Wątróbka drobiowa na nowo

dnia

Znudziły Ci się piersi z kurczaka lub karkówka? Mamy dla was keto – przepis na

Wątróbkę drobiową  

 

Część z Was zapewne zareaguje stwierdzeniem, że wątróbka drobiowa to zbiornik dla toksyn. Stwierdzenie to jest nieprawdą. Co prawda wątróbka pełni rolę „filtra” ale wszystkie toksyny odkładają się w tkance tłuszczowej drobiu. Dodatkowo posiada prawie tyle białka co piersi z kurczaka. 19g w 100g wątróbki vs. 21g w 100g piersi z kurczaka.

Warto włączyć ją do swojej diety głownie ze względu na ogromną ilość witaminy A, która ma pozytywny wpływ głównie na wzrok oraz stan naszej skóry. Ponadto zabezpiecza organizm przed infekcjami co jest szczególnie ważne o tej porze roku. Co więcej, współpracując z witaminami K2 oraz D3 dba o prawidłowy rozwój oraz ochronę naszych kości.

Należy również zaznaczyć, że wątróbka to bogactwo witaminy B2, B3, B5, B6, B12, choliny i kwasu foliowego, które wspomagają pracę układu nerwowego, odpornościowego i trawiennego oraz minerałów takich jak w miedź, selen, fosfor i żelazo.

W moim domy rodzinnym wątróbka gościła często na stole. Uwielbiał ją mój tata i dziadek. Początkowo „kopiowałem ich przepis który był bardzo prosty i smaczny, ale nie byłbym sobą gdybym nie chciał go lekko zmodyfikować. I to właśnie lekko zmodyfikowany przepis mam zamiar Wam dziś przedstawić.

Drukuj

Przygotowanie 5 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Czas całkowity 10 minutes
Porcje 10
Kalorie 350 kcal
Autor RG

Składniki

  • 400 g wątróbka dobiowa
  • 2 małe cebula czerwona
  • łyżeczka zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól himalajska/morska
  • smalec do smażenia
  • ok 10g 3 plastry boczek parzony

Instrukcje

  1. Wątróbkę dokładnie myjemy o oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i żył.
  2. Posiekane na kawałki plastry boczku oraz  pokrojoną w plastry cebulę podsmażamy na  smalcu, z dodatkiem pieprzu i przypraw.
  3. Kiedy cebula i boczek zmiękną odkładamy je na osoby talerz a na patelnię układamy kawałki wątróbki przyprawiając je pieprzem (nie solimy-zostawiamy to na koniec).
  4. Wątróbkę smażymy na średnim ogniu po ok 2 minuty z każdej ze stron.
  5. Na koniec dodajemy kolejna porcję przypraw oraz soli a także wrzucamy na patelnię z powrotem podsmażone wcześniej boczek i cebulę i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kiszonymi ogórkami bądź kiszoną kapustą

2 komentarze Dodaj własny

  1. Irena napisał(a):

    Jestem pod wrażeniem!!! Wyglada bardzo smakowicie i na pewno spróbuję.
    Dzięki

    1. RG napisał(a):

      Smacznego!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.