Sernik Piernikowy

dnia

Sernik Piernikowy

Drukuj

Sernik Piernikowy

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minutes
Porcje 8
Kalorie 280 kcal
Autor RG

Składniki

MASA SEROWA

  • 500 g Mascarpone
  • 20 g żelatyna
  • 5 g goździki
  • 3 g kardamon
  • 10 g cynamon
  • 50 g płatki migdałowe
  • 30 g orzechy włoskie
  • woda
  • stevia
  • 20 g masło
  • 100 g czekolada gorzka 70%
  • 10 g kakao decomoreno
  • 200 g śmeitana 30%

Instrukcje

MASA SEROWA

  1. Do miseczki wlej 150ml zimnej wody i dosyp żelatynę .Wymieszaj i pozostaw do momentu kiedy żelatyna sięrozpuści

  2. Wymieszaj na gładką, jednolitą masę mascarpone, słodzik, ekstrakt waniliowy, 

  3. Dodaj wodę z żelatyną i dokładnie wymieszaj.

  4. W dużej misce ubij na sztywno śmietanę z dodatkiem słodzika 

  5. Do masy serowej dodaj powoli bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj

  6. Podziel masę na pół. Do jednej połowy dodaj przyprawy: cynamon, kardamon, goździki, kakao

  7. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (spód i boki)

  8. „Białą” część masy serowej wlej do formy

  9. Dodaj połowę płatków migdałowych i orzechów i wymieszaj z masą

  10. „Ciemną” część masy serowej wylej na wierz i patyczkiem do szaszłyków lub łyżeczką wymieszaj delikatnie obie masy tak żeby się przenikały

  11. Wstaw do lodówki na ok godzinę

POLEWA

  1. W kąpieli wodnej roztop czekoladę z masłem

  2. Poczekaj aż lekko się wystudzi i wlej na sernik prosto z lodówki – dzięki temu polewa szybko się zetnie i będzie miała szklisty wygląd

  3. Przyozdób płatkami migdałowymi i orzechami włoskimi

Notatki

MAKRO w 1 porcji:

B:5g / W:6g / T:26g / kcal: 281

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.