Świąteczne Kokosowe Pierniczki

dnia

Wszystkim nam udziela sie gorączka przed-świąteczna . Sprzątanie, gotowanie, zakupy. U mnie po powrocie do PL również przygotowania pełną parą. Od zawsze moim świętom towarzyszyły małe pierniczki . Od czasu kiedy jestem na keto musiałem z nich zrezygnować lub zacząć zastępować je innymi przepisami. Pewnie pamiętacie zeszłoroczne przepisy na PIERNICZKI.

 

Tym razem poszedłem o krok dalej. Poniżej przesyłam przepis na

Świąteczne kokosowe Pierniczki

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 45 minutes
Porcje 45
Kalorie 52 kcal
Autor RG

Składniki

  • 100 g mąka kokosowa
  • 100 g masło
  • 30 g gorzkie kakao
  • 5 g cynamon
  • 3 g 3 szczypty goździki mielone
  • 10 g proszek do pieczenia
  • 2 jaja
  • POLEWA
  • 50 g gorzka czekolada min 70%
  • 1 łyżka masło

Instrukcje

  1. W misce wymieszaj suche składniki
  2. mąkę kokosową
  3. słodzik
  4. proszek do pieczenia
  5. gorzkie kakao
  6. przyprawy do piernika
  7. Dodaj 2 jaja i wymieszaj dokładnie
  8. Dodaj roztopione 100g masła i wymieszaj
  9. Powstanie coś na kształt i konsystencję kruszonki znanej z babcinych ciast
  10. Ciasto włóż między 2 arkusze papieru do pieczenia i rozwałkój
  11. Użyj gotowych szablonów do pierniczków lub jeśli nie posiadasz wytnij okrągłe kształty szklanką
  12. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni
  13. po upieczeniu wystudź i przystąp do dekoracji.
  14. Ja użyłem polewy czekoladowej i domowej roboty lukru
  15. LUKIER
  16. 5łyżek stołowych wody
  17. 50g erytrolu
  18. wodę z erytrolem zagotuj i redukuj ciągle mieszając do momentu aż będzie miała konsystencję lukru/polewy
  19. polej ciasteczka
  20. gotowe
  21. Jeśli masz ochotę możesz udekotować drobno pokrojonymi orzechami, żurawiną lub bakaliami
  22. MAKRO przepisu bez dodatków bakalii
  23. SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.