Sushi

dnia

Kocham sushi – ten japoński wynalazek był od samego początku dla mnie jak narkotyk. Pokochałem je od pierwszego kęsa. Na początku nieśmiało, delektowałem się wędzonym łososiem, a z czasem zaczęły dochodzić do tego bardziej wyrafinowane smaki i sushi pod każdą postacią – Maki, Sashimi, Nigiri, czy też ryba w tempurze.

Tym bardziej było dla mnie problematyczne przejście na dietę niskowęglowodanową ale biorąc pod uwagę, że jedzenie gotowanego ryżu nie różni się w zasadzie niczym od jedzeniem czystego cukru sushi przestało gościć na moim stole.

Ale do czasu! 

Do czasu kiedy w jednej z moich książek o kuchni LowCarb nie zobaczyłem apetycznie wyglądających rolek surowej ryby.

Tak oto narodził się mój pomysł na domowej roboty HOSOMAKI i Krewetki w TEMPURZE.

Maki można przygotować na 2 sposoby

Sposób 1
Używamy serka śmietankowego – ten sposób zaprezentowany jest na poniższych zdjęciach i opisie przygotowania
Sposób 2
Używamy Kalafiora jako substytutu ryżu i dodajemy do niego odrobinę serka śmietankowego w celu sklejenia „ryżu” – ten przepis jużwkrótce!

W poniższym przepisie znajdziecie krewetki, łososia wędzonego oraz łososia świeżego ale możecie użyć każdej ryby której smak lubicie.

Drukuj

Przygotowanie 35 minutes
Czas całkowity 35 minutes
Porcje 35
Autor RG

Składniki

  • 50 g łosoś wędzony
  • 100 g krewetki surowe
  • 2 szt liście nori
  • 20 g 1,5 łyżki majonez
  • 10 g 2 łyżeczki sezam
  • 1/3 ogórek zielony
  • 1/2 avocado
  • wasabi

Instrukcje

  1. Na blacie rozłóż matkę do rolowania sushi (bambusowa matka dostępna w każdym zestawie startowym dla domorosłych sushimasterów :). Oczywiście można obyć się bez niej ale uwierzcie mi - z matką zrobienie rolki trwa kilkanaście sekund i jest czystą przyjemnością 🙂
  2. Na matce układamy liść nori (ja osobiście każdy liść nori dzielę na 2 części dzięki czemu gotowe Maki nie są zbyt grube a na nim pozostałe składniki
  3. najpierw bazę czyli schłodzony serek śmietankowy (Delicate lub Philadelphia). Serek nakładamy na ok 1/3 powierzchni liścia
  4. na serku układamy odpowiednio
  5. kawałki wędzonego łososia lub innej ryby
  6. pokrojony w słupki ogórek zielony (bez miąższu)
  7. Avocado
  8. Jeśli lubisz ostre smaki to sugeruje posmarować delikatnie całość pastą wasabi
  9. Następnie przechodzimy do części najtrudniejszej czyli rollowania
  10. łapiemy matkę z liściem nori i mocno zwijamy pamiętając o dociskaniu całości - nasza rolka sushi musi być zbita inaczej rozpadnie się w trakcje jedzenia.
  11. całość zwijamy i uciskamy
  12. Kroimy każdą rolkę na 6 kawałków
  13. Podajemy z odrobiną sosu sojowego i wasabi
  14.  
  15. Możemy również przygotować Maki i zastąpić rybę moimi ulubionymi krewetkami w Tempurze. Przepis na krewetki w tempurze znajdziesz TU, a cała reszta przepisu będzie wyglądać tak samo.
  16. SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.