Tort Mocca

dnia
Drukuj

Kalorie 239 kcal
Autor RG

Składniki

  • KREM
  • 200 g opakowanie mascarpone
  • 150 g opakowanie śmietana 36% (piątnica gęsta)
  • 80 g gorzka czekolada min 70%
  • 40 g masło
  • TORT
  • 3 jaja
  • 100 g mąka migdałowa
  • 150 g mąka kokosowa
  • 350 g ser śmietankowy
  • 40 g gorzkie kakao
  • aromat kawowy lub kawa espresso
  • 40 g proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka ok 5g soda
  • do smaku stevia

Instrukcje

W dużej misce wymieszaj suche składniki tortu:

  1. mąki kokosową i migdałową
  2. proszek do pieczenia
  3. sodę
  4. gorzkie kakao
  5. Dodaj ser śmietankowy (Uzywam LIDL)
  6. Jaja
  7. Całość ubij mocno na jednolitą masę
  8. Dodaj ekstrakt kawowy lub filiżankę bardzo mocnego espresso
  9. Dodaj słodziku do smaku (ja używam stewii ale wiem że nie każdemu odpowiada jej smak więc można zastąpić Erythrolem)
  10. Piekarnik rozgrzej do 180stopni
  11. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlej nasze ciasto
  12. Piecz ok 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdź wykałaczką/patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest suche
  13. Po upieczeniu wyjmij i wystudź
  14. KREM

W dużej misce wymieszaj:

  1. Mascarpone
  2. Śmietanę 36% (gęsta piątnica, lub jeśli chcesz żeby krem był bardziej puszysty to ubij inną 36% na sztywno)
  3. W kompieli wodnej rozpuść 1 tabliczkę gorzkiej czekolady z 40g masła
  4. Połącz z masą śmietanową
  5. Dodaj słodzik i ekstrakt kawowy
  6. OSOBIŚCIE POLECAM EKSTRAKT KFD dostępny TU 
  7. Wymieszaj dokładnie
  8. TORT ETAP KOŃCOWY
  9. Przekrój upieczone ciasto na 2 lub 3 równe części ( w zależności od tego jak bardzo wyrosło)
  10. Ułóż ciasto na obrotowej paterze - do okoła ułóż papierowe ręczniki (dzięki temu nie zabrudzisz patery układając kolejne warstwy kremu
  11. Ciasto nasącz likierem ( u mnie było Amaretto ale może być inny likier)
  12. Nałóż równą warstwę kremu
  13. przykryj kolejną warstwą ciasta
  14. Powtórz całość łącznie z górą Tortu
  15. Górę i boki udekoruj kremem i obsyp wiórkami z gorzkiej czekolady
  16. SMACZNEGO
  17.  
  18.  

7 komentarzy Dodaj własny

  1. Zuza napisał(a):

    mniaaaam, obłędny 🙂

    1. RG napisał(a):

      obłędnie smakuje :):)
      czekam na relacje i komentarz po przygotowaniu 🙂

  2. davey napisał(a):

    jaka duża forma ?

    1. RG napisał(a):

      moja forma ma ok 22-25 cm. jedna z mniejszych – dzięki temu tort wyższy i można na 2-3 części spokojnie pokroić

  3. Ciasta z tradycjami napisał(a):

    Wprost przepadam za tym tortem 🙂 jest niesamowity 🙂

  4. Marta napisał(a):

    Czy te proporcje są aby napewno dobre? Wyszła mi straszna breja, a nie płynne ciasto…

    1. RG napisał(a):

      Czesc Marta,

      jeśli ciasto jest baaardzo wodniste i płynne (tak bardzo, że boisz się że wypłynie ) to dodaj odrobinę więcej mąki kokosowej. Ogólnie 40g gorzkiego kakao np decomoreno powinno Ci bardzo tą masę związać więc jestem bardzo zaskoczony.

      Daj znać czy pomogło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.