Jeśli znudziła Ci się sałata lub ogórki kiszone jako dodatek do obiadu? Myślisz nad urozmaiceniem?
Polecam Ci
Szparagi w boczku
Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.
Zielone szparagi są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. W związku z tym posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości, ponieważ pod skórką znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń.
Zawierają:
- Kwas foliowy
- Witaminy C i E
- Asparginę
- wapń, fosfor, potas
- błonnik
- inlulinę
Drukuj

Przygotowanie 2 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas całkowity 12 minutes
Porcje 12
Składniki
- 500 g szparagi
- boczek
- sól
- pieprz
- masło
Instrukcje
-
W wysokim garnku zagotuj osoloną wodę
-
Włóż szparagi i gotuj przez ok 5 min
-
Po tym czasie przelej je zimną wodą
-
Na patelni rozgrzej masło
-
Szparagi owiń plastrami wędzonego boczku
-
Smaż po 3 min z każdej strony
-
-
Jeśli chcesz możesz dodać kawałek żółtego sera (cheddar) - dzięki czemu smak będzie jeszcze pełniejszy 🙂
-
-