Pewnie zauważyliście, że uwielbiam wszystko co słodkie – nie jest to idealne przy redukcji wagi oraz w pierwszej fazie diety keto ale po adaptacji można sobie pozwolić na małe co nieco 🙂

Jednym z niewielu smaków których do tej pory w diecie niskowęglowodanowej mi brakowało był smak pralin „Rafaello”. Delikatny słodki krem, chrupiący wafelek i migdał. Mmmm… Pycha! Kto lubi kokos i słodycze, ten wie o czym mówię.

Część z Was pamięta zapewne przepis na KETO RAFAELLO z wiśniowym nadzieniem . Dlatego pomyślałem, czemu by nie przygotować w domu tortu nawiązującego smakiem i wyglądem do takich kulek?

Jak zwykle postanowiłem posiłkować się blogami i przepisami zza oceanu – wiecie doskonale, że uważam iż blogerzy z USA są guru w dziedzinie kuchni KEto. Udało mi się dotrzeć tylko do jednego przepisu w języki angielskim. Jako że wydawał mi się zbyt ciężki postanowiłem go uprościć. Przedewszystkim sam Przepis na biszkopt.

Bazą do mojego przepisu został mój sprawdzony przepis na biszkopt keto. Skoro coś jest dobre to po co to zmieniać :):) – tą zasadą kierowałem się nie raz i tym razem postanowiłem też jej użyć:)

Z oryginalnego przepisu pozostała jedynie czekolada biała – niestety pomimo tego, że lubię eksperymentować to nie znalazłem jeszcze odpowiedniego zamiennika który nadałby choćby zbliżony smak.

Na szczęście cała reszta składników robi dobrą robotę i całość MAKRO składników tortu wygląda bardzo dobrze. Zaznaczam jednak, że nie polecam przepisu osobom które dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą keto- Dobra rada – poczekajcie do końca adaptacji 🙂

 

SMACZNEGO

Dodaj do ulubionych