Dawno mnie nie było, długo nie pisałem…… Nie znaczy to jednak że porzuciłem gotowanie i pryzgotowanie zdrowych przepisów. NIE !!!

W czasie kiedy mnie nie było do głowy przyszło mi kilka smacznych nowości. Inspirowałem się moimi podróżami bądź też planami podróżniczymi. Jednym z takich planów (niestety nie na najbliższą przyszłość) jest wyprawa do Meksyku.

Meksyk kojarzy mi się nieodzownie z Ostrym jedzeniem i Tortillą:) A jako, że osobiście uwielbiam ostre jedzenie to nieomieszkałem wypróbować keto wersji tej popularnej w Ameryce środkowej i południowej potrawy 🙂

Przed Wami

 Tortilla czyli Meksyk na polskim keto Talerzu

Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę z faktu, że pikantne jedzenie nie tylko działa na nasze doznania smakowe ale ma też wiele właściwości pro-zdrowotnych:

  • Kapsaicyna wspomaga metabolizm i przyśpiesza te procesy, w związku z czym jest wykorzystywana jako środek wspomagający odchudzanie
  • Wpływa również na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi,
  • Obniża stężenie cholesterolu we krwi
  • Przyjmowanie kapsaicyny w jedzeniu faktycznie obniża ryzyko wystąpienia nowotworu

Także nie pozostaje nam/Wam nic poza pójściem do kuchni i przygotowaniem tej pysznej potrawy.

 

źródło: abckuracjusza.pl

Dodaj do ulubionych