Sos bekonowo- czosnkowy

dnia

Od dłuższego czasu zbierałem się w sobie, żeby pokazać nowy przepis na sos. Każdy z nas dochodzi w pewnym momencie do miejsca gdzie polewanie sałaty oliwą przestaje powodować uśmiech na twarzy i odczuwa to jako przykry obowiązek. Właśnie w takim momencie swojej diety byłem kiedy wpadłem na pomysł

 

Sosu Bekonowo-czosnkowego

 

Idealne połączenie smaku smażonego, chrupiącego bekonu z lekką ostrością czosnku. Czegóż chcieć więcej. Od tego momentu stał się HITem w moim domy i stosuję go regularnie do sałatki cezara, nicejskiej, czy innych miksów sałat. Idealnie łączy się z mięsem i jarzynami z grilla.

 

SMACZNEGO

Drukuj

Przygotowanie 5 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Czas całkowity 10 minutes
Porcje 10
Kalorie 381 kcal
Autor RG

Składniki

  • 4 plastry boczek parzony
  • 3 ząbki czosnek
  • 3 łyżki majonez
  • 3 łyżki śmietana 30%
  • sól
  • pieprz
  • 24 g masło klarowane
  • 25 g cebula czerwona

Instrukcje

  1. Na patelni rozgrzej masło klarowane
  2. Wrzuć na rozgrzane masło drobno posiekaną cebulkę i smaż do moentu aż będzie chrupiąca (ok 3min)
  3. Zdejmij cebulkę z patelni a na nią wrzuć plastry bekonu
  4. Smaż z obu stron ok 5 minut aż do momentu aż będą chrupiące
  5. Do blendera wrzuć
  6. obrany czosnek
  7. majonez
  8. śmietanę
  9. sól
  10. pieprz
  11. prażoną cebulkę
  12. smażony boczek
  13. Masło na którym składniki były smażone
  14.  
  15. Całość zmiksuj na jednolitą masę
  16. Jeśli nie masz blendera możesz użyć moździerza
  17. Podawaj do sałat i mięs

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.