Sernik American Style

dnia

Przepisu na ten sernik zacząłem szukać po mojej wizycie w Nowym Jorku. Każdy, kto był w tym wspaniałym mieście lub też czytał któregoś z wielu podróżniczych blogów, zapewne słyszał stwierdzenie, że „w Nowym Jorku można zjeść najlepszy sernik na świecie”. Tak też było w moim przypadku. Pomimo tego, że w mojej rodzinie pielęgnowało się przepis na domowy sernik od wielu lat i był on przekazywany z pokolenia na pokolenie, sernik Nowojorski zafascynował mnie – jego konsystencja, zupełnie odmienna od naszej była dla mnie czymś nowym, czymś odkrywczym. Po powrocie do domu przeszukałem wiele zagranicznych blogów i spróbowałem wielu przepisów zanim znalazłem ten jeden jedyny, który przypominał mi smaki Nowego Jorku.

Chciałem się z Toba podzielić moim amerykańskim odkryciem – przed Tobą prawdziwy

New York Cheescake w wersji Low Carb!
 

Drukuj

 
Przygotowanie 25 minutes
Czas gotowania 1 hour 15 minutes
Czas całkowity 1 hour 40 minutes
Porcje 100
Kalorie 318 kcal
Autor RG

Składniki

  • 1 1/4 szklanki mąka z orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki gorzkie kakao
  • 3 łyżki masło
  • stewia
  • 1025 g serek Philadelphia classic
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki śmietana 36%
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Instrukcje

Pieczenie naszego sernika podzieliłem na kilka etapów:

ETAP 1. Spód:

W dużej misce mieszamy wszystkie niezbędne składniki:

  1. mąka z orzechów laskowych
  2. gorzkiego kakao
  3. stopione masło
  4. słodzik do smaku (specjalnie nie podaje Ci ilości słodzika jako, że każdy z nas inaczej odczuwa jego intensywność. Poprostu dosypuj Stevie do mieszanki dopóki dopóty nie będize wystarczająco słodkie dla Ciebie)
  5. Włącz piekarnik i nagrzej go do do 160 stopni. Wszystkie składniki połącz razem i ułóż równo na dnie formy do pieczenia (ja miałem formę o średnicy ok 24cm). Piecz przez 10 minut, wyjmij z piekarnika i odczekaj do wystygnięcia.

ETAP II. Nadzienie/sernik:

  1.  
  2. Zredukuj temperaturę piekarnika do 150 stopni.
  3. W dużej misce ubij serek Philadelphia z słodzikiem, dodaj jajka i połącz całość w gładką masę
  4. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę z ekstraktem vanilkiowym (NIE z AROMATEM) do uzyskania jednolitej mas. Połącz delikatnie z masą serową.
  5. Ścianki formy do pieczenia wysmaruj masłem bądź olejem kokosowym.
  6. Możesz również przygotować odpowiednio więcej masy z mąki orzechowej i wyłożyć nią nie tylko dno formy ale również ścianki.
  7. Wylej masę serową na wychłodzony spód.
  8. Piecz sernik przez 1:20-1:30 godziny do momentu kiedy będzie prawie gotowy ale lekko “drżący” na środku.
  9. PAMIĘTAJ, że podczas pieczenia sernika nie otwieramy piekarnika - nie możemy pozwolić żeby dostało się do niego zimne powietrze bo nasz deser opadnie i nie będzie dobrze wypieczony.
  10. Wyjmij z piekarnika i wystudź całkowicie w formie.
  11. Po wystudzeniu wyjmij z formy przykryj folia i wsadz do lodowki na około 2-3 godziny.
  12. Serwuj sam sernik lub tak jak ja z ubitą śmietaną 36%
  13. Smacznego

4 komentarze Dodaj własny

  1. Magda napisał(a):

    Czy mąkę z orzechów laskowych można w tym przepisie czymś zamienić?

  2. Ania napisał(a):

    Właśnie upiekłam,podczas pieczenia bardzooooo urósł,aż przy końcu wybuchł,wyjęłam na koniec pieczenia i opadł,ale wiadomo że sernik zawsze opada,ale mam nieszczelną tortownicę i od spodu wycieka woda,z kąd niewiem ,a raczej słodka woda,slodziłam nie stewią bo jej nienawidzę a xylitolem.W smaku na gorąco pycha ale nie wiem co to będzie jak zimny będzie.Moze wskazowka co jest nie tak?

  3. wiki napisał(a):

    szkoda, że nie ma odpowiedzi na pytania….

    1. RG napisał(a):

      Cześć Wiki

      Na jakie pytania? Nie widzę żadnych pytań od Ciebie. Proszę powtórz I nappewno odpowiem

      Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.