Tort czekoladowo – waniliowy

dnia

Nie tak dawno temu pokazaliśmy, jak jedna z naszych czytelniczek zmodyfikowała przepis na naszą Babkę cynamonową i na jego bazie stworzyła niesamowity TORT.

Może to zrządzenie losu a może czysty przypadek – akurat w tym czasie, sami w naszej kuchni zespołowej tworzyliśmy przepis na tort.

TORT czekoladowo waniliowy z borówkami 

Życzymy smacznego i czekamy na kolejne wasze inspiracje 🙂

Drukuj

Przygotowanie 40 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 1 hour 5 minutes
Porcje 65
Kalorie 185 kcal
Autor RG

Składniki

  • 500 g mascarpone
  • 30 g gorzkie kakao
  • 0,5 g stewia
  • extrakt waniliowy
  • 250 g borówki
  • 10 łyżek śmietana 30%

Instrukcje

  1. Podstawą naszego tortu jest biszkopt. Możesz go przygotować korzystając z naszego PRZEPISU
  2. Masę na biszkopt można podzielić na formy ( wtedy nie będziesz musiał kroić gotowego biszkopta w pół. Możesz też pójść w moje ślady i użyć mniejszej formy - dzięki czemu nasz biszkopt będzie wysoki i wyrośnięty (minusem tej opcji jest fakt, że musisz przekroić upieczone ciasto na kilka części)
  3. Mając przygotowany biszkopt (pokrojony na 3-4 równe części) możemy przejść do przygotowania naszego kremu.
  4. Do tego celu użyłem 2 opakowań serka Mascarpone (jest naturalnie słodki więc nie trzeba dodawać dużej ilości słodzika). Lubię go używać do deserów, bo ma konsystencję gęstej śmietany i bardzo łatwo się z nim pracuje 🙂
  5. Jedno opakowanie serka ubiłem trzepaczką z
  6. 1 żółtkiem,
  7. 5 łyżkami stołowymi śmietany 30% (żeby krem był łatwiejszy do rozsmarowania )
  8. Stewią (dokładnie 1/3 łyżeczki)
  9. Gorzkim kakao (30g)
  10. W ten sposób powstał czekoladowy krem do przełożenia poszczególnych warstw tortu
  11. Drugie opakowanie serka wymieszałem z
  12. ekstraktem waniliowym
  13. stewią
  14. 1 żółtkiem
  15. W ten sposób otrzymałem krem którym pokryje tort z zewnątrz.
  16. Przechodzimy do "składania" naszego tortu
  17. Na obrotowej paterze ułóż pierwszy biszkopt
  18. Na nim rozsmaruj wartwą ok. 1 cm krem czekoladowy
  19. Nałóż kolejny biszkopt
  20. Przykryj kolejną warstwą kremu czekoladowego - kremu powinno wystarczyć na 2 warstwy
  21. Na poszczególne warstwy kremu połóż umyte borówki
  22. Całość przykryj górną warstwą biszkoptu
  23.  
  24. Większość pracy w tym momencie jest już za nami - pozostało przystrojenie tortu.
  25. W tym momencie docenisz fakt, że tort ustawiliśmy na obrotowej podstawie - Ułatwi nam to zdobienie tortu
  26. Cały tort okładamy białym wanilliowym kremem i przy pomocy długiego noża rozsmarowujemy krem równomiernie zaczynając od warstwy wierzchniej, a później po bokach.
  27. Najłatwiej będzie ci nałożyć krem w kilku miejscach i jedną ręką obracając podstawę tortu drugą formuj krem.
  28. Całość możesz przyozdobić owocami np. borówkami bądź truskawkami.
  29.  

3 komentarze Dodaj własny

  1. mamachceupiec tortdlasynka napisał(a):

    Czy zamiast Stewii można użyć normalnego cukru/cukru pudru ? W jakich proporcjach jeżeli stewii potrzeba 0.5g to cukru ile ?

    1. RG napisał(a):

      Cukier w każdej postaci (biały, cukir puder, brązowy, trzcinowy itp) jest kategorycznie zabroniony w diecie niskowęglowodanowej a tym bardziej w ketonowej.
      Można stosować stewię jako że nie zawiera glukozy tylko stewiozydów i glikozydów (300 x słodsze od cukru tradycyjnego).
      Prowadzone są też badania nad działaniem ksylitolu/erythorolu na dietę niskowęglowodanową i jak tylko będziemy wiedzieć coś więcej to oczywiście poinformujemy 🙂

  2. Oko Tygrysa napisał(a):

    Dodałam 2 płaskie łyżki cukru pudru i jest idealnie .. Robiłam ten torcik i najlepiej robic obie masy z dwóch opakowań serkow.. Pozdro =)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.