TORT RAFAELLO

dnia

Pewnie zauważyliście, że uwielbiam wszystko co słodkie – nie jest to idealne przy redukcji wagi oraz w pierwszej fazie diety keto ale po adaptacji można sobie pozwolić na małe co nieco 🙂

Jednym z niewielu smaków których do tej pory w diecie niskowęglowodanowej mi brakowało był smak pralin „Rafaello”. Delikatny słodki krem, chrupiący wafelek i migdał. Mmmm… Pycha! Kto lubi kokos i słodycze, ten wie o czym mówię.

Część z Was pamięta zapewne przepis na KETO RAFAELLO z wiśniowym nadzieniem . Dlatego pomyślałem, czemu by nie przygotować w domu tortu nawiązującego smakiem i wyglądem do takich kulek?

Jak zwykle postanowiłem posiłkować się blogami i przepisami zza oceanu – wiecie doskonale, że uważam iż blogerzy z USA są guru w dziedzinie kuchni KEto. Udało mi się dotrzeć tylko do jednego przepisu w języki angielskim. Jako że wydawał mi się zbyt ciężki postanowiłem go uprościć. Przedewszystkim sam Przepis na biszkopt.

Bazą do mojego przepisu został mój sprawdzony przepis na biszkopt keto. Skoro coś jest dobre to po co to zmieniać :):) – tą zasadą kierowałem się nie raz i tym razem postanowiłem też jej użyć:)

Z oryginalnego przepisu pozostała jedynie czekolada biała – niestety pomimo tego, że lubię eksperymentować to nie znalazłem jeszcze odpowiedniego zamiennika który nadałby choćby zbliżony smak.

Na szczęście cała reszta składników robi dobrą robotę i całość MAKRO składników tortu wygląda bardzo dobrze. Zaznaczam jednak, że nie polecam przepisu osobom które dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą keto- Dobra rada – poczekajcie do końca adaptacji 🙂

 

SMACZNEGO

Drukuj

Przygotowanie 40 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 40 minutes
Porcje 100
Kalorie 383 kcal
Autor RG

Składniki

  • BISZKOPT
  • 300 g mąka migdałowa
  • 100 g izolat białka
  • 4 jaja
  • 3 łyżki śmietana 36% piątnica gęsta
  • 100 g masło
  • 20 g proszek do pieczenia
  • szczypta sól
  • do smaku stevia
  • KREM
  • 130 g czekolada biała
  • 170 g mascarpone
  • 220 ml śmietana 30%
  • 40 g wiórki kokosowe
  • ok 30g wiórki kokosowe do ozdoby
  • 150 ml mleko kokosowe

Instrukcje

  1. BISZKOPT
  2. Podstawą naszego tortu jest biszkopt. Możesz go przygotować korzystając z naszego PRZEPISU
  3. Masę na biszkopt można podzielić na formy ( wtedy nie będziesz musiał kroić gotowego biszkopta w pół. Możesz też pójść w moje ślady i użyć mniejszej formy - dzięki czemu nasz biszkopt będzie wysoki i wyrośnięty (minusem tej opcji jest fakt, że musisz przekroić upieczone ciasto na kilka części)
  4. Mając przygotowany biszkopt (pokrojony na 3-4 równe części) możemy przejść do przygotowania naszego kremu rafaello
  5. KREM
  6. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę
  7. Do roztopionej czekolady dodaj
  8. mleko kokosowe
  9. mascarpone
  10. Całość dokładnie wymieszaj
  11. Do masy czekoladowej dodaj
  12. Ubitą bitą śmietanę
  13. Stewię lub inny
  14. Aromat wanioliowy
  15. Wiórki kokosowe
  16. GRANDE FINALE
  17. Przekrojone biszkopty układamy na paterze obrotowej
  18. Na każdą warstwę nakłądamy 3-4 łyżki mleka kokosowego i czekamy aż "wpije " w biszkopt
  19. Nakładamy masę czekoladowo - serową
  20. Przekładamy biszkoptem i powtarzamy smarowanie mlekiem kokosowym i kremem
  21. Większość pracy w tym momencie jest już za nami - pozostało przystrojenie tortu.
  22. W tym momencie docenisz fakt, że tort ustawiliśmy na obrotowej podstawie - Ułatwi nam to zdobienie tortu
  23. Cały tort okładamy białym wanilliowym kremem i przy pomocy długiego noża rozsmarowujemy krem równomiernie zaczynając od warstwy wierzchniej, a później po bokach.
  24. Najłatwiej będzie ci nałożyć krem w kilku miejscach i jedną ręką obracając podstawę tortu drugą formuj krem.
  25. Całość ozdabiamy wiórkami kokosowymi (górę i boki)
  26. Tort wstawiamy do lodówki
  27.  
  28. SMACZNEGO
  29. edf
  30. edf
  31. edf
  32. edf
  33. edf

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.