Świąteczne pierniczki zespołu myKeto_PL

dnia

W kalendarzu Grudzień, za oknem śnieg a w sklepowych witrynach pojawiły się już choinki i prezenty….

Którko mówiąc nadszedł długo oczekiwany przez wszystkich najmłodszych (i troszkę mniej przez starszych :)) czas przygotowań do świąt:) W tegoroczne Święta Zespół BezWegli nie zostawi was samemu podczas gorączki przygotowań kulinarnych…

W tym tygodniu przygotowaliśmy dla was smakołyki iście świąteczne klasyczne pierniczki w wersji niskowęglowowanowej i bezglutenowej!!!. Idealne do dekorowania z waszymi pociechami ale i do obdarowania najbliżych znajomych (i przy okazji udowodnieniu, że „BezWegli” nie znaczy BezSmaku:).

 

Przed Wami drodzy czytelnicy przepis na

Świąteczne pierniczki

 

Ale to nie wszystko. Zapewne część z Was wie, że w tym tygodniu obchodzimy pierwszą rocznicę powstania bloga BezWelgi.pl.

W związku z tym możecie spodziewać się kilku niespodzianek! Obserwujcie nasz FanPage!

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 40 minutes
Porcje 40
Kalorie 74 kcal
Autor RG

Składniki

  • 30 g mąka kokosowa
  • 150 g mąka migdałowa
  • 10 g proszek do pieczenia
  • 15 g 2 łyżki stołowe imbir mielony
  • 15 g 2 łyżki stołowe cynamon
  • szczypta sól
  • pół łyżeczki ok 2g goździki mielone
  • 2 jaja
  • 70 g 1/4 szklanki olej kokosowy
  • łyżeczka ekstrakt waniliowy
  • opcjonalnie pryzprawa do piernika
  • opcjonalnie kardamon
  • 10 g ok 2 łyżki gorzkie kakao
  • do smaku stevia
  • pół łyżeczki lub jako zamienik odpowiednia ilość nasion chia ok 15g guma xanthan

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 135 stopni.
  2. W dużej misce wymieszaj razem
  3. mąkę migdałową
  4. mąkę kokosową
  5. słodzik
  6. cynamon
  7. imbir
  8. goździki
  9. kardamon
  10. gume xanthan lub zamiennik
  11. lub jako zamiennik powyższych użyj przyprawy do piernika ( UWAŻAJ na skład - często w gotowych mieszankach można znaleść CUKIER PUDER )
  12. Do suchej mieszanki dodaj
  13. jaja
  14. rozropiony olej kokosowy
  15. ekstrakt waniliowy
  16. Mieszaj wszystko aż ciasto będzie mieć jednolitą formę i wszystkie składniki połączą się
  17. Na blacie rozłóż arkusz papieru do pieczenia. Połóż na nim ciasto i nakryj drugim arkuszem papieru (będzie łatwiej się wałkować)
  18. Rozwałkuj ciasto na równą grubość ( pomiędzy 5-10mm)
  19. Użyj wykrawaczy do ciasteczek (w ostatnich dniach dostępne w każdym sklepie na dziale z świątecznymi gadżetami)
  20. Pozostałe skrawki zbierz i ponownie rozwałkuj i wykrój kolejne pierniczki
  21. Całość umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
  22. Piecz w piekarniku ok 20 minut (możesz sprawdzić po 15 minutach czy są suche w środku )
  23. Po upieczneiu zostaw w pwiekarniku na ok 5 minut (przy otwartych drzwiczkach piekarnika) a później wyjmij całkowicie do wystudzenia

POLEWA:

Najprostszym i najsmaczniejszym sposobem na polewę jest przygotowanie domowej polewy czekoladowej (używam do każdych ciasteczek :). W tym celu:

Przygotuj kąpiel wodną:

  1. w garnuszku nastaw wodę
  2. kiedy zacznie wrzeć zmniejsz płomień/moc kuchenki i nakryj garnuszek miską (najelpiej metalową)
  3. do miski wrzuć pół tabliczki (ok 50g) gorzkiej czekolady (ok80%) oraz łyżkę stołową masła.
  4. całość mieszaj do momentu kiedy czekolada się rozpuści i połączy z masłem
  5. ostudź
  6. każdy wcześniej upieczony piernik zanóż w czekoladowej polewie i odłóż do stwardnienia
  7. SMACZNEGO

5 komentarzy Dodaj własny

  1. magda napisał(a):

    Witam
    a czym moglabym zamienic gume cantan?
    dzieki

    1. Monika Moskal napisał(a):

      Można zastąpić np. siemieniem lnianym, łupina babki jajowatej, nasionami chia i do tego dosypać troche maki migdałowej. 🙂

  2. Horvat napisał(a):

    Właśnie, nie da rady bez tej gumy?

  3. Agnes napisał(a):

    Witam,

    Co daje nam ta guma? Wedlug mnie nic jak to ze jest niezdrowym dodatkiem powstalym z SFERMENTOWANEGO CUKRU ZE ZMUTOWANEJ KUKURYDZY !

    1. Monika Moskal napisał(a):

      Rafał przetestował przepis – można wszystko wykonać bez gumy. Natomiast proszę się nie martwic o takie ilości gumy, organizm od razu nie zmutuje. 🙂 Choc oczywiście w pełni popieram, ze nie powinno się używać takich sadników, sama ich nie używam w swojej kuchni. Ponieważ udało nam się znaleźć alternatywę, uzupełniliśmy przepis. Serdecznie pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.