TŁUSZCZE

W dietach niskowęglowodanowych to tłuszcz jest naszym głównym  źródłem energii, jednakże jego dzienna podaż może być różna, zależna od naszych preferencji, celów sylwetkowych i zdrowotnych. Tłuszcz jest także niezbędny do przyswajania wielu składników odżywczych oraz pełni funkcję budulcowe w naszym organizmie. Do jego pożytecznych właściwości należą: hamowanie apetytu oraz rozkład w mitochondriach na drodze beta-oksydacji bez produkcji szkodliwych wolnych rodników, przy jednoczesnym uwolnieniu dużej ilości energii.

Komponując swoją dietę powinniśmy zachować odpowiednie proporcje, między poszczególnymi rodzajami kwasów tłuszczowych:

Kwasy tłuszczowe nasycone oraz jednonienasycone są zbudowane z łańcucha atomów węgla nasyconych wodorem, połączonych stabilnymi wiązaniami pojedynczymi lub z maksymalnie jedno wiązaniem podwójnym (jednonienasycone). Te właściwości sprawiają, że są one dla naszego organizmu wysokiej jakości „paliwem wodorowym”, z którego najchętniej korzysta oraz sprawia, że są one odporne na wysokie temperatury, działanie promieni słonecznych i się nie psują. Aktualne, rzetelne badania naukowe oraz literatura nie wskazują, aby wysokie spożycie tłuszczy nasyconych przy jednoczesnym ograniczaniu węglowodanów przyczyniało się do powstawania chorób układu krążenia, a wręcz przeciwnie-mogą temu zapobiegać. Najlepiej je dostarczyć z następujących produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego:

• olej kokosowy

•olej MCT

•oliwa z oliwek

• smalec

• masło (przynajmniej 82%)

•wysokoprocentowa śmietana

• awokado

• jaja

•ser żółty

• tłuste mięsa wieprzowe, takie jak: boczek, golonki, żeberka, łopatka, karkówka

• wędliny wieprzowe (najlepiej domowej roboty): kabanosy, kiełbasy, baleron, salami, szynka przerośnięta tłuszczem, pasztet

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone są zbudowane z łańcucha atomów węgla, w którym występują, co najmniej 2 wiązania podwójne w miejscach gdzie dany atom nie został w pełni wysycony wodorem. To sprawia, że pod wpływem wysokiej temperatury, promieni słonecznych czy różnych reakcji w organizmie mogą one łatwo ulegać utlenieniu, zepsuciu oraz przyłączać się do innych struktur chemicznych tworząc toksyczne, szkodliwe związki. Dlatego nie należy nigdy na nich smażyć; powinno się je przechowywać tak, aby nie docierały do nich promienia słoneczne oraz zaleca się nie traktować ich jako główne źródło tłuszczu w żywieniu niskowęglowodanowym. Trzeba jednak pamiętać, że pełnią one również ważne funkcje budulcowe dla błon komórkowych i niewielkie ich ilości są niezbędne w naszej codziennej diecie. Chodzi tu szczególnie o kwasy omega 3 i 6. Możemy je znaleźć w:

• rybach: łosoś, makrela, szprot oraz w tranie

• orzechach: ziemne, włoskie, laskowe, nerkowca oraz w maśle orzechowym

• migdałach

• olejach: rzepakowym, słonecznikowym, lnianym, sezamowym, ryżowym, z czarnuszki i innych

• nasionach

*ABSOLUTNIE ZABRONIONE SĄ TŁUSZCZE ROŚLINNE SZTUCZNIE UTWARDZANE, TAKIE JAK MARGARYNA*