WĘGLOWODANY

W zależności od tego jaki jest nasz cel, możemy na dietach białkowo-tłuszczowych pozwolić sobie na rożną ilość węglowodanów w diecie. Ilość tą należy ustalać indywidualnie, jednakże ogólne zalecenia dla diety ketogenicznej to podaż mniejsza niż 50 gramów na dobę, a dla low carb węglowodany powinny stanowić po prostu mniejszość w proporcjach makroskładników. Wiele osób czynnie uprawiających sport stosuje ładowania węglowodanami przed treningiem, dietę cykliczną lub rotacyjną. Niezależnie od tego jaki model żywienia przyjmiemy powinniśmy bazować na źródłach węglowodanów bogatych w witaminy, minerały czy błonnik, a wystrzegać się cukru i pszenicy. Węglowodany powinniśmy dostarczać z:

• warzyw: ziemniaki, marchew, kapusta, brokuł, kalafior, pomidor (to niby owoc), papryka, ogórki

• owoców: banany, cytrusy, truskawki, jagody, maliny, porzeczki, brzoskwinie, śliwki

• roślin strączkowych: fasola, groch, ciecierzyca

• orzechów i nasion

• kasz: gryczana, jęczmienna, pęczak, jaglana, kuskus

• ryżu: brązowy, dziki

• pieczywa: chleb i bułki razowe pełnoziarniste

• miodu