Tort Czekoladowy z Wiśniami

dnia

Tym razem bez zbędnych dywagacji i opisów:) Długo oczekiwany i jeszcze dłużej obiecywany:)

TORT Czekoladowy z wiśniami

Życzę smacznego:)

Drukuj

Przygotowanie 40 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 1 hour
Porcje 60
Kalorie 180 kcal
Autor RG

Składniki

  • 500 g mascarpone
  • 50 g gorzkie kakao
  • do smaku stevia
  • ekstrakt waniliowy
  • wiśnie z nalewki
  • 10 łyżek śmietana 36%

Instrukcje

  1. Podstawą naszego tortu jest biszkopt. Tym razem zmodyfikowałem PRZEPIS
  2. Użyj tych samych składników
  3. dodaj gorzkie kakao - ok 20 gram
  4. dzięki temu będziemy mieć ciemny kakaowy biszkopt 🙂
  5. Masę na biszkopt można podzielić na formy ( wtedy nie będziesz musiał kroić gotowego biszkopta w pół. Możesz też pójść w moje ślady i użyć mniejszej formy - dzięki czemu nasz biszkopt będzie wysoki i wyrośnięty (minusem tej opcji jest fakt, że musisz przekroić upieczone ciasto na kilka części)
  6. Mając przygotowany biszkopt (pokrojony na 3-4 równe części) możemy przejść do przygotowania naszego kremu.
  7. Do tego celu użyłem 2 opakowań serka Mascarpone (jest naturalnie słodki więc nie trzeba dodawać dużej ilości słodzika). Lubię go używać do deserów, bo ma konsystencję gęstej śmietany i bardzo łatwo się z nim pracuje 🙂
  8. Serek ubiłem trzepaczką z
  9. ekstraktem waniliowym
  10. kieliszkiem (50 ml ) nalewki wiśniowej)
  11. 2 żółtkami,
  12. 5 łyżkami stołowymi śmietany 30% (żeby krem był łatwiejszy do rozsmarowania )
  13. Stewią (dokładnie 1/3 łyżeczki)
  14. Gorzkim kakao (30g)
  15. W ten sposób powstał czekoladowy krem do przełożenia poszczególnych warstw tortu jak i zewnętrznej dekoracji
  16. Przechodzimy do "składania" naszego tortu
  17. Na obrotowej paterze ułóż pierwszy biszkopt

Biszkopt delikatnie namocz nalewką wiśniową (na każdą warstwę zużyłem ok 100ml )- ( używam nalewki własnej produkcji dzięki czemu wiem, że nie ma żadnych ukrytych cukrów :)) - przepis jest bardzo prosty:

  1. ok 200g wiśni drylujemy
  2. zalewamy alkoholem (może być wódka czysta dzięki czemu nalewka nie będzie zbyt ostra)
  3. odstawiamy na kilka tygodni (min 4 tygodnie)
  4. Na nim rozsmaruj wartwą ok. 1 cm krem czekoladowy
  5. Na kremie czekaladowym układamy wiśnie wyjęte z nalewki i pokrojone w połówki
  6. Nałóż kolejny biszkopt nasączony alkoholem
  7. Przykryj kolejną warstwą kremu czekoladowego - kremu powinno wystarczyć na 2 warstwy
  8. i kolejne wiśnie
  9. Całość przykryj górną warstwą biszkoptu
  10. Większość pracy w tym momencie jest już za nami - pozostało przystrojenie tortu.
  11. W tym momencie docenisz fakt, że tort ustawiliśmy na obrotowej podstawie - Ułatwi nam to zdobienie tortu
  12. Całość możesz przyozdobić resztą wiśni

2 komentarze Dodaj własny

  1. agata napisał(a):

    100 ml nalewki na każda warstwę tortu tzn 300 ml – ponad szklanka wódki na cały tort ?? w takiej sytuacji surowe żółtka w kremie faktycznie nie maj znaczenia 😉

    1. RG napisał(a):

      Mój tort miał 2 warstwy 🙂 na każd warstwę użyłem ok. 2 kieliszki nalewki. nie były to klasyczne 50ml.

      Najlepiej kierowa się zasad żeby biszkopt nie był suchy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.