szpinakiem. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy a efekt zadowoli największego smakosza:)

 

 

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas całkowity 50 minutes
Porcje 50
Kalorie 438 kcal
Autor RG

Składniki

  • 5 jaja
  • 100 g śmietana 36% piątnica gęsta
  • 50 g śmietana 30%
  • 50 g mąka kokosowa
  • 10 g proszek do pieczenia
  • 5 plastrów boczek parzony
  • 150 g 10 plastrów ser gouda
  • do smażenia masło klarowane
  • 5 ząbków czosnek
  • 1 opakowanie 450g szpinak mrożony

Instrukcje

  1. NALEŚNIKI
  2. W dużej misce ubij 3 jaja
  3. Dodaj
  4. gęstą śmietanę
  5. śmietanę 30%
  6. mąkę kokosową
  7. sól
  8. pieprz
  9. proszek do pieczenia
  10. wymieszaj dokładnie całość i odstaw - mąka kokosowa musi odleżeć kilka minut aż nabierze wilgoci z masy
  11. na rozgrzaną patelnię wlej jedną chochlę masy naleśnikowej
  12. smaż z jednej strony
  13. dobra rada - zanim przewrócisz naleśnik na 2gą stronę dodaj odrobinę masła na patelnię ) max 1 mała łyżeczka. będzie Ci łatwiej przewrócić ciasto na drugą stronę
  14. po usmażeniu z drugiej strony przełóż na talerz
  15. MASA SZPINAKOWA
  16. Na patelni rozgrzej masło (ok 40g) i dorzuć mrożony szpinak (można podsmażyć świerzy ale mrożony też będzie ok)
  17. dodaj 5 ząbków czosnku
  18. dodaj 2 jaja i szybko wymieszaj ( jaja zagęszczą masę)
  19. dodaj sól, pieprz do smaku
  20. BEKON
  21. na patelni grillowej lub w piekarniku upiecz 5 plastrów boczku / bekonu - musi być chrpiący
  22. po wystudzeniu pokrój w drobne kawałki
  23. GRANDE FINALE
  24. na ciasto nakładamy ok 2 łyżek farszu szpinakowego
  25. posyp pokruszonym bekonem
  26. nałóż plaster sera żółtego
  27. naleśnik zawiń
  28. możesz udekorować dodatkowym plastrem żółtego sera
  29. wstaw na żaroodpornym talerzu/lub papierze do pieczenia do piekarnika na 5 minut ( opcja grill ) lub 5 min termoobieg 180stopni
  30. po stopieniu sera wyjmij i podawaj na ciepło
  31.  
  32. SMACZNEGO
  33.  

4 komentarze Dodaj własny

  1. Grzechu napisał(a):

    Wygląda pysznie i zakładam, że też tak smakuje … A jakie będzie makro tego dania?

    1. RG napisał(a):

      Czesc Grzechu.

      na glownej stronie przepisu pod iloscia porcji jest przycisk WARTOSCI ODZYWCZE. po kliknieciu bedziesz miec wszystkie informacje.

      Podobne opisy znajduja sie w wszystkich przepisach na blogu

  2. Grzechu napisał(a):

    Dzięki za szybką odpowiedź wygląda na to, że zagoszczę tu na dłużej

    1. RG napisał(a):

      Nie ma za co 🙂 W razie pytan zapraszam na Facebook FanPage i do wysylania wiadomosci PRV.

      pozdr

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.