Tiramisu

dnia
Drukuj

Delikatny biszkopt nasączony aromatycznym espresso i przełożony kremem na bazie mascarpone. Do tego przepisu Zespołu BezWęgli.pl będziesz wracać regularnie !! Przed Wami

Tiramisu myKETO_PL

 
Przygotowanie 40 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 1 hour
Porcje 60
Autor RG

Składniki

  • 150 g mąka migdałowa
  • 15 g proszek do pieczenia
  • 30 g masło
  • 5 jaja
  • 400 g mascarpone
  • 200 ml śmietana 36%
  • gorzkie kakao
  • stevia
  • amaretto lub rum

Instrukcje

  1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Możesz go przygotować bazując na naszym poprzednim przepisie bądź zrobićcoś szybszego i łatwiejszego 🙂
  2. Oddziel białka jaj od żółtek
  3. Żółtka ubij z stewia
  4. Dodaj mąkę migdałową i proszek do pieczenia
  5. Dodaj stopione masło
  6. W osobnej misce ubij białka jaj i dodaj do masy z mąki i żółtek
  7. Delikatnie zamieszać i wylać na wysmarowaną masłem blachę
  8. piec przez 15 mi nw temp ok 180 stopni

W międzyczasie przygotuj krem:

  1. W dużej misce wymieszaj ze sobą
  2. 400g mascarpone
  3. 200ml smietany
  4. stewia
  5. likier migdalowy lub rum
  6. Zaparz mocne espresso bądź dużą czarną mocną kawę 🙂

Przygotowanie TIRAMISU:

  1. Na dno odpowiedno głębokiego naczynia (moje ma ok 8-11cm) układamy warstwę biszkoptu nasączonego w espresso
  2. Wylewamy połowę kremu mascarpone i równo rozprowadzamy
  3. Posypujemy gorzkim kakao (żeby kakao lepiej się rozprowadziło używaj do tego celu sitka )
  4. Wykładamy kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów
  5. Na wierzch wylewamy resztę kremu wyrównujemy i obsypujemy gorzkim kakao
  6. Całośc wstawiamy do lodówki na ok 2h
  7. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu
  8. SMACZNEGO
  9.  

7 komentarzy Dodaj własny

  1. Inez napisał(a):

    Witam 🙂
    Szykuje mi się ważny dzień i chcialabym zrobić z tej okazji wasze tiramisu ale musi się udać kompletnemu beztalenciu i to za pierwszym razem 😀 tak więc mam parę pytań odnośnie przepisu:
    1. Jaki rozmiar blachy został użyty do wypieku ciasta?
    2. Śmietana – ale jaka? 36? 30? Inna? Ubia czy nie?
    3. Jeśli ma być skonsumowany w piątek to czy lepiej go zrobić w czwartek, dzień wcześniej jak to bywa ze „zwykłymi” biszkoptami żeby się to wszystko przegryzło?
    4. Wyjdzie z maki kokosowej? Nie mam migdałowej i nie wiem czy latać po mieście i szukać 😀
    Z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi i bardzo proszę o trzymanie kciuków za to żeby się udało 🙂

    1. RG napisał(a):

      Cześć,

      Poodana ilość masy na biszkopt została rozlana na 2 formy o wymiarach 11x30cm. Gotowe biszkopty zostały przecięte w pół dzięki czemu mieliśmy 4 kawałki biszkoptów. na moją formę do tiramisu użyłem 3,5 kawałka także został jeszcze mały zapas.

      Ja użyłem śmietany 30% ale oczywiście lepsza będzie 36% – ubijać nie trzeba.

      Jeśli impreza jest w piątek to wręcz wskazane jest pozostawienie Tiramisu na noc w lodówce. Biszkopt idealnie przejdzie kawą a krem się lepiej zwiąrze z częścią biszkoptową

      Co do mąki kokosowej to nie ryzykował bym – wszystkie biszkopty jakie piekłem sa na migdałowej dzięki czemu mają zbliżony do zwykłego smak. Kokosowa mąka będzie bardziej wyraźna i może wyjść bardziej RAFAELLO niż tiramisu (swoją drogą dziękuję za inspiracje :).
      Zachęcam do samodzielnego zrobienia mąki migdałowej. w każdym dyskoncie są płatki migdałowe (ja kupuje w B….CE) . wystarczy zmielić w blenderze i mąka gotowa

      pozdrawiam i trzymam kciuki! czekam na zdjęcie efektu końcowego

  2. Dori napisał(a):

    Świąteczne tiramisu wyszło genialne. Wskazówka proszę podawać przykładowa ilość stevi bo przy braku doświadczenia w obsłudze tego słodzika mozna sie przejechać 😉 czy jest opcja jakiegoś innego słodzika zamiast stevi?

  3. Ula napisał(a):

    Dziękuje za przepis,wyszło zacne ,lepsze niż te prawdziwe

    1. RG napisał(a):

      Tiramisu to zawsze dobry pomysl :):)
      Ciesze sie ze smakowalo i ze wyszlo za pierwszym podejsciem!!

  4. Magda napisał(a):

    Nie wiem ile tej stevii bedzie w porzadku, bo nie chce zeby wyszlo za slodkie a doswiadczenie z pieczeniem na poziomie poczatkujacym, dziekuje z gory za info

    1. RG napisał(a):

      proponuje zacząć od szczypty (ja używam końcówki łyżeczki do herbaty ) i stopniowo dodawać aż uznasz że smak jest ok. Stweia ma to do siebie że nie traci słodyczy podczas pieczenia więc tak słodka jak będzie na surowo tak będzie też po upieczeniu biszkoptu 🙂

      w razie czego zapraszam na FB na prv
      https://www.facebook.com/groups/1919275845026155/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.