Sernik lime- avocado

Drukuj

Przygotowanie 45 minutes
Czas gotowania 4 hours
Czas całkowity 4 hours 45 minutes
Porcje 285
Kalorie 350 kcal
Autor RG

Składniki

  • SPÓD
  • 60 g orzechy laskowe
  • 90 g mąka migdałowa
  • 90 g mąka kokosowa
  • 2 łyżki olej kokosowy
  • łyżeczka cynamon
  • SERNIK
  • 440 g ser kremowy/śmietankowy
  • 90 ml kwaśna śmietana 18%
  • 90 ml śmietana 36%
  • 2 szt limonka
  • stevia
  • 240 g avocado
  • 10 g żelatyna
  • 100 ml wrzątek

Instrukcje

  1. SPÓD
  2. Wymieszaj wszystkie składniki na spód
  3. mąkę migdałową
  4. mąkę kokosową
  5. zmielone orzechy laskowe ( jeśli nie masz laskowych możesz zmielić włoskie)
  6. olej kokosowy
  7. cynamon
  8. Wyłóż powstałą masę do formy do pieczenia
  9. Wbij widelcem
  10. SERNIK
  11. W blenderze lub robocie kuchennym utrzyj avocado na gładką masę
  12. Kiedy Avocado będzie już utarte dodaj serek śmietankowy ( ja użyłem Serka homogenizowanego bez cukru )
  13. Ucieraj kolejne 1-2 minuty
  14. Dodaj
  15. kwaśną śmietanę
  16. sok z limonki
  17. słodzik - stevia
  18. wymieszaj
  19. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę (min 36%)  i ubijaj kolejne 2 minuty. Pomoże to delikatnie ubić śmietanę.
  20. Dodaj potartą skórkę z 1 limonki
  21. W małej miseczce rozpuśc żelatynę w 100 ml gorącej wody i delikatnie wystudź ( wystarczy 10 min)
  22. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do masy serowej i zmieszaj dokładnie ( wystarczy minuta mieszania)
  23. Wylej powstałą masę na wcześniej przygotowany spód i jeśli trzeba wygładź wierzch szpatułką.
  24. Wstaw do lodówki na minumum 4 godziny
  25. Po 4 godzinach możesz udekorować w dowolny sposób. Ja dodałem plastry limonki, polewę z gorzkiej czekolady ( roztopiona czekolada 1/4 tabliczki + 1 łyżka solonego masła) oraz świeżo starta skórka z 2 lemonek
  26. Wstaw do lodówki i wyjmij dopiero przed podaniem
  27. Smacznego

7 komentarzy Dodaj własny

  1. Ola napisał(a):

    Czy taki sernik można też upiec czy jedynie na zimno?

    1. RG napisał(a):

      Testowałem jedynie na zimno – ale zrobię małego testa w najbliższy weekend i odpowiem.
      Proponowałbym wpierw podpiec spód a następnie przelać masę serową i podpiec.
      Jedyna zmiana jaką sugeruję to : Nie dodawać wody z żelatyną i na wstępie ubić kremówkę na bitą śmietanę i dopiero dodać do masy serowej.
      Można też dodać odrobinę proszku do pieczenia.
      Piec jak klasyczny sernik czyli niska temperatura (160stopni) ok 50-60min.

      Ale nie testowałem i będę mógł potwierdzić moje założenia po weekendzie;)

  2. Wojtek napisał(a):

    Czy można użyc zwykłej maki i cukru?

    1. RG napisał(a):

      Wtedy przepis nie będzie ani niskowęglowodanowy ani tym bardziej KETO.

      Ale oczywiście jeśli nie jesteś na diecie niskowęglowodanowej to nie widzę problemu.

      Jeśli natomiast zastanawiasz się nad przejściem na dietę to odezwij się na profilu na FB – chętnie pomogę

      https://www.facebook.com/myKetoPL/

  3. Marta napisał(a):

    Czy zamiast maki migdałowej można zmielic np. nerkowce?
    Ewentualnie spód zrobic tylko z maki migdalowej i orzechow laskowych? (w odpowiednich proporcjach)
    Pozdrawiam

    1. RG napisał(a):

      Cześć,

      Można użyć nerkowców – będzie bardziej słodkie w smaku i myślę że będize nawet bardziej pasować do smaku sernika. Co do laskowych to można ale trzeba uważać – Laskowe są dość gorzkie w smaku przy większej ilośći więc można podziałać z nerkowacami i laskowymi w proporcjach 60-40 %.

      pozdrawiam
      Rafał

  4. Gosia napisał(a):

    To jak z tym pieczeniem? Proba sie udala?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.