Sernik na zimno z truskawkami

dnia

Za oknem dni coraz dłuższe a słońce  przyjemnie przygrzewa – krótko mówiąc idzie wiosna 🙂

Dziś mamy jej astrologiczny początek – myślę, że to idealny pretekst żeby przygotować coś smacznego i prostego do popołudniowej kawy.

Sernik na zimno z truskawkami 

SMacznego

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minutes
Porcje 80
Kalorie 228 kcal
Autor RG

Składniki

  • 500 g mascarpone
  • do smaku stevia
  • 2 żółtka jaj
  • 3 łyżki stołowe żelatyna
  • 700 ml woda
  • 200 ml śmietana 30%
  • 250 g truskawki
  • 2 opakowania galaretka truskawkowa

Instrukcje

Zacznij od przygotowania masy serowej:

  1. W dużej misce wymieszaj ze sobą
  2. mascarpone
  3. 2 żółtka jaj
  4. stewie - ilość oceń sam - u mnie wystarczyło pół małej łyżeczki
  5. ubitą śmietanę
  6. W rondelku podgrzej 200ml wody i dodaj do niej ok 3 łyżek stołowych żelatyny
  7. Wystudź żelatynę i dodaj do masy serowej
  8. Całość wymieszaj delikatnie aż powstanie jednolita masa
  9. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia ( ser nie będzie kleił się do ścianek)
  10. Wylej masę serową do przygotowanej formy i wstaw do lodówki na 30 minut
  11.  
  12.  
  13. W międzyczasie przygotuj galaretkę
  14. W rondlu podgrzej ok 500ml wody
  15. Dodaj 2 opakowania galaretki bez cukru (1 opakowanie to ok 20g).
  16. dodaj słodzik
  17. Wystudź galaretkę
  18. Wyjmij sernik z lodówki i poukładaj na nim pokrojone w ćwiartki truskawki
  19. Zalej całość wystudzoną galaretką
  20. Wstaw na kolejne 30 minut do lodówki
  21. SMACZNEGO!
  22.  
  23.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.