Soczysta polędwiczka

dnia
Drukuj

Przygotowanie 5 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 30 minutes
Porcje 30
Kalorie 330 kcal
Autor RG

Składniki

  • 350 g polędwica wieprzowa
  • 50 g masło klarowane
  • łyżeczka majeranek
  • łyżeczka tymianek
  • mielony pieprz czarny
  • mielona sól himalajska/morska

Instrukcje

  1. Polędwiczkę osuszamy ręcznikiem papierowym
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane
  3. Polędwiczkę natrzyj solą, pieprzem, ziołami

  4. Polędwiczkę natrzyj solą, pieprzem, ziołami

  5. Ułóż na rozgrzaną patelnię i co 3 minuty obracaj na koleją stronę

  6. W momencie kiedy będzie równo obsmażona z każdej strony (a tym samym wszystkie soki zostaną zatrzymaną w środku) możesz zmniejszyć temperaturę pieca ( do połowy) i smazyć dalej co ok 4 minuty obracając (smazymy z 4 stron).

  7. Po około 20 minutach takich zabaw z obracaniem 🙂 przystępujemy do testu ostatecznego
  8. Tutaj posłużę się opisem z strony www.kochamwolowine.pl i ich systemowi na badanie stopnia wysmażenia steka. Naszą polęwdiczkę możemy testować w podobny sposób do czego zachęcam
  9. Jest prosta technika, która pozwoli nam tę sztukę opanować. Napięcie mięśni na tzw. poduszce mięśniowej pod kciukiem po połączniu kciuka z kolejnymi palcami oznaczać będzie kolejne stopnie wysmażenia. I tak gdy połączymy:
  10. kciuk z palcem wskazującym :"poduszka" jest miękka i oznacza stek mocno krwisty
  11. kciuk z palcem środkowym : "poduszka" jest trochę twardsza i oznacza stek średnio-krwisty
  12. kciuk z palcem serdecznym: czujemy już większy opór, mięśnie twardnieją, czyli stek jest średnio wysmażony
  13. kciuk i mały palec: zupełnie twarda "poduszka" oznacza stek mocno wysmażony
  14. W momencie kiedy usmażycie polędwiczkę na idealny dal was stopień, zdejmujemy ją delikatnie z patelni na deskę do krojenia i czekmay ok 5 minut aż "odpocząć".
  15. Nie kroimy mięsa bezpośredino po smażeniu!!! - Kilka minut takiego „leżakowania” wystarczy, by soki z mięsa nie rozlewały się po talerzu, gdy przekroimy mięso, a nasz stek zachował więcej smaku i był odpowiednio miękki.
  16. Po tym czasie kroimy na ok. 2 cm plastry i podajemy naszym domownikom.
  17. SMACZNEGO

Notatki

edf

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.