Sernik z malinami

dnia

Lato w pełni, sezon na owoce równiez.

W ubiegłym tygodniu raczyliśmy was naszymi przepisami na ciasta z truskawkami oraz na orzeźwiające koktajle owocowe. Dziś przed wami połączenie tych dwu czy deser idealny na letnie spotkania z przyjaciółmi. Jeśli do tej pory zastanawiałeś/-aś się co przygotowac na nadchodzący upalny weekend to przepis ten będzie dla Ciebie idealny

Przed Tobą

Sernik na zimno z malinami 

Drukuj

Przygotowanie 30 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Czas całkowity 1 hour 10 minutes
Porcje 70
Autor RG

Składniki

  • 650 g ser kremowy
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietana 30%
  • 100 g mąka migdałowa
  • 50 g mąka kokosowa
  • 4 jaja
  • stevia
  • 50 g olej kokosowy
  • 60 g masło
  • 15 g cynamon
  • 30 g gorzkie kakao
  • 10 g proszek do pieczenia
  • 2 łyżki żelatyna

Instrukcje

Punktem wyjścia do naszego sernika był przepis na babkę cynamonową . Lekko go zmodyfikowaliśmyi wyszedł idealny spód do naszego sernika:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni celsiusza
  2. Formę do pieczenia ( ja użyłem klasycznej okrągłej ale możesz użyć dowolnej ) wysmaruj masłem i oprósz mąką kokosową lub wiórkami kokosowymi

W dużej misce wymieszaj :

  1. mąkę migdałową
  2. mąkę kokosową
  3. gorzkie kakao
  4. sól
  5. słodzik
  6. proszek do pieczenia
  7. żółtka
  8. olej
  9. masło
  10. osobno ubij na sztywną pianę białka jaj
  11. połącz wszystkie składniki w jedną delikatną masę
  12. piecz w 180 stopniach przez 40 minut
  13. Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź
  14. Formę do pieczenia otwórz i boki wyłóż papierem do pieczenia ( przyda się, żeby masa serowa nie kleiła się do ścianek). Formę ponownie zamknij.
  15. Czas przygotować masę serową.
  16. W dużej misce wymieszaj
  17. ser mascarpone
  18. ser śmietankowy (ja użyłem sera śmietankowego na sernik dostępnego w ALDI (zawiera aż 28 g tłuszczu i tylko 3g węglowodanów w 100g))
  19. ubitą śmietanę 30-36%
  20. stewie
  21. W osobnej misce rozpuść 2 łyżki żelatyny w ok 200 ml ciepłej wody (1 szklanka)
  22. Po rozpuszczeniu żelatyny i wystudzeniu płynu przelej go to wcześniej przygotowanej masy serowej
  23. Całość wymieszaj na delikatną masę i przelej do uprzednio przygotowanej formy z upieczonym spodem sernika
  24. Dodaj umyte maliny (ok 1 garści) i wygładź masę serową.
  25. dla dekoracji możesz opruczyć ciasto płatakmi migdałowymi bądź domową polewą czekoladową - dostępna jest w przepisie na ciasto podwójnie czekoladowe
  26. Ciasto wstaw do lodówki na ok 1 godzinę.
  27. Po tym czasie możesz już częstować Swoich gości i rodzinę
  28. Życzę wszystkim smacznego !!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.