Świąteczny Piernik

dnia

Nie tak dawno temu przygotowałem dla Was Brownie z Cukini. Okazało się HITEM i podbiło wasze kuchnie i mam nadzieję serca.

Jako że już niedługo każdy z nas zasiądzie do świątecznej kolacji a później klasycznie rozpoczniemy świąteczną wyżerkę to mam dla was przepis na

 

Świąteczny PIERNIK.

 

jak zwykle przepis jest banalnie prosty 🙂 i każdy powinien być w stanie go zrobić w kilka chwil

SMACZNEGO

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 50 minutes
Czas całkowity 1 hour 10 minutes
Porcje 70
Autor RG

Składniki

  • 300 g Cukinia
  • 4 jaja
  • 50 g kakao
  • 4 łyżeczki cynamon
  • 20 g olej kokosowy
  • 20 g proszek do pieczenia
  • stevia lub inny słodzik
  • 15 g lub przyprawa do piernika
  • 0,5 łyżeczka kardamon
  • 10 g goździki
  • 0,5 łyżeczki gałka muszkatałowa
  • POLEWA
  • 50 g czekolada gorzka
  • 15 g masło
  • NADZIENIE
  • konfitura bez cukru

Instrukcje

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw do puszczenia soków
  2. Odcedź
  3. Do blendera
  4. Wbij jajka,
  5. Olej
  6. Blenduj do jednolitej konsystencji.
  7. Następnie wrzuć produkty sypkie
  8. kakao
  9. przyprawę do piernika lub tak jak ja
  10. zmielone goździki
  11. cynamon
  12. kardamon
  13. gałkę muszkatałową
  14. Wszystko razem wymieszaj
  15. Wylej do keksówki z papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem
  16. Piecz 40-50 min 180 stopni (góra/dół bez termoobiegu) do momentu kiedy ciasto lekko wyrośnie.
  17. Wyjmij i odczekaj do wystudzenia
  18. Przekrój na pół ostrym nożem
  19. Przełóż konfiturą bez dodatku cukru - możesz użyć produktów 0 kcal lub tak jak ja zaszaleć i użyć w święta konfitury FIGOWEJ z ŁOWICZA
  20. Zakryj górną odkrojoną cześcią piernika
  21. Proponuje polać polewć czekoladowćą przygotowaną samodzielnie z 1 tabliczki gorzkiej czekolady roztopionej z łyżką masła:)
  22. Piernik najlepszy jest po ok 2 dniach  jak wystygnie i poleży w lodowce.
  23. SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.