Wiejski chlebek

dnia

Nasiona Chia są bardzo popularnym składnikiem zdrowej kuchni. Co nóż można je zobaczyć w ofertach dyskontów. Z nasion Chia możesz wyczarować wszelkiego rodzaju pyszne potrawy. W naszej kuchni ten zdrowy produkt gości po raz pierwszy. Przed wami

 

Wiejski chlebek.

Do stworzenia naszego chlebka potrzeba naprawdę niewielu składników. Spełnia restrykcyjne wymogi diety ketonowej a jeśli nie toletujesz Glutenu to możesz zastąpić proszek do pieczenia, sodą oczyszczoną, dzięki czemu upieczesz prawdziwie bezglutenowy, niskowęglowodanowy chleb który wyglądem i smakiem przypomina Wiejski chlebek.

Pozostaje mi tylko zaprosić Cię do przeczytania poniższej instrukcji, rozgrzać piekarnik i lecimy :):)

Drukuj

Przygotowanie 15 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 15 minutes
Porcje 75
Kalorie 157 kcal
Autor RG

Składniki

  • 500 g ser twarogowy chudy netto
  • 300 g mąka migdałowa
  • 50 g nasiona chia
  • sól
  • 30 g proszek do pieczenia

Instrukcje

  1. Składniki tego przepisu wystarczą na ok 15 kromek pysznego i chrupiącego chleba.
  2. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni
  3. Nasiona chia musimy wpierw zmielić. Idealnym narzędziem do tego będzie młynek do kawy :). Próbowałem wielu mikserów i blenderów ale nic nie miele tak dobrze i dokładnie jak młynek do kawy - oczywiście nie zpaomnij po wszystkich go wyczyścić 🙂
  4. W dużej misce połącz dokładnie twarożek z zmielonymi nasionami i odłóż na 10 minut do wyrośnięcia

W osobnej misce połącz ze sobą pozostałe suche składniki:

  1. Mąka migdałowa
  2. Proszek do pieczenia
  3. Sól
  4. Wymieszaj wszystkie składniki i porządnie wygnieć
  5. Uformuj bochen - okrągły bądź tak jak ja lekko podłużny
  6. Ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom
  7. Piecz przez 55-60 minut.
  8. Po tym czasie sprawdź patyczkiem (może być wykałaczka) czy chleb jest już dobrze wypieczony  - wykałaczka powinna być sucha
  9. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim chleb (zostaw uchylone drzwi piekarnika)
  10. Po wystudzeniu można podawać z masełkiem, niskowęglowodanowym dżemem bądź innymi dodatkami
  11. SMACZNEGO
  12.  

38 komentarzy Dodaj własny

  1. Agnes napisał(a):

    Witam serdecznie,

    Czy moge zastapic nasiona Chia siemieniem lnianym? Jesli tak to czy ilosc zachowac taka sama jak Chia?

    1. RG napisał(a):

      Jeśli chcesz zamienić nasiona Chia można pokusić się o zmielenie lenu ale trzeba by również dodać łupinę babki jajowatej. Nasiona Chia są tu elementem który wiąże wszystkie produkty ze sobą i podobny efekt powinna dać łupina babki jajowatej

    2. Waldek napisał(a):

      Upiekłem zgodnie z przepisem, jedynie sera było 400 gram( w netto- 2 kostki po 200 g).
      Przepyszny.Super. Polecam.

  2. Magda napisał(a):

    A jak z przechowywaniem takiego chlebka?przez ile dni jest jadalny? można mrozić? 🙂

    1. RG napisał(a):

      Spokojnie można go przez 2-3 dni trzymać – najlepiej owinąć w szmatkę, żeby mógl oddychać.
      Nie mroziliśmy go jeszcze także ciężko mi odpowiedzieć 🙂 – zazwyczaj znika w parę godzin po wystudzeniu:)

  3. maja napisał(a):

    Witaj,

    Jaki twarożek będzie najlepszy? Czy to powinien by biały tłusty twaróg?

    1. RG napisał(a):

      Polecam ser twarogowy z Netto. Wyjątkowo może być odtłuszczony, bo dzięki temu chleb lepiej wyrasta, ale wyjątkowo. Na tej diecie ni spożywamy produktów o obniżonej zawartości tłuszczu.

  4. Werek napisał(a):

    Hej zrobilam ten chleb według twojego przepisu ale dodajac składniki do aplikacji pokazalo mi ze w dwoch kromkach jest az 30 wegli.

    1. Kasia napisał(a):

      Jaką masz aplikację do liczenia węgli?

  5. Danka napisał(a):

    Nie wyrósł mi podobnie zreszta jak bułeczki ale jest pyszny

  6. Domi napisał(a):

    Dodalam trochę mąki jaglanej.. zobaczymy co z tego wyjdzie;)

    1. RG napisał(a):

      Dużo zależy od sera.
      Niestety im bardziej tłusty tym mniej wyrasta. Wiem że powinienem polecac produkty Hihg Fat 😀 ale dla tego przepisu najlepiej w moim przypadku sprawdza się Ser Chudy z netto który ma konsystencje ala serek homogenizowany

  7. Osi napisał(a):

    Dałem 100g orzechów laskowych i 200 g migdałów i trochę czarnuszki.Też jest super

  8. Edzia napisał(a):

    Witam.Czy mogę makę migdałow,zastapic sojowa?Chodzi mi o ten przepis,ale także inne pieczywko np.bułeczki.Dziękuje.
    Jestescie cudowni,kocham Wasz stronę <3

    1. RG napisał(a):

      Z punktu widzenia diety oczywiście można, mąka sojowa zawiera ok 9 g WW w 100g więc przepis będzie jeszcze bardziej LowCarb 🙂

      trzeba jedynie pamiętać żeby sprawdzić źródło pochodzenia soji (zdaża się soja GMO)

  9. Monika napisał(a):

    Witajcie, niedawno zaczełam przygodę keto, wypróbowałam wasz chlebek – jest przepyszny! aż chce się powiedzie- niestety za pyszny, bo ciężko odmówi sobie kolejnej kromki! 😀 mega podziękowania za przepis, naprawdę się kłaniam! 😉

    1. RG napisał(a):

      Ciesze się że smakuje aż tak bardzo 🙂
      jesli dopiero co zaczelas przygode z dieta to proponuje ograniczyc tego typu przepisy. przynajmniej w pierwszej fazie (redukcji).

      1. Monika napisał(a):

        dziękuję za radę, mogę jednak prosi o uzasadnienie? z tego co wyliczyłam, jesli podzielę chlebek na 14 kromek, każda z nich będzie miała 3g, planowałam bra jedn dziennie np (nie codzienie właciwie) lub nawet dwie, ale raczej zamrozi większosc na zapas. czy w uzasadnionej ilosci maka migdalowa przeszkadza jakos podczas ketoadaptacji? teraz leci mi 4 tydzien, wszystkiego nie wiedzialam na poczatku, teraz tez duzo sie douczam, ale tzw grypa weglowodanowa potrwala klka dni na poczatku i minela, dobrze sie czuje, wiec czy to ma jakies znaczenie? ufam, ze jest za twoja opinia jakis zasadniczy fakt, wiec bylabym wdzieczna za odpowiedz lub wskazowke 🙂

  10. Aga napisał(a):

    A jeszcze jaka maka moge zastąpić make migdałowa??

    1. RG napisał(a):

      Można zastąpić mąką kokosową lub z innych orzechów.
      Niestety „kalsyczne” mąki odpadają.
      Jeśli nie masz mąki migdałowej wystarcyz zmielić płatki migdałowe dostępne w każdym sklepie 😉
      pozdrawiam

  11. Fionkabezogonka napisał(a):

    a ile ten caly chleb ma węgli?
    Nie mam na razie żadnej apki:-(
    Jakas polecacie?

    1. RG napisał(a):

      Czesc,

      Pod zdjeciem glownym jest pryzcisk Wartosci odzywcze 🙂 po kliknieciu pokazuje sie calosc 🙂

      Caly bochen ma ok 35g WW

  12. beata napisał(a):

    A jak dam 150 gran mąki migdałowego i 150 gram mąki kokosowej będzie ok czy posmak kokosa będzie za bardzo wyczuwalny

    1. RG napisał(a):

      Polecam 200g migdalowej vs 100g kokosowej zeby zminimalizowac posmak kokosa. W takiej proporcji powinno byc juz dobrze.

      Mozna dodac ziol/przypraw wloskich i wtedy bedzie idealny smak wloskiej bruschetty:)

      pozdrawiam

  13. Monika napisał(a):

    Witam moj chlebek pęka podczas pieczenia. Czemu tak się dzieje? Pozdrawiam

    1. RG napisał(a):

      Dobrze wyrasta:) Ale jeśli pęka tak że nie można go później w 1kawałku wyjąć to proponuję zmniejszyć ilość proszku do pieczenia. Powinno pomóc.

  14. Jola napisał(a):

    30g proszku nie nie za dużo?

    1. RG napisał(a):

      Bochen jest naprawde duży więc jedno opakowanie jest w sam raz.

  15. Anonim napisał(a):

    Mi też nie wyrósł 🙁 Podejrzewam, że przez to że ser był zimny

    1. RG napisał(a):

      Ser zimny lub zbyt tłusty. Jeśli chodzi o ten konkretny przepis to najlepiej wychodzi z serkiem chudym (ala homogenizowany).

  16. Sylwia napisał(a):

    Chlebek jest świetny. Moj niestety jest troche zmodyfikowany, twarozek zastapilam serkiem mlecznym (soft cheese – mieszkam na obczyźnie i nie zawsze mam po drodze do PL sklepu). Wyszedl znakomicie. Dzieki za przepis.

    1. RG napisał(a):

      Szczerze mówiąc soft/cream cheese jest nawet lepszy:) także naprawdę dobry wybór

      SMACZNEGO

  17. Gosia napisał(a):

    witam! a czy wyszedłby na mascarpone? jest idealnie kremowy, ale czy nie będzie za tłusty?

    1. RG napisał(a):

      Będzie niestety zbyt ciężki i zbyt tłusty 🙁 Ale mascarpone jest idealny jako dodatek do serników i innyhc deserow 🙂

  18. Micnic napisał(a):

    A czy piekarnik ma być ustawiony na termoobieg i obie grzałki górną i dolną czy jakoś inaczej??

    1. RG napisał(a):

      Wystarczy góra/dól. Bez Termoobiegu

      pozdrawiam
      Rafal

  19. Anonim napisał(a):

    Licze i licze makro i wychodzi mi ze chleb ma ok 70 weglowodanow. Maka migdalowa w 100 g ma 18 W. Nie wiem czy cos zle licze? Niemozliwe zeby przy takiej ilosci maki migdalowej bylo 30 W…
    Pozdrawiam Natalia

    1. RG napisał(a):

      Czesc,

      osobiscie uzywam maki migdalowej z sklepu cosdlazdrowia.pl (producent VIVIO) ktora w 100g ma 7,6g WW. stad moje wyliczenia.

      https://www.cosdlazdrowia.pl/maki/maka-migdalowa-250g/produkt-504

      W razie pytan zapraszam na FB i chetnie podesle zdjecia produktow ktore wykorzystalem
      pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.