Spaghetti Bolognese

Drukuj

Spaghetti Bolognese

Posiłek Mięsa
Typ kuchni American, Italian, Keto, LCHF
Słowa kluczowe bezweli, bolognese, keto, lchf, lowcarb, obiad, spaghetti
Przygotowanie 15 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 40 minutes
Porcje 4
Kalorie 350 kcal
Autor RG

Składniki

  • 500 g mięso wołowe mielone
  • 450 g cukinia ( 2 sztuki duże)
  • 50 g smalec
  • 400 g pomidory w puszce
  • 50 g ser parmezan twardy

Instrukcje

Przygotowanie Cukinii

  1. Dwie duże cukinie obierz z zielonej skórki przy pomocy obieraczki

  2. Do przygotowania substytutu makaronu spaghetti mamy 2 możliwości:

    °Obieraczką do warzyw pokrój cukinię na plastry ( jedynie miąższ – nie kroimy rdzenia z pestkami) a plastry w zależności od upodobań możesz zostawić szerokie jak tagiatelle lub pokroić w drobne paseczki

    °użyć spiralizera żeby uzyskać efekt makaronu długiego do spaghetti

  3. Na patelni rozgrzać smalec

  4. Podsmażyć paski cukini do lekkiego zarumienienia – można posolić w trakcie smażenia

  5. Przełożyć na talerz

Przygotowanie sosu bolognese

  1. W rondlu rozgrzać smalec

  2. Wrzucić mielone mięso i smażyć do uzyskania sypkiej konsystencji

  3. Dodać pomidory w puszce

  4. Dodać ulubione przyprawy – u mnie to:

    °bazylia

    °zioła prowansalskie

    °papryka czerwona słodka

    °odrobina pieprzy chilli cayene

    °sól i pieprz do smaku

  5. Całość gotować do momentu zgęstnienia ok 20-25 minut

  6. Podawać na świeżo podsmażonych cukiniach

  7. Obsypać świeżo startym parmezanem

  8. SMACZNEGO

Notatki

MAKRO DLA 1 PORCJI

B35/ W7/ T20

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.