Drukuj

Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 10 minutes
Porcje 70
Kalorie 200 kcal
Autor RG

Składniki

  • 250 g masło migdałowe
  • stewia
  • 130 g gorzka czekolada min 70%
  • 60 g mąka kokosowa
  • 60 g orzechy ziemne, nerkowca
  • 30 g masło

Instrukcje

  1. W dużej misce zmieszaj ze sobą
  2. masło migdałowe
  3. posiekane orzeczchy (możesz użyć tak jak ja orzechów nerkowca, ale jeśli nie masz ich w swojej kuchni możesz użyć dowolnych orzechów)
  4. stewie (ilość dostosuj do swojego smaku)
  5. cynamon
  6. sól
  7. posiekaną gorzką czekoladę (ok 60g)
  8. Stopniowo dodawaj mąkę kokosową i mieszaj dopóty, dopóki wszyskto nie połączy się w jednolitą gładką masę.
  9. Masę wsadź do lodówki na ok 30 minut
  10. Po tym czasie, wyjmij z lodówki i uformuj ok 16 kulek (dzięki temu że masa będzie schłodzona będzie ci łatwiej (nie będzie się kleić do rąk)
  11. Uformowane kuleczki wyłóż na talerz z papierem do pieczenia (dzięki temu nie będą się kleić do talerza) i wsadź do zamrażarki na ok 30 minut
  12. W międzyczasie przygotuj polewę
  13. w kąpieli wodnej rozpuść ok 30 g masła (2łyżki)
  14. ok 70g (3/4 tabliczki czekolady)
  15. Wyjmij nasze trufle z zamrażarki. Teraz należy pokryć je polewą ;)

Żeby zminimalizować straty w postaci ubrudzonych czekoladą ubrań polecam użyć poniższego sposobu na pokrycie trufli polewą:

  1. Nadziej pojedynczą truflę na wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków
  2. Zanórz w przygotowanej wcześniej polewie czekoladowej.
  3. Obracaj truflę w polewie aż będzie dokłądnie pokryta z każdej strony.
  4. Po pokryciu wszystkich trufli polewą wsadź je do lodówki na ok 20-30min - do momentu kiery polewa stanie się twarda i chrupiąca.
  5. SMACZNEGO