Sernik Reese

Dla wszystkich fanów masła orzechowego i serników. Już nie musicie jeść tych dwu smakołyków osobno 🙂 Z miłości do obu stworzyłem

Keto Reese czyli Sernik z masłem orzechowym

Ideanly do popołudniowej kawy, jak i na rodzinne uroczystości.

Drukuj

Sernik Reese

Przygotowanie 15 minutes
Czas całkowity 15 minutes
Porcje 15
Kalorie 443 kcal
Autor RG

Składniki

SPÓD

  • 150 g mąka migdałowa
  • 40 g gorzkie kakao
  • do smaku erythrol
  • 60 g masło

MASA

  • 400 g ser śmietankowy
  • 250 g masło orzechowe
  • 200 ml śmietana 30%
  • 3 łyżki stołowe żelatyna
  • 20 ml woda
  • erythrol/stevia
  • ekstrak waniliowy

DEKORACJA

  • 20 g masło
  • 50 g czekolada gorzka

Instrukcje

SPÓD

  1. W misce wymieszaj składniki na spód
  2. Wyłóż blachę ( może być mniejsza ok 20cm)
  3. Ubij widelcem tak, żeby był zwarte
  4. Odstaw do lodówki

MASA

  1. W wodzie rozpuść żelatynę i odstaw

  2. W dużej misce ubij na sztywno śmietanę z dodatkiem słodzika

  3. Wymieszaj na gładką, jednolitą masę

    serek śmietankowy

    słodzik

    ekstrakt waniliowy

    masło orzechowe

    dodaj wodę z żelatyną

  4. Do masy serowej dodaj powoli bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj

  5. Całość wylej na wcześniej przygotowany spód

  6. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny
  7. Po tym czasie możesz przystąpić do dekoracji sernika
  8. W rondelku roztop pól tabliczki gorzkiej czekolady i 20g masła
  9. Wylej czekoladową masę na sernik i wstaw do lodówki
  10. SMACZNEGO

17 komentarzy Dodaj własny

  1. WhiteFox pisze:

    Co kryje się pod enigmatycznym serkiem smietankowym? 😀

    1. RG pisze:

      Serek śmietankowy z Lidla 🙂 W okrągłym opakowaniu. Marka własna Lidl-Piątnica

      1. RG pisze:

        Mała poprawka – serek w Lidlu ma nazwę Serek Naturalny-polskie mleko. okrągłe błękitno/białe opakowanie.

        pozdrawiam

  2. Beata pisze:

    Zabieram się do robienia, ale mam pytanko, w składnikach masy mamy 50 g czekolady i za bardzo nie wiem jak ją dodać do tej masy….

    1. RG pisze:

      Faktycznie wkradł się błąd. Chodzi o czekoladę do przyzdobienia sernika 🙂
      W masie serowej nie ma czekolady 🙂

      pozdrawiam i już poprawiam

  3. Filip pisze:

    Przydałoby się określanie wartości odżywczych na 100g, a nie na porcję szczególnie, że nie ma podane ile ma porcja.

    1. Filip pisze:

      Ok widzę ilość porcji

      1. RG pisze:

        ilosc porcji podana jest zawsze pod glownym zdjeciem

    2. RG pisze:

      To bardzo dobry pomysl – postaram sie pod kazdym przepisem dopisac wartosc na 100g potrawy

  4. Anonim pisze:

    Czy zamiast serka śmietankowego można dac mascarpone??

    1. RG pisze:

      oczywiście można 🙂

  5. klaudia pisze:

    hej jakiej wielkości była blacha ?

    1. RG pisze:

      Hello, Ok 18cm . Nie klasyczna duża tylko mniejsza ale wyższa.

  6. Anonim pisze:

    jeszcze jedno pytanko 🙂 taki ser do sernika tez bedzie ok?

    1. RG pisze:

      Hmm o jakim serze mówisz:)? Nie widzę ani fot ani opisu

  7. klaudia pisze:

    mówię o twarogu sernikowym delux z lidla 24%

    1. RG pisze:

      Jak najbardziej 🙂 To sernik na zimno więc nie będzie problemu. Ja często robię serniki również z sera mascarpone.

      pozdrawiam
      RAfał

Pozostaw odpowiedź RG Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.