Tortilla – czyli meksyk na keto talerzu….

dnia

Dawno mnie nie było, długo nie pisałem…… Nie znaczy to jednak że porzuciłem gotowanie i pryzgotowanie zdrowych przepisów. NIE !!!

W czasie kiedy mnie nie było do głowy przyszło mi kilka smacznych nowości. Inspirowałem się moimi podróżami bądź też planami podróżniczymi. Jednym z takich planów (niestety nie na najbliższą przyszłość) jest wyprawa do Meksyku.

Meksyk kojarzy mi się nieodzownie z Ostrym jedzeniem i Tortillą:) A jako, że osobiście uwielbiam ostre jedzenie to nieomieszkałem wypróbować keto wersji tej popularnej w Ameryce środkowej i południowej potrawy 🙂

Przed Wami

 Tortilla czyli Meksyk na polskim keto Talerzu

Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę z faktu, że pikantne jedzenie nie tylko działa na nasze doznania smakowe ale ma też wiele właściwości pro-zdrowotnych:

  • Kapsaicyna wspomaga metabolizm i przyśpiesza te procesy, w związku z czym jest wykorzystywana jako środek wspomagający odchudzanie
  • Wpływa również na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi,
  • Obniża stężenie cholesterolu we krwi
  • Przyjmowanie kapsaicyny w jedzeniu faktycznie obniża ryzyko wystąpienia nowotworu

Także nie pozostaje nam/Wam nic poza pójściem do kuchni i przygotowaniem tej pysznej potrawy.

 

źródło: abckuracjusza.pl

Drukuj

Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas całkowity 40 minutes
Porcje 40
Autor RG

Składniki

  • 500 g mięso mielone wieprzowe
  • 2 jaja
  • 1 łyżka łupina babki jajowatej
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 cebula
  • 1 łyżeczka papryka ostra
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżeczki przecier pomidorowy
  • 200 g ser żółty

Instrukcje

  1. Do zrobienia bezmącznej tortilli potrzebujemy
  2. 2 jaja
  3. 1 łyżka łupin babki jajowatej ( ale nie koniecznie)
  4. Zatrzepujemy jaja dodajemy sol pieprz.
  5. Wlewamy gotową masę na patelnie cienką warstwą.
  6. Smażymy z obu storn na oleju kokosowym bądź smalcu ( to zależy czy lubisz smak smalcu czy nie :))
  7. Przechodzimy do przygotowania nadzienia
  8. Na patelnię wrzuć mięso mielone ( ja używam wieprzowego przez wzgląd na wyższązawartość tłuszczu, ale możesz użyć mięsa wołowego)
  9. Do mięsa dodaj
  10. paprykę słodką pokrojoną w wiórki
  11. cebulę pokrojoną w wiórki
  12. dopraw papryką chilli (1 łyżeczka chyba że lubisz bardzo ostre jedzenie ;))
  13. papryką słodką w proszku
  14. solą
  15. pieprzem
  16. przecierem
  17. Całość smaż aż mięso będzie gotowe - nie może być za surowe, a papryka i cebulka się zarumienią i zmiękną.
  18. Na przygotowany wcześniej naleśnik/tortillę
  19. zetrzyj ser żółty
  20. nałóż farsz z patelni
  21. ponownie zetrzyj ser
  22. zawiń naleśnik dość "ciasno"
  23. Możesz całość posypać na górze starym serem bądź dodać łyżkę kwaśnej śmietany 18%
  24. SMACZNEGO

2 komentarze Dodaj własny

  1. Ewa Haberstock napisał(a):

    Potrawy ciekawe, wypróbuję przepis na omlet ze szpinakiem, robiłam wielokrotnie omlety z warzywami, ale nieco inaczej. Ciekawa jestem nowych przepisów. Najbardziej interesuja mnie dania główne.

    1. RG napisał(a):

      Witam pani Ewo,
      Właśnie na daniach głównych postaram się skupić w najbliższym czasie – deserów już tu co niemiara:)

      Przepis na tortille szczerze polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.