Znudziły Ci się piersi z kurczaka lub karkówka? Mamy dla was keto – przepis na

Wątróbkę drobiową  

 

Część z Was zapewne zareaguje stwierdzeniem, że wątróbka drobiowa to zbiornik dla toksyn. Stwierdzenie to jest nieprawdą. Co prawda wątróbka pełni rolę „filtra” ale wszystkie toksyny odkładają się w tkance tłuszczowej drobiu. Dodatkowo posiada prawie tyle białka co piersi z kurczaka. 19g w 100g wątróbki vs. 21g w 100g piersi z kurczaka.

Warto włączyć ją do swojej diety głownie ze względu na ogromną ilość witaminy A, która ma pozytywny wpływ głównie na wzrok oraz stan naszej skóry. Ponadto zabezpiecza organizm przed infekcjami co jest szczególnie ważne o tej porze roku. Co więcej, współpracując z witaminami K2 oraz D3 dba o prawidłowy rozwój oraz ochronę naszych kości.

Należy również zaznaczyć, że wątróbka to bogactwo witaminy B2, B3, B5, B6, B12, choliny i kwasu foliowego, które wspomagają pracę układu nerwowego, odpornościowego i trawiennego oraz minerałów takich jak w miedź, selen, fosfor i żelazo.

W moim domy rodzinnym wątróbka gościła często na stole. Uwielbiał ją mój tata i dziadek. Początkowo „kopiowałem ich przepis który był bardzo prosty i smaczny, ale nie byłbym sobą gdybym nie chciał go lekko zmodyfikować. I to właśnie lekko zmodyfikowany przepis mam zamiar Wam dziś przedstawić.

Dodaj do ulubionych