Sernik Reese

Dla wszystkich fanów masła orzechowego i serników. Już nie musicie jeść tych dwu smakołyków osobno 🙂 Z miłości do obu stworzyłem

Keto Reese czyli Sernik z masłem orzechowym

Ideanly do popołudniowej kawy, jak i na rodzinne uroczystości.

Drukuj

Przygotowanie 15 minutes
Czas całkowity 15 minutes
Porcje 15
Kalorie 443 kcal
Autor RG

Składniki

  • SPÓD
  • 150 g mąka migdałowa
  • 40 g gorzkie kakao
  • do smaku erythrol
  • 60 g masło
  • MASA
  • 400 g ser śmietankowy
  • 250 g masło orzechowe
  • 200 ml śmietana 30%
  • 3 łyżki stołowe żelatyna
  • 20 ml woda
  • erythrol/stevia
  • ekstrak waniliowy
  • DEKORACJA
  • 20 g masło
  • 50 g czekolada gorzka

Instrukcje

  1. SPÓD
  2. W misce wymieszaj składniki na spód
  3. Wyłóż blachę ( może być mniejsza ok 20cm)
  4. Ubij widelcem tak, żeby był zwarte
  5. Odstaw do lodówki
  6. MASA
  7. W wodzie rozpuść żelatynę i odstaw
  8. W dużej misce ubij na sztywno śmietanę z dodatkiem słodzika
  9. Wymieszaj na gładką, jednolitą masę
  10. serek śmietankowy
  11. słodzik
  12. ekstrakt waniliowy
  13. masło orzechowe
  14. dodaj wodę z żelatyną
  15. Do masy serowej dodaj powoli bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj
  16. Całość wylej na wcześniej przygotowany spód
  17. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny
  18. Po tym czasie możesz przystąpić do dekoracji sernika
  19. W rondelku roztop pól tabliczki gorzkiej czekolady i 20g masła
  20. Wylej czekoladową masę na sernik i wstaw do lodówki
  21. SMACZNEGO
  22.  

11 komentarzy Dodaj własny

  1. WhiteFox napisał(a):

    Co kryje się pod enigmatycznym serkiem smietankowym? 😀

    1. RG napisał(a):

      Serek śmietankowy z Lidla 🙂 W okrągłym opakowaniu. Marka własna Lidl-Piątnica

      1. RG napisał(a):

        Mała poprawka – serek w Lidlu ma nazwę Serek Naturalny-polskie mleko. okrągłe błękitno/białe opakowanie.

        pozdrawiam

  2. Beata napisał(a):

    Zabieram się do robienia, ale mam pytanko, w składnikach masy mamy 50 g czekolady i za bardzo nie wiem jak ją dodać do tej masy….

    1. RG napisał(a):

      Faktycznie wkradł się błąd. Chodzi o czekoladę do przyzdobienia sernika 🙂
      W masie serowej nie ma czekolady 🙂

      pozdrawiam i już poprawiam

  3. Filip napisał(a):

    Przydałoby się określanie wartości odżywczych na 100g, a nie na porcję szczególnie, że nie ma podane ile ma porcja.

    1. Filip napisał(a):

      Ok widzę ilość porcji

      1. RG napisał(a):

        ilosc porcji podana jest zawsze pod glownym zdjeciem

    2. RG napisał(a):

      To bardzo dobry pomysl – postaram sie pod kazdym przepisem dopisac wartosc na 100g potrawy

  4. Anonim napisał(a):

    Czy zamiast serka śmietankowego można dac mascarpone??

    1. RG napisał(a):

      oczywiście można 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.