Sernik American Style

Przepisu na ten sernik zacząłem szukać po mojej wizycie w Nowym Jorku. Każdy, kto był w tym wspaniałym mieście lub też czytał któregoś z wielu podróżniczych blogów, zapewne słyszał stwierdzenie, że „w Nowym Jorku można zjeść najlepszy sernik na świecie”. Tak też było w moim przypadku. Pomimo tego, że w mojej rodzinie pielęgnowało się przepis na domowy sernik od wielu lat i był on przekazywany z pokolenia na pokolenie, sernik Nowojorski zafascynował mnie – jego konsystencja, zupełnie odmienna od naszej była dla mnie czymś nowym, czymś odkrywczym. Po powrocie do domu przeszukałem wiele zagranicznych blogów i spróbowałem wielu przepisów zanim znalazłem ten jeden jedyny, który przypominał mi smaki Nowego Jorku.

Chciałem się z Toba podzielić moim amerykańskim odkryciem – przed Tobą prawdziwy

New York Cheescake w wersji Low Carb!
 

SMACZNEGO

Drukuj

Sernik American Style

 
Przygotowanie 25 minutes
Czas gotowania 1 hour 15 minutes
Czas całkowity 1 hour 40 minutes
Porcje 12
Kalorie 356 kcal
Autor RG

Składniki

  • 150 g szklanki mąka z orzechów laskowych 1,5 szklanki
  • 30 g szklanki gorzkie kakao 1/3 szklanki
  • 3 łyżki masło
  • stewia
  • 1025 g serek Philadelphia classic
  • 3 jajka
  • 150 g szklanki śmietana 36%
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Instrukcje

Pieczenie naszego sernika podzieliłem na kilka etapów:

ETAP 1. Spód:

  1. W dużej misce mieszamy wszystkie niezbędne składniki:

    mąka z orzechów laskowych

    gorzkiego kakao

    stopione masło

    słodzik do smaku (specjalnie nie podaje Ci ilości słodzika jako, że każdy z nas inaczej odczuwa jego intensywność. Poprostu dosypuj Stevie do mieszanki dopóki dopóty nie będize wystarczająco słodkie dla Ciebie)

  2. Włącz piekarnik i nagrzej go do do 160 stopni. Wszystkie składniki połącz razem i ułóż równo na dnie formy do pieczenia (ja miałem formę o średnicy ok 24cm). Piecz przez 10 minut, wyjmij z piekarnika i odczekaj do wystygnięcia.

ETAP II. Nadzienie/sernik:

  1. Zredukuj temperaturę piekarnika do 150 stopni.
  2. W dużej misce ubij serek Philadelphia z słodzikiem, dodaj jajka i połącz całość w gładką masę
  3. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę z ekstraktem vanilkiowym (NIE z AROMATEM) do uzyskania jednolitej mas. Połącz delikatnie z masą serową.
  4. Ścianki formy do pieczenia wysmaruj masłem bądź olejem kokosowym.
  5. Możesz również przygotować odpowiednio więcej masy z mąki orzechowej i wyłożyć nią nie tylko dno formy ale również ścianki.
  6. Wylej masę serową na wychłodzony spód.
  7. Piecz sernik przez 1:20-1:30 godziny do momentu kiedy będzie prawie gotowy ale lekko “drżący” na środku.
  8. PAMIĘTAJ, że podczas pieczenia sernika nie otwieramy piekarnika – nie możemy pozwolić żeby dostało się do niego zimne powietrze bo nasz deser opadnie i nie będzie dobrze wypieczony.
  9. Wyjmij z piekarnika i wystudź całkowicie w formie.
  10. Po wystudzeniu wyjmij z formy przykryj folia i wsadz do lodowki na około 2-3 godziny.
  11. Serwuj sam sernik lub tak jak ja z ubitą śmietaną 36%

Notatki

MAKRO dla 1 kawałka (przy 12 kawałkach):

B: 9,3g/ T: 33g/ W: 6g/ kcal: 356

6 komentarzy Dodaj własny

  1. Magda pisze:

    Czy mąkę z orzechów laskowych można w tym przepisie czymś zamienić?

  2. Ania pisze:

    Właśnie upiekłam,podczas pieczenia bardzooooo urósł,aż przy końcu wybuchł,wyjęłam na koniec pieczenia i opadł,ale wiadomo że sernik zawsze opada,ale mam nieszczelną tortownicę i od spodu wycieka woda,z kąd niewiem ,a raczej słodka woda,slodziłam nie stewią bo jej nienawidzę a xylitolem.W smaku na gorąco pycha ale nie wiem co to będzie jak zimny będzie.Moze wskazowka co jest nie tak?

  3. wiki pisze:

    szkoda, że nie ma odpowiedzi na pytania….

    1. RG pisze:

      Cześć Wiki

      Na jakie pytania? Nie widzę żadnych pytań od Ciebie. Proszę powtórz I nappewno odpowiem

      Pozdrawiam serdecznie

  4. Kasiek pisze:

    Padło tutaj pytanie czy można zamienić mąkę z orzechów? Może na migdałowa lub kokosowa?jaki jest rozkład makro w całym cieście i na 100g? Jak z takiego ciasta ma wyjść 100 porcji czy to blad?

    1. RG pisze:

      Czesc Kasiu,
      dziekuje za zwrócenie uwagi 🙂 ciągle poprawiam błędy po migracji do nowego layoutu bloga 🙂 ale dzięki Takim osobom jak ty mogę zwrócić uwagę na palące sprawy 🙂

      Odpowiadając na Twoje pytanie
      Makro dla 1 porcji ( przy 12 porcjach: B: 9,3g T: 32g/ W: 6g)
      Oczywscie mozna zastapic kokosowa lub migdalowa – zmieni sie makro – moze nawet na plus bo migdaly i kokos maja iwecej tluszczu ale tez wiecej bialka 🙂

      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.