Tortilla z kurczakiem

dnia

Czy od dłuższego czasu „chodzi za Tobą” smak Tortilli wypełnionej pysznymi świeżymi składnikami? Nie chcesz przerywać swojej diety na której czujesz się tak dobrze? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość!! Od dziś nie jesteś skazany-a na odmawianie sobie „smakołyków rodem z fastfoodowych sieciówek” !!! Do wypełnienia naszej tortilli możesz użyć dowolnych jarzyn zalecanych w diecie niskowęglowodanowej ( więcej na temat listy dozwolonych produktów znajdziesz w dziale TIPS&TRICKS). Mój przepis traktuję jako wersję „all inclusive” czyli po prostu wszystko co miałem danego dnia w lodówce ale TY możesz użyć tych jarzyn które lubisz lub tych na które akurat jest sezon.  Osobiście polecam go wszystkim tym którzy mają „wilczy apetyt” po mocnym treningu . Przygotowanie zajmuje troszkę czasu ale naprawdę warto!! Nie tylko dla walorów smakowych ale też ze względu na zawartość Makroskładników. Ta Tortilla dostarczy Twojemu organizmowi wszystkiego czego potrzebujesz po ciężkim dniu/treningu. Szczerze polecam i zachęcam do gotowania SMACZNEGO

Drukuj

Tortilla z kurczakiem


Posiłek Mięsa
Typ kuchni fastfood, Mexican
Przygotowanie 30 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 50 minutes
Porcje 2
Autor RG

Składniki

  • 1 Pierś z kurczaka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka łupiny babki jajowatej
  • sól
  • pieprz
  • cebula - 1/4
  • pomidor - 1/2
  • pieczarki 80g
  • przecier pomidorowy - 2 łyżeczki
  • papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka - 2 łyżeczki
  • smalec

Instrukcje

  1.  
  2. Do zrobienia bezmącznej tortilli potrzebujemy
  3. 2 jaja
  4. 1 łyżka łupin babki jajowatej ( ale nie koniecznie)
  5. Zatrzepujemy jaja dodajemy sol pieprz.
  6. Wlewamy gotową masę na patelnie cienką warstwą.
  7. Smażymy z obu storn na oleju kokosowym bądź smalcu ( to zależy czy lubisz smak smalcu czy nie :))
  8. Do przygotowania nadzienia potrzebujemy
  9. ½ piersi z kurczaka / badz innego mięsa
  10. ¼ cebuli
  11. pół pomidora pokrojonego w kostkę
  12. ok. 80g pieczarek pokrojonych
  13. 2łyzki przecieru pomidorowego
  14. sól pieprz papryka słodka i ostra do smaku
  15. Na patelni na olejku kokosowym bądź smalcu podsmażamy składniki nadzienia naszej tortilli czyli
  16. cebulę
  17. pomidor
  18. pieczarki
  19. dodajemy przecier i przyprawy i razem dusimy do zgęstnienia
  20. Przygotowaną tortille kładziemy na talerz i czekamy do wystudzenia. Nakładamy farsz, dodajemy majonez (jeśli ktoś lubi) zawijamy (jak nalesnik) i podajemy na ciepło.
  21. GOTOWE - SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.