Drukuj

Autor RG

Składniki

  • 2 żółtko jajka
  • 150 ml oliwa z oliwek
  • 20 g musztarda
  • sól
  • pieprz

Instrukcje

  1. Oddziel białka jaj od żółtek
  2. Żółtka ubij mikserem z 2 łyżeczkami musztardy
  3. Dodaj szczyptę soli i pieprzu
  4. Miksując na średnich obrotach zacznij dolewać oliwy
  5. Zwiększ obroty w mikserze i ubijaj całą masę do momentu w którym będzie gładka, puszysta i nabierze jaśniejszego koloru niż początkowy kolor żółtek
  6. pamiętaj - domowy majonez nie jest tak śnieżnobiały jak ten kupny- to przez kolor żółtek oraz oliwy
  7. Jeśli masz ochotę na majonez smakowy (może być używany jako baza do sosów - dodaj w trakcie miksowani zioła, czosnek bądź inne przyprawy które lubisz
  8. Smacznego
  9.