Szybkie ciasto czekoladowe

dnia
Drukuj

Szybkie ciasto czekoladowe

Przygotowanie 30 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas całkowity 1 hour
Porcje 6
Kalorie 160 kcal
Autor RG

Składniki

  • 150 g mąka kokosowa
  • 6 jaja
  • pół łyżeczki ekstrakt waniliowy
  • 25 g gorzkie kakao
  • łyżeczka soda oczyszczona
  • szczypta sól
  • 100 g masło
  • 60 g czekolada 85%
  • 30 g proszek do pieczenia

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni
  2. Wysmaruj formę do pieczenia masłem bądź olejem kokosowym
  3. W dużej misce połącz wszystkie suche składniki
  4. mąka kokosowa
  5. proszek do pieczenia
  6. gorzkie kakao
  7. soda czyszczona
  8. sól
  9. Roztop masło oraz połowę gorzkiej czekolady - ja używam kuchenki mikrofalowej ale można użyć kąpieli wodnej
  10. Dodaj
  11. zatrzepane na puszystą pianę jaja
  12. ekstrakt waniliowy
  13. Połącz z suchymi składnikami do uzyskania puszystej masy
  14. UWAGA: Jeśli masa po dodaniu mąki kokosowej jest zbyt sucha i zamiast półpłynnej masy jest gęsta i sucha to dodaj ok 30-40ML śmietanki lub 1 dodatkowe jajo
  15. Wlej masę do formy i posyp startą gorzką czekoladą ( pozostałe 30g)
  16. Piecz ok 30 minut
  17. Jeśli po 30 minutach środek jest nadal miękki dodaj kolejne 10 minut pieczenia
  18. SMACZNEGO

19 komentarzy Dodaj własny

  1. Filip napisał(a):

    Ile gramów ma porcja?

    1. RG napisał(a):

      Jedna porcja ma ok 65-80 g w zalezności na ile kawałków podzielisz – Um nie to raz 8 a raz 10 kawałków

  2. KatiKa napisał(a):

    Wymiary formy?

    1. RG napisał(a):

      standardowa forma szeroka na ok 10-13cm a dluga na ok 30-40cm

  3. monia napisał(a):

    coś suche mi wyszlo:(((

    1. RG napisał(a):

      po 30 minutach pieczenia? powinno być dość wilgotne –

      piekłem w piekarniku GÓRA/DÓŁ 30 minut – bez termoobiegu

  4. Mery napisał(a):

    W składnikach jest wypusana sama soda, a w przepisie jest proszek do pieczenia z sodą. W związku z tym, że proszek mam, a sody nie, to pytanie- mogę użyć tylko proszku zamiast sody?

    1. RG napisał(a):

      Można użyć samego proszku – ale sugeruje dać pół na pół – kakao/czekolada są ciężkie i soda wspomaga „wypieczenie”

  5. matylda napisał(a):

    i takie mokre wyszło a taka iloci maki kokosowej?

  6. Mery napisał(a):

    Kupiłam sodę i dodałam ją razem z proszkiem. Ale nie wróżę mojemu ciastu dobrego zakończenia- chyba mamy różne mąki kokosowe, bo o „przelewaniu” do formy nie było mowy. Nakładałam gęstą, masę do formy o musiałam wgnieść ją palcami xd

    1. RG napisał(a):

      Dość dziwna sprawa – czy odpowiednia ilość masła i płynnych składników?
      Ciasto na tyle proste że powinno i tak wyjść 🙂 Daj znać jaki efekt po upieczeniu:)

  7. masmonia napisał(a):

    Na bank tam brakuje czegos „mokrego”, tez robiłam i bez dodania szklanki wody to wogóle wymieszac się nie chciało po dodaniu szklanki wody ledwo wyszło z miski ( w przepisie mokre to tylko jajka z ekstraktem waniliowym bo rozpuszczone czekolada i masło po dodaniu do rzeczy o temperaturze pokojowej twardnieja) normalnie w ciastach z maka pszenna się oprócz jajek płyn dodaje najczęsciej mleko) a maka kokosowa ma duzo wiecej błonnika i wymaga więcej płynu. Z tego przepisu to by kruche ciastka czekoladowo-kokosowe jakies wyszły :):) albo jakas calkowicie nietypowa ta maka kokosowa 🙂

    1. RG napisał(a):

      Cześć Monika,

      Próbowałaś z tego konkretnego przepisu? nNie dodawałem żadnych dodatkowych mokrych składników poza wypisanymi – Sama ilość jajek i masła daje wystarczająco dużo wilgoci 🙂 PS. używam jajek rozmiar L 🙂 może rozmiar ma znaczenie 😉

  8. Pat napisał(a):

    ewidentnie autor ma jakas inna makę koko 🙂 po wymieszaniu sucha masa… ale już spotykałam się z tym „problemem” – sa rożne maki o różnych własciwosciach. Autor zdecydowanie powinien to uwzględnic w opisie przepisu. Trzeba będzie ten wiór czym nasaczyc 😀

    1. RG napisał(a):

      Hej,

      używam od 3 lat tej mąki 🙂
      https://www.cosdlazdrowia.pl/maki/maka-kokosowa-1000g/produkt-676

      Jeśli ciasto jest za suche dodaj śmietany lub jedno dodatkowe jajo 🙂 zaraz dodam tę poradę w przepisie 🙂

      Dzięki za informacje
      pozdrawiam

  9. Pat napisał(a):

    OK, wyciagniete z piekarnika. Nie urosło ani poł cm… smaczne ale wyobrażam sobie ta ilosc razy dwa. To co z przepisu przełożyc jakas masa i drugie tyle położyc na tym, wtedy byłoby super 😉

    ps. czemu tu nie ma wszystkich polskich znaków… ?

    1. RG napisał(a):

      Hej,

      właśnie zauwazyłem że są problemy z tłumaczeniem szablonu wordpress. Jak to mowią w korpo – Już się tym zajęliśmy :):)
      A co do ciasta – to one bardoz nie wyrasta – to troszkę przypomina brownie 🙂

  10. Filip napisał(a):

    Faktycznie mi też wyszła skala, więc dodałem jeszcze 4 jajka 100g masła i pewnie dobre 200ml śmietanki 12% chociaż dokładnie nie zmierzyłem. I jeszcze łyżkę kakao.
    Zazwyczaj w przepisach jest 20-50g mąki kokosowej, 150 to bardzo dużo. Moja mąka to ekologiczna mąka kokosowa look food. 40min pieczenia.
    Z pozdrowieniami

    1. RG napisał(a):

      czesc

      ja od ponad 3 lat kupuje make kokosowa i migdalowa w jednym sklepie: cosdlazdrowia.pl

      polecam sprawdzic;)

      a apropos samego przepisu – bardzo dziwne ze wiekszosci osob nie wychodzi tak jak wspominalem:
      1. uzywam jaj L i XL
      2. jaja zawsze ubijam na puszysta piane zanim dodam skladniki
      3. pol kostki masla stopionego i lekko wystudzonego dodaje na koniec do masy
      4. czekolada roztopiona w kąpieli wodnej

      ps. widze ze praktycznie podwoiles liste skladnikow – jaki efekt? wyszlo odpowiednio mokre?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.