Tym razem bez zbędnych dywagacji i opisów:) Długo oczekiwany i jeszcze dłużej obiecywany:)
TORT Czekoladowy z wiśniami
Życzę smacznego:)
Drukuj

Przygotowanie 40 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 1 hour
Porcje 60
Kalorie 180 kcal
Składniki
- 500 g mascarpone
- 50 g gorzkie kakao
- do smaku stevia
- ekstrakt waniliowy
- wiśnie z nalewki
- 10 łyżek śmietana 36%
Instrukcje
-
Podstawą naszego tortu jest biszkopt. Tym razem zmodyfikowałem PRZEPIS
-
Użyj tych samych składników
-
dodaj gorzkie kakao - ok 20 gram
-
dzięki temu będziemy mieć ciemny kakaowy biszkopt 🙂
-
Masę na biszkopt można podzielić na formy ( wtedy nie będziesz musiał kroić gotowego biszkopta w pół. Możesz też pójść w moje ślady i użyć mniejszej formy - dzięki czemu nasz biszkopt będzie wysoki i wyrośnięty (minusem tej opcji jest fakt, że musisz przekroić upieczone ciasto na kilka części)
-
-
Mając przygotowany biszkopt (pokrojony na 3-4 równe części) możemy przejść do przygotowania naszego kremu.
-
Do tego celu użyłem 2 opakowań serka Mascarpone (jest naturalnie słodki więc nie trzeba dodawać dużej ilości słodzika). Lubię go używać do deserów, bo ma konsystencję gęstej śmietany i bardzo łatwo się z nim pracuje 🙂
-
Serek ubiłem trzepaczką z
-
ekstraktem waniliowym
-
kieliszkiem (50 ml ) nalewki wiśniowej)
-
2 żółtkami,
-
5 łyżkami stołowymi śmietany 30% (żeby krem był łatwiejszy do rozsmarowania )
-
Stewią (dokładnie 1/3 łyżeczki)
-
Gorzkim kakao (30g)
-
W ten sposób powstał czekoladowy krem do przełożenia poszczególnych warstw tortu jak i zewnętrznej dekoracji
-
Przechodzimy do "składania" naszego tortu
-
Na obrotowej paterze ułóż pierwszy biszkopt
Biszkopt delikatnie namocz nalewką wiśniową (na każdą warstwę zużyłem ok 100ml )- ( używam nalewki własnej produkcji dzięki czemu wiem, że nie ma żadnych ukrytych cukrów :)) - przepis jest bardzo prosty:
-
ok 200g wiśni drylujemy
-
zalewamy alkoholem (może być wódka czysta dzięki czemu nalewka nie będzie zbyt ostra)
-
odstawiamy na kilka tygodni (min 4 tygodnie)
-
Na nim rozsmaruj wartwą ok. 1 cm krem czekoladowy
-
Na kremie czekaladowym układamy wiśnie wyjęte z nalewki i pokrojone w połówki
-
Nałóż kolejny biszkopt nasączony alkoholem
-
Przykryj kolejną warstwą kremu czekoladowego - kremu powinno wystarczyć na 2 warstwy
-
i kolejne wiśnie
-
Całość przykryj górną warstwą biszkoptu
-
-
-
Większość pracy w tym momencie jest już za nami - pozostało przystrojenie tortu.
-
W tym momencie docenisz fakt, że tort ustawiliśmy na obrotowej podstawie - Ułatwi nam to zdobienie tortu
-
Całość możesz przyozdobić resztą wiśni
-
-
-
100 ml nalewki na każda warstwę tortu tzn 300 ml – ponad szklanka wódki na cały tort ?? w takiej sytuacji surowe żółtka w kremie faktycznie nie maj znaczenia 😉
Mój tort miał 2 warstwy 🙂 na każd warstwę użyłem ok. 2 kieliszki nalewki. nie były to klasyczne 50ml.
Najlepiej kierowa się zasad żeby biszkopt nie był suchy 🙂